Nyanländ i Karlstad

Hälsa och sjukvård

Blodtryck

Alla som bor i Sverige har rätt att få sjukvård - även du som är asylsökande eller har ett tillfälligt uppehållstillstånd. Vilken vård du har rätt till om du är asylsökande beror på hur gammal du är. Du som är vuxen och söker asyl, eller vistas i Sverige utan tillstånd, ska erbjudas sjukvård och tandvård som inte kan vänta. Om du är under 18 år ska du erbjudas vård på lika villkor som alla andra barn som är bosatta i det landsting som du söker vård i. I Karlstad finns Landstinget Värmland som är ansvariga för sjukvården. 

Landstinget i Värmland information om vilka regler som gäller. 

Migrationsverkets information om sjukvård för asylsökande.

Om du blir akut sjuk eller råkar ut för en akut olycka ska du ringa 112. Det är nödnumret i Sverige. Du kan ringa 112 vid alla typer av akuta situationer där det är viktigt med snabb hjälp. Det kan till exempel vara vid akut sjukdom, en olycka, om det börjar brinna eller om du blir utsatt för ett allvarligt brott.  Mer information om 112 finns på SOS Alarms hemsida. 

Om du inte är akut sjuk eller skadad kan du kontakta:
- Asyl- och integrationshälsan om du är asylsökande.
- Din vårdcentral om du har uppehållstillstånd.  
Sjukvård för asylsökande och flyktingar 

Du kan ringa Sjukvårdsupplysningen 1177 om du vill ha råd. Du slår då bara 1177 på din telefon utan riktnummer före. Där finns det sjuksköterskor dygnet runt som kan svara på dina frågor och hjälpa dig vidare. 

Sjukvårdsupplysningens hemsida.

Du hittar mer information om sjukvården i Sverige via Information Sverige

Information Sveriges hemsida. 

Vilket ansvar har Karlstads kommun?

Karlstads kommun och Landstinget i Värmland har ett delat ansvar för sjukvården för dig som bor i Karlstad. Kommunen har exempelvis ansvar för äldreomsorg, hemsjukvård, missbruksvård, rehabilitering i hemmet och olika typer av hjälpmedel som underlättar din vardag. Nedan hittar du information och länkar utifrån olika områden. Om du behöver vård ska du vända dig till Landstinget. De som hänvisar dig vidare till de verksamheter som kommunen har ansvar för om de bedömer att det är aktuellt. 

Information om kommunens ansvar om sjukvård och tandvård 

Information om äldreomsorg

Information om hjälp i hemmet

Information om stöd och hjälp vid psykisk ohälsa

Information om stöd och hjälp vid missbruk och beroende 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den