Våga - en normbrytande mötesplats för tjejer

Vågas klädotek

Klädotek

Tänk på miljön - låna kläder!

I Vågas klädotek kan du kostnadsfritt låna kläder - precis som du lånar böcker i ett bibliotek. Vi har massor av kläder som är högtidliga, formella, festliga, ovanliga, galna och massa annat. Vi har även skor och accessoarer. 

Vågas klädotek är öppet när Våga är öppet.

Låneregler

  • Du får låna max fem plagg per gång.
  • Lånetiden är tre veckor för vanliga kläder och en vecka för balkläder
  • Du måste tvätta plaggen innan du lämnar tillbaka dem
  • Du är ansvarig för de plagg du lånar

Varför ska jag låna kläder?

Kläder har stor miljöpåverkan. För att tillverka 1 kilo bomull går det åt mellan 7 000 och 29 000 liter vatten och mellan 0,3-1 kilo kemikalier. 2014 var inflödet av hemtextilier och kläder i Sverige cirka 13 kilo per person. Av dessa slängs cirka 8 kilo i soporna. Konsumtionen av textilier står för 2-3 procent av svenskarnas utsläpp av växthusgaser.

Vi vill uppmuntra alla att fundera på sin egen konsumtion och på vilka effekter det har på klimatet.

Kläder kan vara ett roligt intresse eller en nödvändighet. Det finns många situationer där de kläder vi har bara används vid ett fåtal tillfällen; bröllop, student, begravning, jobbintervju, bal, skolavslutning med mera. Att låna kläder är ett sätt att slippa köpa plagg till alla dessa tillfällen. Bra för både plånbok och miljö!

Vill du skänka kläder till Klädoteket?

Vi tar gärna emot hela och rena kläder, så att andra kan använda det du inte längre vill ha.

Kontakta 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den