Yrkeshögskolan i Karlstad

Industriell elektroniktekniker, 400 yh-poäng, 2 år

En person som arbetar inom industriell elektronikteknik står framför en maskin som används för elektronikproduktion.

Har du ett genuint intresse för teknik och vill ha spännande och varierande arbetsuppgifter inom elektronikindustrin? Då ska du satsa på utbildningen Industriell elektroniktekniker. Branschen är ständigt på jakt efter personer med rätt kunskap. 

Ta del av utbildningen via länk

Förutom att vi erbjuder utbildningen på plats har du även möjlighet att delta i de teoretiska delarna av undervisningen via länk. Du väljer själv var du vill sitta. Däremot behöver du vara fysiskt närvarande på skolan i samband med praktiska moment och vid examinationer. 

Bred kompetens inom elektronik

I utbildningen får du bland annat lära dig produktionsteknik, lödteknik, hur man gör beräkningar och dimensioneringar av elektroniska applikationer samt grundläggande kunskaper om kvalitets- och miljöcertifieringssystem. Utbildningen förbereder dig även för arbetsledande befattningar.

Efter utbildningen kommer du att ha en bred kompetens inom elektronik. Du får bland annat kunskaper i hur man bedömer lödkvalitet, skapar kretskortslayouter, olika monteringssätt samt utföra mätning och felsökning på de tillverkade produkterna.

Programmering och hantering av maskiner för elektronikproduktion, komponenthantering samt produktionsflöden är andra exempel på uppgifter som en elektroniktekniker förväntas behärska.

Goda framtidsutsikter

Fokus ligger på ämnesområden som främst syftar till att fördjupa dig i elektronikproduktion. Efter utbildningen har du också en god grund för att arbeta som produktionstekniker. I jobbet som produktionstekniker ingår bland annat beredningav tillverkningsunderlag som ska produceras i fabriken. Beredningen är A och O för att möjliggöra produktionen av elektronik. Du kan även arbeta med felsökning, försäljning eller att gå vidare mot exempelvis konstruktion. Eftersom ett generationsskifte väntar runt hörnet har du mycket goda chanser till ett spännande och utvecklande arbete på olika nivåer efter din examen.

Utbildningen är framtagen i samarbete med företag som är verksamma inom elektronikbranschen och ger dig nödvändiga kunskaper för att direkt efter godkänd examen kunna genomföra uppdrag inom flera teknikgrenar.

Våra teknikutbildningar är en del av kvalitetssatsningen Teknikcollege. 

Företag i ledningsgruppen

Det företag som har representanter i ledningsgruppen och är med och utformar utbildningen är: Inission AB, Progotech, Hanza AB, Note AB, Servicon, Conductor AB och Stoneridge.

Utbildningsstart och utbildningslängd

Nästa utbildningsstart är den 30 augusti 2021 och den pågår i 2 år (heltidsstudier).

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha den grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan. Det betyder att du behöver ha en gymnasieexamen eller motsvarande. 

Läs mer här om behörighet för studier inom Yh.

Förutom den grundläggande behörigheten behöver du även särskilda förkunskaper, vilket innebär att du måste ha godkänt betyg (E/G) i Matematik 2 (100 p), eller motsvarande kunskaper. 

Kurser

Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.

Antal platser

Vi tar emot 20 studerande på utbildningen.

Ansökan

Vi använder yh-antagning.se för våra ansökningar. Du behöver därför skapa ett konto på yh-antagning.se för att kunna logga in och registrera din ansökan.

Här kan du söka till utbildningen Industriell elektroniktekniker.

Ansökan stänger den 16 maj 2021.

Se till att du har dina betyg och eventuella intyg inskannade så att du kan ladda upp dem i ansökan. Dokumenten ska vara inskannade orginal, helst i pdf-format. Namnge filerna så det tydligt framgår vilken typ av dokument det är, till exempel GymnasieexamenVi tar inte emot några betyg/intyg i pappersformat och vi godkänner inte skärmdumpar.

Urval

Betyg i följande kurser (eller motsvarande) ger poäng i urvalsprocessen: Praktisk ellära, Elektronik och mikrodatorteknik, Ellära A, Grundläggande elektronik, Mekatronik 1, Fysik 1, Engelska5, Matematik 1, Matematik 2 och
Svenska 1.

CSN

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Kontaktperson

Mikael Persson
Utbildningsledare/lärare
Tel 054-540 17 12
E-post:mikael.persson2@karlstad.se

Uppdaterad den