Receptfria läkemedel

Försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek

receptfria läkemedel
Bild från Svensk dagligvaruhandel.

Vissa receptfria läkemedel får säljas på andra ställen än hos apoteken. Här kan du läsa om vad som gäller för försäljningen.

Om du vill börja sälja receptfria läkemedel måste du först anmäla det till Läkemedelsverket. Mer om hur anmälan går till och vilka uppgifter som ska lämnas kan du läsa om på Läkemedelsverkets webbplats. Där finns också anmälningsformulär.

Du som säljer receptfria läkemedel ska känna till reglerna kring försäljningen och har alltid det yttersta ansvaret för att lagstiftningen följs på ditt försäljningsställe. Du får till exempel inte sälja läkemedel till den som är under 18 år och du får inte ge rådgivning utan ska upplysa konsumenten att söka sig till ett apotek för farmaceutisk rådgivning. Hantering och exponering måste också ske på rätt sätt.

Egenkontroll

Du måste ha ett skriftligt egenkontrollprogram som beskriver rutinerna för er försäljning.

Mer information om egenkontroll

Så går vår kontroll till

Miljöförvaltningen besöker alla som anmält till Läkemedelsverket att de säljer receptfria läkemedel.

Mer information om hur vår kontroll går till

Avgifter

Miljöförvaltningen tar ut en årlig avgift för alla verksamheter som säljer receptfria läkemedel.

Mer information om avgifter

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den