Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
En gräsmatta med stenar utplacerade i en stor ring

Samtal om Thingwalla - en marknadsplats för digital offentlig service

Den 18 juni finns möjligheten att delta i ett samtal för att tillsammans bestämma hur vi gör verklighet av visionen Thingwalla, en plattform för hållbar digitalisering av offentlig service. Samtalet inleds av civil- och digitaliseringsminister Erik Slottner.

Thingwalla är marknadsplatsen för kreatörer, leverantörer, beställare och användare av offentliga digitala tjänster och kan liknas vid en "appstore" för offentlig sektor. Marknadsplatsen är öppen för alla som kan skapa digitala lösningar vilka förbättrar människors vardag.

I dag är Thingwalla endast en idé och vi, initiativtagare inom offentlig och privat sektor, ses den 18 juni i Karlstad för att bestämma hur vi gör verklighet av visionen Thingwalla.

Samtalet inleds av civil- och digitaliseringminister Erik Slottner och syftet med dagen är att alla intressenter som deltar ska kunna bidra med sina förväntningar och idéer till Thingwallas utveckling.

Samtalet och dagen fokuserar på att svara på frågorna:

  • Vilka Thingwalla-nyttor svarar mot vilka behov?
  • Hur organiserar vi oss bäst för att få Thingwalla att hända?
  • Vilken är den lämpligaste organisationsformen?
  • Vilka arbetsgrupper behövs och vilka ska ingå i dem?
  • Vilka aktörer tar ledartröjan i vilken del av Thingwalla?
  • Vad krävs i beslutsväg för att en offentlig aktör ska kunna delta i och bidra till Thingwalla?

https://thingwalla.eu/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Arrangemanget är genomfört och går ej längre att anmäla sig till

Arrangörer: Karlstads kommun, Härryda kommun, Bjørk Innovation, Äventyret.

Målgrupp: Samtalet riktar sig brett och alla som beställer, kravställer, upphandlar, förvaltar eller utvecklar digitala tjänster för offentlig sektor är välkomna. Även personer med intresse för ekonomi och juridik kopplat till dessa processer är välkomna.

Pris: Vill du delta i samtalet? Det kostar inget att vara med, men resekostnaden till Karlstad får du (eller din arbetsgivare) stå för.

Plats: Tingvallagymnasiets aula, Tingvallagatan 6, 652 24 Karlstad. Byggnaden ligger intill Stora torget i Karlstad.

Dag och tid: 18 juni 2024, klockan 10:00-16:00.

Övrigt: Föranmälan krävs och görs på via knappen nedan. Anmälan stänger den 5 juni klockan 12:00. Det går inte att delta digitalt.

Deltagarna kom från en stor del av Sverige

2024-06-25

Hej alla anmälda till "Ett samtal om Thingwalla" som genomfördes för en knapp vecka sedan i Karlstad!

Juni har varit Thingwallas intensivaste månad hittills.

Vi inledde med besök på OASC Summit (https://oascities.org Länk till annan webbplats.) i Rotterdam har där vi fick flera intressanta spår och nya kontakter.

Vi har närmat oss The Lisbon Council - koordinatorn för EU:s GovTech4All https://joinup.ec.europa.eu/collection/govtechconnect/govtech4all Länk till annan webbplats. (en europeisk inkubator för GovTech som stöds av programmet Digital Europe) och förutom att ha skickat in en massa ansökningsblanketter så har det också lett oss till ett möte med EU-kommissionens Interoperable Europe-enhet i mitten av juli.

Mycket gällande de spåren kommer avgöras redan nu i sommar, så det känns extra spännande och intensivt att jobba med Thingwalla just nu.

Vi jobbar naturligtvis vidare med (vår ursprungliga plan) att få vår lokala offentlighet och privata aktörer att vilja stå bakom projektet, då den tydligaste nyttan finns där.

Sen får såklart EU gärna bidra med pengar och kraft de också :)

På OASC Summit fanns mycket att inspireras av i vårt kommande arbete med Thingwalla, bland annat:

  1. Smart City-rörelsen har kommit långt med sina MIMs (bra introlänk https://oascities.org/minimal-interoperability-mechanisms/ Länk till annan webbplats.)
  2. Regionen Flandern imponerade med sitt arbete med Linked Data Event Streams [LDES] (bra artikel om detta https://medium.com/@samuel.vanackere/linked-data-event-streams-explained-in-8-minutes-e1c76d077bb9 Länk till annan webbplats.)
  3. Holländska kommunorganisationen VNG (motsvarigheten till Sveriges SKR) har kommit långt med sin genomgång av hur all juridik som kommer med EU:s Digital Decade kommer påverka kommunerna, allt för att inte få en lika stor överraskning som när GDPR landade. Man delade glatt med sig av sin arbetsprocess för detta jättearbete och flera länder (Tyskland, Finland mfl) visar sig jobba likadant.
  4. Samhörigheten och "rörelsen" bakom OASC var inspirerande att betrakta och ta del av. Det är nåt liknande som behöver skapas (och där är vi i startgroparna) för Thingwalla.

Jag guidades vänligt av svenska representanterna Petra, Björn, Anders och Claus från RISE i hur man beter sig i EU-baserade samlingar som dessa. Tyvärr saknades helt representation från svenska kommuner och regioner på detta möte. Kanske är OASC något för er som jobbar inom kommun och region att kolla närmare på?

Förra veckan var det äntligen dags för "Ett samtal om Thingwalla" anordnat av Karlstads kommun på det (föredömligt namngivna) Tingvallagymnasiet i centrala Karlstad. Det känns stort att 15+ kommuner, myndigheter och forskningsinstitut möts med näringsliv och civilsamhälle kring vår idé om bättre digitalisering av det offentliga Sverige. Strålande inledning av Erik Slottner, tung teknikdragning av Ivar Bergman, spännande omvärldsspaningar av Karin García Ambrosiani och Claus Popp Larsen samt engagerande workshop ledd av Marcus Lind Nerhoel och Maria Boix Grau. Det känns som att vi har nåtverkligt stort på gång!

Extra tack till Thomas Wernerheim och gäng, samt det urtrevliga vaktmästeriet på Tingvallagymnasiet för fint genomfört evenemang. Sist men inte minst: alla engagerade deltagare. Tack! Vi gör det snart igen!

Jag har fått alla deltagares välsignelse att dela presentationsmaterialet med Thingwalla-listan. Det kommer här:

För er som är i Almedalen denna vecka får ni gärna lyssna och speja om Thingwalla nämns i debatten, eller berätta om vad vi håller på med för de som behöver veta.

Närmast på tur för min/vår del är möte med EU-kommissionen den 17 juli, för att förhoppningsvis få igång finansieringen.

Sen hoppas jag också få till både rundabordssamtal med branschen genom TechSverige, möten med chefslagret på SKR och det (på mötet i Karlstad) utlovade besöket hos civilministern under tidig höst.

Ni som jobbar i kommuner som skulle vilja att SKR tog Thingwalla på allvar får gärna:

  • Mejla handslaget@skr.se och berätta vad ni tänker
  • Kalla till/delta på ett "endast kommuner/regioner"-möte och diskutera hur det ska gå till för att en kommun/region/kommunalförbund ska kunna "stå bakom" Thingwalla (via officiellt beslut)
  • Kolla med Sambruk/eSam etc vad de tänker


När det väl blir dags för det: trevlig sommar!

// Joel & resten av Thingwalla-gänget

Sidan publicerad: 2024-05-16

Sidan uppdaterad: 2024-06-26

Hittade du det du sökte på sidan?