Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.
Bransch-sfi bygger broar mellan elev och arbetsmarknad
I ett av Yrkesvägs utbildningsspår pågår Bransch-sfi, en utbildningsinsats där eleverna får utforska olika branscher. Möt Ann-Sofie Jönsson som är en av utbildningens lärare.
– Eleverna uppskattar verkligen att få komma ut och se olika arbetsplatser. Här får de upptäcka branscher som de tidigare kanske inte kände till.
Ann-Sofie Jönsson jobbar som sfi-lärare på Komvux Karlstad. Tillsammans med två andra lärare startade hon i augusti förra året upp Bransch-sfi.
– Utbildningen bygger på studiebesök som genomförs under en femveckorsperiod kopplat till olika branscher. Fokus ligger på arbetsmarknadskunskap och vad som är viktigt för att få ett jobb, säger Ann-Sofie.
Ger tillfälle att knyta kontakter
Bransch-sfi ger de deltagande eleverna goda möjligheter att bredda sina nätverk. Ann-Sofie berättar om tidigare elever som tagit steget mot en anställning efter ett studiebesök.
– En av utbildningens elever fick ett erbjudande om en praktikplats på ett äldreboende. En annan elev som läst Bransch-sfi studerar nu en kombinationsutbildning och går snart ut i jobb på ett av Karlstads hotell.
Mer än bara svenskundervisning
Undervisningen på Bransch-sfi handlar inte bara om att lära sig svenska, språkkunskaperna ska också leda till något mer.
– Tidigare sfi-undervisning innehöll fritidsrelaterade ämnen så som mat, resor och kläder. Nu är egenförsörjning målet och då behöver eleverna lära sig andra saker. På Bransch-sfi jobbar vi med en plan för elevens väg till arbete. Vad vill eleven? Vad passar eleven? Hur ser vägen dit ut?
Ett steg mot självständighet
Ann-Sofie är stolt över elevernas utveckling. Tack vare Bransch-sfi pratar eleverna nu om arbete och arbetsliv i en helt annan utsträckning än tidigare.
– Nu vill eleverna bli självständiga på alla plan – inte bara språkligt utan också ekonomiskt. Tidigare var självständighet framför allt kopplat till att klara sig utan en tolk, idag vill eleverna få en anställning och nå egenförsörjning. Det bidrar också till en bättre integration.
Om Yrkesväg
Yrkesväg är ett hållbarhetsprojekt som ska bidra till att förbättra integration och möjligheter för personer med medborgarskap i ett land utanför EU att etablera sig i det svenska samhälls- och arbetslivet.
Länsstyrelsen Värmland är projektägare för Yrkesväg. Projektet pågår från november 2022 till och med juni 2026. Yrkesväg medfinansieras av Europeiska unionen genom Asyl-, migrations- och integrationsfonden.
Sidan publicerad: 2024-05-06
Sidan uppdaterad: 2024-12-11
Hittade du det du sökte på sidan?