Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

”Jag har världens bästa jobb”

Hon hade aldrig träffat en studie- och yrkesvägledare och hon visste egentligen inte vad en sådan gör. Men Marina Bredesen ville hjälpa unga människor på väg ut i livet och med en dag innan ansökan till universitetet stängde tog hon chansen.

På Nobelgymnasiet som är Värmlands största yrkesgymnasium har Marina Bredesen arbetat som studie- och yrkesvägledare sedan 2016.

- Jag älskar mitt jobb och jag älskar Nobelgymnasiet. Jag kan inte se mig själv på någon annan skola.

Efter att ha arbetat i yrket sedan 2008 har Marina numera full koll på vad en studie- och yrkesvägledare gör.

- På Nobelgymnasiet går de flesta elever direkt ut i arbete och då ska de ha kunskaper om vad det innebär. Jag visar även upp bredden av olika utbildningar för de som vill studera vidare.

Finns där eleverna är

En stor del av Marinas dagar handlar om att i mötet med eleverna peppa och få dem att växa i den person som just de är och förstå sig själva.

- Det finns något för alla oavsett personlighet och egenskaper.

För att skapa relationer med eleverna rör sig Marina mycket där eleverna är, till exempel i verkstäderna.

- När jag är på mitt kontor är dörren alltid öppen och det är en strid ström av elever som kommer hit. Jag sitter kvar när eleverna har lunch för jag vet att det är då många kommer förbi.

Det handlar om att skapa förtroende

Det finns många speciella minnen för Marina där elever på olika sätt kommit rätt. Ett minne hon nämner är en elev som kämpade sina tre år på gymnasiet och när han kom in på universitetet hörde hans mamma av sig till Marina och sa att hon varit ovärderlig för honom.

- Eleverna får förtroende för mig och jag får ta del av mycket. Att få hjälpa de här ungdomarna är en av anledningarna till att jag älskar det här jobbet.

Hon säger också att arbetet med alla fantastiska pedagoger och personal som är med i resan som eleverna gör är otroligt spännande och roligt.

- Utan lärarna hade mitt jobb inte varit så roligt som det är.

Ett val i sista sekunden

Men hur kom det sig då att Marina som aldrig hade träffat en studie- och yrkesvägledare i sista sekund ansökte till den universitetsutbildningen?

- Jag arbetade som restaurangchef i Göteborg men är född med en åkomma som skulle innebära steloperation om jag fortsatte det yrket.

- Det var den 14 april och sista dag att söka till universitetet var den 15 april. Jag ville hjälpa unga på väg ut i livet och tänkte att det kanske jag kan få göra som studie- och yrkesvägledare.

Faktaruta

Namn: Marina Bredesen

Arbetar som: Studie- och yrkesvägledare på Nobelgymnasiet

Förvaltning: Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen

Familj: Sambon Jörgen, dottern Moa 10 år och sonen Tor 6 år.

Bor: Karlstad

På fritiden: Ute mycket i naturen med familjen och sysslar med olika aktiviteter som vandring och skidåkning. Familjens hundar tar mycket tid, särskilt nytillskottet på 6 månader.

Dold talang: Gröna fingrar.

Sidan uppdaterad: 2023-12-19

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida