Borgerlig vigsel
Om ni vill gifta er borgerligt kan ni boka en av Karlstads
kommuns vigselförrättare. De viger er på helgfria lördagar eller enligt överenskommelse. Det är kostnadsfritt, utom då det krävs reseersättning. Vigselförrättarna är utsedda av länsstyrelsen.
Boka borgerlig vigsel
När hindersprövningen är klar kan ni boka borgerlig vigsel. OBS! Har du skyddad identitet ska du inte använda e-tjänsten, utan istället kontakta oss på telefon 054-540 00 00, knappval 1.
Har du frågor eller behöver hjälp med e-tjänsten?
Hör av dig till oss på Kontaktcenter så hjälper vi dig eller hänvisar dig rätt.
Ring, mejla eller besök oss i Bibliotekshuset.
Du hittar alla kontaktuppgifter och öppettider till Kontaktcenter här Öppnas i nytt fönster.
Att vigas hos oss
Vi erbjuder vigsel på helgfria lördagar klockan 14.00-16.00, i vår vigsellokal i Gamla Wermlandsbanken. Gamla Wermlandsbanken ligger alldeles intill Stora torget i centrala Karlstad. Ingång sker från Tingvallagatan 11.
Vill ni vigas på en annan dag eller plats?
Ta då kontakt med en vigselförrättare och kom överens om det.
Sker vigseln inte i kommunens vigsellokal?
Då får ni själva bekosta eventuell reseersättning till vigselförrättaren.
Om hindersprövning
Innan ett äktenskap får ingås behöver ni få tillstånd från Skatteverket. Det kallas
hindersprövning och den ska vara klar när ni bokar tid för vigseln. Ta med handlingarna till vigseln, annars kan inte vigseln genomföras. Handlingarna är giltiga i fyra månader.
Hindersprövning på Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Utse två vittnen
För att vigseln ska bli giltig måste två vittnen vara med. De som är vittnen ska ha fyllt 18 år och förstå språket som talas. Du och din partner utser vittnena. Vittnena ska ha med sig giltig legitimation till vigseln.
Behov av tolk
Om du eller din partner inte förstår eller talar svenska ska en tolk vara med vid vigseln. Det kan till exempel vara ett av vittnena. Personen som tolkar måste ha fyllt 18 år.
Blivande makar kan inte tolka åt varandra. Eventuella kostnader för tolk måste ni själva bekosta. Säg till när ni bokar er vigsel om ni har behov av tolk.
Vigselförrättare i Karlstads kommun
Här hittar du namn och kontaktuppgifter till vigselförrättarna i Karlstads kommun.
Lena Larsson
Telefon: 070-529 43 99
E-post: lena.i.larsson.57@gmail.com
Lotta Björklund
Telefon: 070-020 94 00
E-post: lotta.bjorklund@karlstad.se
Iréne Jensen
Telefon: 070-376 45 09
E-post: irene.a.jensen@gmail.com
Marie Sjögren
Telefon: 070-243 32 93
E-post: lemasjogren@gmail.com
Ulf-Peter Peterson
Telefon: 073-047 67 48
E-post: ulf-peter.peterson@telia.com
Tony Spinord Westberg
Telefon: 070-224 07 55
E-post: tony@ininova.se
Marie Ullenius
Telefon: 070-630 07 77
E-post: ullenius.marie@gmail.com
Ylva Elofsson
Telefon: 070-383 55 18
E-post: ylva.elofsson@telia.com
Björn Bäcklund
konditorn72@hotmail.com
070-305 87 38
Johan Berg
johan@johanberg.nu
070-750 20 70
Sanna Lindeby
Mobil: 070-888 63 12
E-post: sanna@lindeby.com
Birgitta Sundström
Telefon: 070-445 21 44
E-post: vigselforrattarebirgitta@gmail.com
Marléne Lund Kopparklint
Telefon: 070-614 14 90
E-post: marlene.lund.kopparklint@riksdagen.se
Heléne Torvaldsdotter Dehring
Telefon: 070-001 82 38
E-post: helene.dehring@karlstad.se
Cathrine Kvarnström
Telefon: 070-7941368
E-post: cathrine.kvarnstrom@karlstad.se
Susanne Kielba
Telefon: 070-548 33 92
E-post: susannekielba@gmail.com
Maud Mithander
Mobil: 070-891 48 12
E-post: maud.mithander@gmail.com
Mikael Schultz
Telefon: 070-243 34 43
E-post: mikael.schultz42@gmail.com
Ingrid Kåwe
Telefon: 070-827 69 01
E-post: Ingrid.a.kawe@gmail.com
Birgitta Samuelsson
Telefon: 070-659 25 31
E-post: eva.birgitta.samuelsson@gmail.com
Om vigselförrättarna
Är du nyfiken på kommunens vigselförrättare? Här kan du läsa om några av dem.
