Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Tre politiker håller tal framför publik av förskolebarn.
Tal vid invigningen av Färjestadsbron 16 februari 2024

Tal vid invigningen av Färjestadsbron 16 februari 2024

Nu är Färjestadsbron öppnad och invigd​

Ett 150-tal personer var samlade när den nya Färjestadsbron invigdes under fredagsförmiddagen. Barn från två förskolor som följt brobygget deltog och fick klippa banden och vara bland de första som gick över bron.

Cykelbron mellan Färjestad och Råtorp har funnits med i kommunens översiktsplan sen 2012. Tanken med bron är att göra en tvärförbindelse mellan de östra och västra stadsdelarna.

- För att uppmuntra fler till att välja att cykla måste det vara enkelt och därför är det viktigt att överbrygga de barriärer som kräver omvägar. Vi hoppas att vardagscyklister får nytta av bron både till och från arbetet men också för andra typer av resor, säger Monika Bubholz, (MP) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

- Vi har som mål att minska och motverka segregationen i kommunen och den nya bron binder samman staden på ett bra sätt. Den är också ett spännande arkitektoniskt tillskott i Karlstad, säger Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Förskolebarn visade upp egna broar

Barnen från Råtorps förskola och Sångtrastens förskola har båda följt brobygget med stort intresse. Råtorps förskola ordnade till och med studiebesök vid två tillfällen för att få veta mer. Samtliga barn har ritat eller byggt egna konstverk av broar som visades upp vid invigningen.

- Så roligt att se vilket engagemang Färjestadsbron har väckt hos barnen. Den här bron är trots allt en investering vi gör för framtiden och vi hoppas att de kommer att tycka att bron är ett självklart val i deras liv framöver som gör att de får tillgång till nya upplevelser och kontakter de annars inte hade fått, säger Marie Högkvist (C), ledamot i teknik- och fastighetsnämnden.

Fakta om bron

  • Bron är 290 meter lång (310 meter inklusive landfästen)
  • Bron står på sju stöd i älven (nio inklusive landfästen)
  • Det är cirka 4,5 meter segelfri höjd under bron (varierar lite beronde på vattenstånd)
  • Bron är 4,5 meter bred där den är som smalast och 7,3 meter där den är som bredast (det finns tre utbuktningar)
  • I mitten finns en 100 centimeter remsa i tårplåt som inte är ihålig för att det ska vara enklare och skonsammare för bland annat hundar att gå på bron.
Barn och vuxna går på Färjestadsbron
Folkvimmel vid invigningen av Färjestadsbron 16 februari 2024
Tre politiker håller tal framför publik av förskolebarn.
Barn visar teckningar över broar vid invigningen av Färjestadsbron 16 februari 2024

Sidan publicerad: 2024-02-16

Sidan uppdaterad: 2024-03-08

Hittade du det du sökte på sidan?