Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
En mobilskärm visar upp spelet Läsäventyret
Okänd

Okänd

Läsäventyret-Marknadsanalys

Härmed efterfrågas information gällande Läsäventyret för barn i Värmland. Läsäventyret är en idé för att utveckla det läsfrämjande arbetet som biblioteken gör idag, genom att skapa en interaktiv och digital tjänst för barn i Värmland. Inspiration kommer från Sommerles som är en nationell lässatsning i Norge.

Request for information (RFI)

Härmed efterfrågas information gällande Läsäventyret för barn i Värmland. Läsäventyret är en idé för att utveckla det läsfrämjande arbetet som biblioteken gör idag, genom att skapa en interaktiv och digital tjänst för barn i Värmland.
Inspiration kommer från Sommerles som är en nationell lässatsning i Norge.

Bibliotek Värmlands gemensamma ambition är att nå ut till marknadens aktörer för innovativa lösningar.
Utifrån inkomna svar i RFI:n och som ett fortsatt led i att kartlägga marknaden kan Bibliotek Värmland komma att bjuda in till enskilda och gemensamma dialogmöten vid behov. Här kan leverantören beredas möjlighet att utveckla och diskutera den information som anges i RFI svaret.
Denna förfrågan om information är inte del av en upphandling och innebär inte att kommunen med säkerhet kommer att upphandla Läsäventyret.

Syfte med RFI

Bibliotek Värmland undersöker möjligheten att upphandla en digital produkt vars huvudsyfte är att på ett innovativt och lustfyllt sätt inspirera barn till läsning och läsglädje.
Nu samlar vi in information från intresserade innovativa bolag för att få en bättre bild över möjliga lösningar.

Om projektet

Bibliotekets uppdrag

Folkbibliotek ska enligt lagen finnas i alla kommuner, vara tillgängliga för alla och anpassade till användarnas behov. De ska särskilt främja läsning och tillgång till litteratur, och ägna särskild uppmärksamhet åt barn och ungdomar för att främja deras språkutveckling och stimulera till läsning.
Folkbiblioteken ska också verka för att öka kunskapen om hur informationsteknik kan användas för bland annat kunskapsinhämtning och lärande.

Bakgrund

Skolverket[i] trycker på att en god läsförståelse är central för att klara sig i ett komplext samhälle. Det är också en förutsättning för att kunna värna om de demokratiska värderingar och den värdegrund som samhället bygger på. För att kunna argumentera och delta i olika beslutsprocesser krävs både förmåga att kunna uttrycka sig, få andra att lyssna och att kritiskt läsa olika texter. Läsförståelsen påverkar möjligheterna att tillägna sig kunskaper i alla skolämnen genom hela skoltiden. Redan under de första skolåren behöver eleverna få möjlighet att utveckla en djupare förståelse för olika typer av texter.

Enligt den internationella studien PIRLS som undersöker läsförmåga och attityder till läsning hos elever i årskurs 4 så har läsförmågan har gått ned hos svenska elever sedan den senaste undersökningen och för regeringen[ii] är läsning ett prioriterat område.
I förlängningen innebär en ökad läsförståelse bland barn, förbättrade möjligheter att klara skolgången på ett bra sätt, få en meningsfull försörjning och bidra till ett demokratiskt och hållbart samhälle!
Skillnader i läsförmåga tenderar att öka under sommarlovet och det är särskilt tydligt i familjer med socioekonomiska svårigheter. Många barn från dessa familjer får mindre stöd hemifrån för att hålla i sin läsning under sommaren. Detta innebär att de sedan får problem i skolan vid terminsstart.

Sommarläsningsaktiviteter kan vara en kompensation för det som barnen riskerar att tappa under lovet men kan också bygga på social läsning i form av inspiration och lustläsning. Med Läsäventyret vill vi både locka läsovana barn med nya metoder och låga trösklar, men även motivera de som redan är läsare.

Resultatet av förstudien finns presenterat i samband med denna RFI, men observera att de konceptidéer och tankar kring en framtida lösning framför allt skall ses som inspiration och inte som någon definitiv inriktning av en eventuell framtida lösning.
Mot bakgrund av detta har Bibliotek Värmland har genomfört en förstudie som resulterade i insikter kring behovet och även insikter om vad barnen önskar i en framtida lösning som kan bidra till ökad läsförståelse hos barn och unga

[i]https://www.skolverket.se/download/18.6bfaca41169863e6a65c5bd/1553967057896/pdf3694.pdf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
[ii]https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/05/internationell-studie-visar-att-lasformagan-sjunker-hos- svenska-elever/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Målgrupp

Barn i Värmland, främst åldern 6-12 år. Vi söker en lösning där både de som idag inte läser och de som idag läser mycket blir intresserade av att använda den digitala produkten.

Syftet med idén

Över lag i landet ser vi att barns läsförståelse sjunker och speciellt utmärkande är det så kallade “lästappet” efter sommarlovet. I exempelvis "Barn och ungas läsning" (SOU 2018:57) kan man läsa om undersökningar som tydligt visar på "summer reading loss". Vi tror att Läsäventyret skulle kunna överbrygga det tappet och lyfta fler barn till att bli nyfikna läsare under lovet.