Jag är mamma till två döttrar, änka och sjuksköterska. Min fritid tillbringar jag helst i simhallen, på tennisbanan och på vandringsleder. Jag läser mycket och pluggar franska för att kunna tillbringa någon vecka där per år.
Att få vara vigselförrättare och dela denna dag i livet, som man förhoppningsvis ska minnas med glädje, ser jag som ett hedersuppdrag.
Jag kan viga på både vardagar och helger och är öppen för både plats och tidpunkt.
Marléne är författare till yrket och har bland annat haft förtroendeuppdrag som kommunalråd för moderaterna i Karlstad. Född och uppvuxen i Haga. Bor i Grava med sin make och två barn. Bloggar på NWT.
- Kärlek är det största och finaste vi har. Att få vara en del de flesta människors, största ögonblick, det är mäktigt. Jag känner mig ödmjuk och hedrad att vara vigselförrättare, säger Marléne Lund Kopparklint.
Mitt intresse för människor är bakgrunden till att jag gärna har uppdraget som vigselförrättare. Det är stort att få delta i det som för de flesta är en viktig händelse i livet. Så långt det är möjligt vill jag försöka bidra till att det blir precis en så bra dag som det blivande äkta paret önskar. Jag är öppen för önskemål om både tid och plats om de ordinarie vigseltiderna i Karlstads kommun inte passar.
Jag är född i Åmål 1947 och kom till Karlstad 1975 för att tillträda en tjänst på ABF. I ABF-organisationen har jag verkat fram till pensionering. Bor numera i Molkom.
Större delen av mitt liv har handlat om kontakt med människor. Sedan början av 1990-talet har hundar också blivit en del av mitt liv, då min fru och jag började med uppfödning av irländsk röd setter. Jag har alltid haft ett stort intresse för idrott, även om
utövandet inte legat för mig. Att däremot se andra utövare utmana och spränga sina egna gränser har inspirerat och imponerat på mig.
Att möta människor som vill dela sina liv med varandra är likaledes inspirerande. Min önskan som vigselförrättare är att göra denna stund av kärlek till ett alltid levande minne hos de som jag viger.
Jag föddes 1956 i Västra Götaland och flyttade till Värmland 1980. Idag bor jag i Karlstad och jobbar som lärare. På fritiden gillar jag bland annat att pyssla i trädgården och springa i skogen.
Sedan jag var liten flicka har jag älskat allt som har med bröllop att göra. När två människor finner varandra och beslutar sig för att skapa en framtid tillsammans så är det så stort och vackert. Många dagar i livet passerar och faller i glömska, men bröllopsdagen minns man alltid. Därför känns det fantastiskt att få vara med och försöka göra den till något alldeles speciellt.
För den som inte är troende eller av annat skäl inte vill ha en kyrkvigsel så är det så härligt att få skapa en alldeles unik ceremoni. På en plats som brudparet själva har valt. Jag har haft förmånen att få viga i föräldrahem, vid sjöar, vid åar, på herrgårdar och i kommunens lokaler. Det viktiga är att de blivande makarna får just den vigsel som passar dem.
Jag är en värmlänning som efter ett yrkesliv i Göteborg, Karlstad och Stockholm nu har möjlighet att få tid med andra sysslor som till exempel att vara vigselförrättare i Karlstad. Jag ser det verkligen som ett hedersuppdrag där man får nöjet att viga två människor samman och förhoppningsvis ge dem något att minnas med glädje. Har ni särskilda önskemål är jag öppen för annan tid och plats om inte de ordinarie vigseltiderna skulle passa.
Att få äran att dela en så stor livshändelse med dem som bestämt sig för att dela sitt liv med varandra är ett hedersuppdrag. Som vigselförrättare vill jag bidra till att stunden blir ett minne för livet och att det stannar kvar en varm känsla att bära med sig. Därför vill jag, så långt det är möjligt, bidra till att det blir en så bra dag som möjligt. Passar inte de tider som erbjuds på webben är det bara att lämna önskemål om tid och plats.
Till vardags jobbar jag med kommunikation på Karlstads kommun och har lång erfarenhet att möta medmänniskor i olika situationer i livet. Fritiden ägnar jag i skogen, vid eller i vatten, med träning och barnbarn.
Relaterade sidor
Sidan uppdaterad: 2024-11-11
Hittade du det du sökte på sidan?