Risk för skogsbrand i Värmlands län

Just nu varnar SMHI om att risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor. Det är viktigt att du som privatperson eller verksamhetsutövare anpassar ditt agerande utifrån rådande läge. Tänk på att du är ansvarig för den eld du tänder och för eventuella skador den orsakar.

Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Förskollärare Carina Nilsson tillsammans med några av barnen som besökte öppna förskolan.
Förskollärare Carina Nilsson tillsammans med några av barnen som besökte öppna förskolan under invigningen.

Förskollärare Carina Nilsson tillsammans med några av barnen som besökte öppna förskolan under invigningen.

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Efterlängtad öppen förskola på Kronoparken

I början av september slogs portarna upp för den nya öppna förskolan på Kronoparken. I går var det dags för festlig invigning och lokalen fylldes med både gamla och nya besökare.

Öppna förskolan har varit mycket efterlängtad och många hörde av sig och knackade på redan innan öppning för att fråga när det var dags.

- Det är en helt fantastisk verksamhet på alla plan. Här möts människor som inte skulle ha träffats annars utifrån att de alla har små barn. För familjer som inte rör sig så mycket utanför hemmet i vanliga fall kan det öppnas en helt ny värld när de kommer hit. De kan också bygga relationer som de inte skulle haft möjlighet till annars, säger enhetschef Ulrica Segerström.

Öppna förskolan har fått mycket fin respons. Trots att de inte haft öppet så länge kommer det redan runt 100 besökare varje vecka, och det är hela tiden nya familjer som hittar dit.

Populärt med SFI

Två dagar i veckan erbjuds undervisning i SFI (svenska för invandrare) för föräldralediga vilket har blivit mycket populärt. Många har redan börjat med studierna och fler är på gång. SFI för föräldralediga erbjuds även på familjecentralerna Rud och Västerstrand, och flera av deltagarna studerar även där. Att bli klar med SFI studierna under föräldraledigheten gör det möjligt att sedan fortsätta med andra studier.

- Öppna förskolan är en viktig mötesplats för de som bor på Kronoparken och jag blir alldeles varm inombords när jag besöker verksamheten. SFI för föräldralediga var från början ett politiskt förslag och det är fantastiskt att se att det har fallit så väl ut, säger Lina Larhult (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden som klippte bandet.

Lina Larhult, ordförande i barn och ungdomsnämnden klipper bandet och förklarar öppna förskolan invigd.
Lina Larhult klipper bandet och förklarar öppna förskolan invigd.

De två delarna drar besökare till varandra. Familjer som kommer till öppna förskolan upptäcker möjligheten med SFI, och de som kommer för SFI stannar ofta kvar och deltar i de övriga aktiviteterna.

Lån av bokpåsar

Tillsammans med biblioteket erbjuds besökarna att låna hem färdiga bokpåsar. Konceptet kallas hallbibliotek och har tagits fram på alla öppna förskolor inom satsningen Förundran, där förskolor, barnavårdscentraler och bibliotek i Värmland deltar. Satsningen fortsätter sedan när barnen börjar i förskolan. Då genomförs bland annat bokprat med vårdnadshavare och alla barn får en bok. Läsning och språk spelar en avgörande roll för senare kunskapsinhämtning och föräldrar och förskola kan tillsamman bidra till att skapa läslust i tidig ålder.

Om öppna förskolan

Lokalen på Jakthornsgatan är nyrenoverad och anpassad för att vara en öppen förskola. Det mesta av möblerna består av återbruk som blivit över vid renoveringar av andra förskolor.

Öppna förskolan vänder sig till föräldrar och barn i åldern 0-6 år. Här kan de träffa andra barn och vuxna för att leka, sjunga, pyssla och umgås tillsammans med en förskollärare.

Öppna förskolan från utsidan, ett lågt gult hus med parkerade barnvagnar utanför.
Inomhusmiljö med leksaker och böcker
Barnmöbler och leksakskök.
Mamma med två små barn som sitter i en blå sittpuff.

Sidan publicerad: 2023-10-05

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?