Syftet och idén med läsäventyret är att på ett innovativt och lustfyllt sätt inspirera barn till läsning och läsglädje. Detta genom att:

  • Skapa en digital fantasivärld med spelifierade och användargenererade inslag.
  • Främja olika typer av läsning. Idag läser barn på många olika sätt, digitalt, fysiskt, lyssnar på ljudböcker med mera. Vi vill att all form av läsning ska premieras och att barnen själva ska se sig som läsande individer.
  • Knyta ihop de fysiska biblioteken med den digitala produkten.
  • Låta barnen inspirera varandra inne i den digitala fantasivärlden.

Vad som finns idag

I nuläget har vi analoga läsutmaningar på biblioteken.

Utmaning

Betydelsen av ökad läsförståelse hos barn kan inte nog betonas och trenden i samhället idag är ökande klyftor och utanförskap och det är en utmaning som vi vill ta oss an tillsammans med innovativa bolag som också brinner för att göra skillnad i samhället.

Utmaningen är att locka läsovana barn till att använda tjänsten samtidigt som den ska motivera de som redan läser mycket. Att även motivera barnen att återkommande använda tjänsten är en viktig fråga för leverantörerna att ha med sig i utvecklandet av tjänsten.

Vad vi söker

Vi söker en lösning där:

  • all läsning premieras
  • deltagarna läser valfria böcker på valfritt sätt, men också att ta del av en gemensam story som lockar tillbaka deltagarna in i Läsäventyret (och läsning), en story att samlas runt, som engagerar och som förnyas varje år.
  • deltagarna känner en gemenskap i hela Värmland i en trygg digital värld
  • barnen tillåts personalisera upplevelsen genom egen medverkan, intressen och val tröskeln sänks för att nå läsovana barn
  • de barn som redan läser mycket motiveras
  • de fysiska biblioteken knyts ihop med den digitala produkten.

Bibliotek Värmland ser detta som en sommarlovssatsning som är återkommande varje lov

Metod för upphandling

Vi kommer jobba enligt ett ramverk vi kallar Demand Acceleration – ett sätt att använda upphandling som ett verktyg för att driva innovation. Läs mer på https://karlstad.se/smarta-karlstad/sa-jobbar-vi-med-innovation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För er som bolag innebär det bland annat att ni kommer jobba tillsammans med verksamhet och användare från Bibliotek Värmland och med andra innovativa bolag för att utforma en värdeskapande lösning.

Om vi bedömer att det finns förutsättningar att gå vidare så kommer vi efter RFI gå ut i en upphandling med målet att hitta och tilldela utvecklingskontrakt till ett flertal leverantörer där vi i en innovationsprocess tillsammans med bolag, användare och verksamheter stegvis utvecklar våra insikter om utmaningen och hur vi skall lösa den.

Innovationsprocessen kommer vara indelad i tre faser, konceptfas, prototypfas och utvecklingsfas under vilka olika ekonomiska ersättningar kommer utgå. De bolag som blir tilldelade ett utvecklingskontrakt blir garanterade en viss ekonomiskt ersättning om man genomför konceptfas enligt kontraktets villkor. För att komma vidare till prototypfas respektive utvecklingsfas så kommer Bibliotek Värmland göra en utvärdering, dels av potentialen i de idéer och lösningar som framkommit, dels bolagens förmåga att skapa en affär och skala lösningen på marknaden. De bolag som uppfyller våra kriterier kommer tilldelas kontrakt för nästa fas.
Målsättningen är att med en leverantör genomföra en slutlig utveckling av en lösning som sedan kan nyttiggöras i Bibliotek Värmland parallellt med att den slutliga leverantören jobbar vidare med marknadsintroduktion och skalning.

Bibliotek Värmland kommer vilja ha en avtalspart att teckna avtal med efter lansering av lösningen, men vi är öppna för att den parten kan bestå av något av bolagen som blev tilldelade utvecklingskontrakt, flera bolag som blev tilldelade kontrakt men då med interna avtal som reglerar vem som blir vår avtalspart. Det står medverkande bolag fritt att skapa samarbeten med bolag som blivit tilldelade utvecklingskontrakt såväl som med andra bolag, men det kommer inte påverka den ekonomiska ersättningen som utgår från Karlstads kommun.

Hur affärsmodellen och det slutliga kontraktet kommer utformas är i dagsläget inte klart och blir i själva verket en del av innovationsprocessen och affärsutvecklingen under densamma. Dock kommer Bibliotek Värmland som första kund och initial finansiär att förbehålla sig rätten till fritt nyttjande av lösningen över en bestämd tid.

För Bibliotek Värmland är det centralt att den framtagna lösningen blir hållbar över tid och vi kommer därför på olika sätt stödja er som bolag för att säkra en kommersiellt skalbar lösning på marknaden, bland annat genom att intressera fler kommuner i utvecklingsarbetet. Vi kommer också engagera kompetenser och resurser som är specialiserade på affärsutveckling, go-to-market strategier och skalning.

