Rådet för konstnärlig gestaltning - genomförda projekt

Karlstad Curling Arena och Karlstad Skate- och BMXhall

Mati Kallioinens konstverk på Skate/BMX/Curlinghallen

Kultur- och fritidsnämndens dåvarande ordförande Lill Nilsson och konstnären Matti Kallioinen invigde verket den 6 september 2010.

Fokuserat här för ett koncentrerat nu

Matti Kallionen fick uppdraget med motiveringen:

 "Matti Kallioinens verk är väl genomarbetat och i stark samklang med platsen och byggnaden såväl i sitt grafiska som i sitt färgstarka uttryck. Upplevelsen av konstverket skiftar över dygnet. Under de mörka timmarna sprakar figurerna av färg och i dagsljus framstår de som stilrena symboler. Kallioinen är ett barn av sin tid som med enkelhet lyckas med konststycket att gestalta de aktiviteter som pågår i hallarna utan att verket reduceras till en illustration. Verkets delar gestaltar en skateboardåkare, en åskådare, en curlingmatch, en segerpokal och ännu en åskådare. Konstverket kommer att skapa en dynamik i området som möter alla som nyttjar platsen."

Kallionens verk lyser nu upp fasaden på Karlstad Curling Arena och Karlstad Skate-och BMXhall på Tingvalla sportcenter.

Med konstverket vill Matti Kallioinen ge en känsla av liv och rörelse åt fasaden och låta förbipasserande ana något av de aktiviteter som döljer sig bakom den. Han vill lyfta fram glädjen hos de som är aktiva i hallarna, visa på att det sociala samspelet är viktigare än de idrottsliga prestationerna.

Konstnären hoppas också att hans verk ska ta tag i platsen och ge den en tydlig identitet så att de aktiva i lokalerna känner sig hemma i den annars ganska avskalade miljön.

De stiliserade figurerna är utskurna i aluminium och försedda med färgat LED-ljus i baksidans kant. Detta ger en aura av ljus kring formerna när det mörknat. Under den ljusa tiden på dygnet syns figurernas grafiska form tydligt mot den ljusa plåtfasaden.

Hitta hit

Karta

 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den