Yrkeshögskolan i Karlstad

Industriell elektroniktekniker,     2 år

Har du ett genuint intresse för teknik och vill ha spännande och varierande arbetsuppgifter inom elektronikindustrin? Då ska du satsa på att bli Industriell elektroniktekniker, ett yrke som är efterfrågat på arbetsmarknaden!

Utbildningen erbjuder hybridundervisning, vilket innebär att lektionerna genomförs i klassrum  på Karlstads Teknikcenter samtidigt som det även går att delta via distans. Du kan alltså välja om du vill vara på plats hos oss eller delta aktivt på distans. 

Om utbildningen

Utbildningen är bred och ger dig kunskaper för att direkt efter godkänd examen kunna genomföra uppdrag inom flera teknikgrenar. Under utbildningen får du bland annat lära dig produktionsteknik, lödteknik och hur man gör beräkningar och dimensioneringar av elektroniska applikationer.

Du får även kunskaper i programmering och hantering av maskiner för elektronikproduktion och du får grundläggande kunskaper om kvalitets- och miljöcertifieringssystem. Utbildningen gör dig även förberedd inför arbetsledande befattningar.

Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.

Hybridundervisning

Utbildningen erbjuder hybridundervisning, vilket innebär att lektionerna genomförs i klassrum  på Karlstads Teknikcenter samtidigt som det även går att delta via distans. Du kan alltså välja om du vill vara på plats hos oss eller delta aktivt på distans. Vid examinationer och vid praktiska moment, måste dock samtliga deltagare vara på plats på skolan.

Cirka 20 veckor av utbildningen sker på plats på ett företag, på så kallad LIA (Lärande i arbete). Under dessa veckor får du prova på yrket samtidigt som du knyter värdefulla kontakter för framtiden.

Samarbete med arbetslivet

Utbildningen är framtagen i samarbete med företag som är verksamma inom elektronikbranschen och utbildningen har en ledningsgrupp med representanter från näringslivet. Ledningsgruppen är med och utformar utbildningen och stöttar med t.ex. LIA-platser.

Företag i ledningsgruppen

De företag som har representanter i ledningsgruppen är: Inission AB, Gebax Unimetron AB, Hanza AB, Note AB, Servicon, Conductor AB och Stoneridge.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kommer du att ha bred kompetens inom elektronik vilket öppnar upp för många jobbmöjligheter. Du kan till exempel arbeta som produktionstekniker, där elinstallationer, felsökning och konstruktion kan vara några av dina arbetsuppgifter. Eftersom ett generationsskifte väntar runt hörnet har du mycket goda chanser till ett spännande och utvecklande arbete på olika nivåer efter din examen.

Praktisk information

Utbildningsstart

Nästa utbildningsstart sker hösten 2022.

Behörighet

  • För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan, det betyder att du behöver ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Här kan du läsa mer om behörighet för studier inom Yrkeshögskolan
  • Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i Matematik 2 (100 p), eller motsvarande kunskaper.

Antal platser

Vi tar emot 20 studerande på utbildningen.

Ansökan

  • Vi använder yh-antagning.se för våra ansökningar. Du behöver därför skapa ett konto på yh-antagning.se för att kunna logga in och registrera din ansökan.
  • I ansökan ska du ladda upp dina betyg och eventuella inskannade intyg (vi tar inte emot några betyg/intyg i pappersformat och vi godkänner inte skärmdumpar). Namnge filerna så det tydligt framgår vilken typ av dokument det är, till exempel Gymnasieexamen.
  • Ansökan är öppen till och med den 15 maj.
    Gå till ansökan

Urval

Betyg i följande kurser (eller motsvarande) ger poäng i urvalsprocessen: Praktisk ellära, Elektronik och mikrodatorteknik, Ellära A, Grundläggande elektronik, Mekatronik 1, Fysik 1, Engelska5, Matematik 1, Matematik 2 och Svenska 1.

Studiemedel

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Kontaktperson

Mikael Persson, Utbildningsledare/lärare
Telefon: 054-540 17 12
E-post: mikael.persson2@karlstad.se

Uppdaterad den