Utmaningen vi adresserar finns i hela Sverige men också utanför vårt land och vi tror att finns en stor potential att sprida en bra lösning till alla Sveriges kommuner och bibliotek och i förlängningen även utanför landets gränser. Med andra ord bedömer vi att det finns en mycket god marknadspotential för en sådan här lösning.

Besvara RFI

Frågor att besvara

Är ni ett bolag som drivs av att skapa innovativa, värdeskapande digitala lösningar och jobba med samhällsutmaningar?
Har ni idag, eller har ni som ambition att gå mot, en affärsidé där ni är äger produkter och lösningar som ni jobbar med på en marknad?
Då vill vi gärna veta mer om er och se om det finns förutsättningar för ett givande samarbete! Genom att besvara denna RFI så kan vi påbörja processen och det gör ni genom att:

Spela in en film
Spela in en enkel film. Filmen behöver inte vara av professionell kvalitet – en enkel mobilfilm går jättebra.
Vi tänker att filmen kanske är max 10-15 minuter lång men ni har stor frihet att utforma den på ett sätt som gör att ni får fram det ni vill säga på ett bra sätt.
Genom filmen så vill vi lära känna er bättre- vilka ni är, vad ni brinner för, hur ni jobbar, vad ni gjort tidigare och hur ni ser på att ta er an denna utmaning. Vi vill också veta hur ni tänker kring användarinvolvering och speciellt att jobba med barn och unga i en innovationsprocess, och om ni redan i det här skedet har tankar kring utmaningen och hur en lösning skulle kunna utformas.

Besvara frågor skriftligen

Som komplement till filmen så vill vi också skriftligen har svar på följande frågor:

  • Hur bedömer ni svårighetsgraden i att ta fram en sådan här lösning och vilka är de största svårigheterna tror ni?
  • Hur ni ser på att skala upp lösningen nationellt, efter en eventuell första affär med Bibliotek Värmland?
  • Vilket stöd ser ni att ni skulle behöva i samband med utveckling/upphandling/uppskalning?
  • Ser ni att det finns någonting vi har missat i vårt försök att beskriva utmaningen och vad vi är ute efter?

Svar på RFI

RFI:n ska besvaras elektroniskt via e-Avrop Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Filmen kan endera bifogas det skriftliga svaret alternativt att leverantören i svaret hänvisar till en länk till den inspelade filmen.

Svaret ska vara kommunen tillhanda senast 17 januari 2025.

Ersättning för att svara på RFI

Ersättning till leverantör för nedlagt arbete i samband med denna RFI utgår inte.

Hantering av inkomna handlingar

Kommunen sparar leverantörens svar elektroniskt 10 år i kommunens upphandlingssystem. Genom att besvara RFI:n accepterar leverantören att uppgifterna sparas på detta sätt.

Sekretess

I de fall leverantören önskar sekretess ska det motiveras samt tydligt anges vilka delar av RFI:n som sekretessen avser.
En RFI inklusive inkomna svar är alltid en allmän handling. Leverantören kan dock alltid begära kommersiell sekretess om det finns delar av inkomna svar som innehåller affärshemligheter. En begäran om sekretess prövas alltid i varje enskilt fall och sekretess kan aldrig garanteras.

Annonsering, förtydligande & kompletterande upplysningar

Dokumenten i denna RFI annonseras via e-avrop.com. Där publiceras även förtydliganden/kompletteringar eller ytterligare information.

Registrering i e-avrop

Observera att den e-postadress som Leverantören använt vid registrering av kontot i e-Avrop, används av upphandlaren vid all kommunikation mellan upphandlaren och Leverantören. Meddelanden skickas via e-post till Leverantören och finns tillgängliga efter inloggning av Leverantören i e-Avrop.

Dialogmöte

Under tiden för att besvara denna RFI bjuder Bibliotek Värmland in de bolag som är intresserade av att lämna in lösningsförslag kring utmaningen till ett digitalt möte där vi diskuterar förutsättningarna lite djupare.

För mer information och anmälan:

Anmälan till dialogmöte Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Efter avslutad RFI

Efter avslutad RFI kommer Bibliotek Värmland fatta beslut om det finns förutsättningar att fortsätta processen med en upphandling.

Frågor och svar

Hur ser budgeten ut för projektet?

Bibliotek Värmland håller på att säkra finansiering för ett eventuellt framtida innovationsprojekt och kan i dagsläget inte ange några budgetramar för det.
Bibliotek Värmland vill påpeka att det inte handlar om att finansiera hela utvecklingskostnaden för idén utan att en stor vinst i att engagera sig i Läsäventyret är de potentiella skalnings- och affärsmöjligheter en framtida lösning kan ge.
I samband med en eventuell upphandling så kommer finansiering av innovationsprojektet tydliggöras

 

Vill du veta mer? Hör av dig!

Cecilia Johansson

Enhetschef

Håll dig uppdaterad

Hantera prenumeration

Sidan uppdaterad: 2024-12-12

Hittade du det du sökte på sidan?