Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Elev jobbar i ett restaurangkök

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är utbildningen för dig som vill arbeta både kreativt och praktiskt med måltidsupplevelsen i fokus.

Programmet passar dig som

  • redan tycker om, eller är nyfiken på, matlagning, bakning och servering
  • är en kreativ person som gillar att samarbeta med andra
  • vill ha ett omväxlande och flexibelt yrke med ett högt tempo
  • tycker att det verkar spännande att lära dig om livsmedel, näringslära, service, försäljning och företagande
  • skulle vilja jobba som till exempel kock, bagare, konditor, barista, bartender eller servitör.
Elever jobbar i ett bageri

Bageri och konditori

Det här är inriktningen som ger dig kunskaper om hantverket inom bageri och konditori.

Här får du lära dig att baka allt från surdegsbröd och tårtor till småkakor och trendiga bakverk.

Under din utbildning får du utveckla både traditionella och moderna färdigheter inom yrkesområdet.

Elev gör drinkar bakom en bardisk

Kök och servering

På den här inriktningen fördjupar du dig inom antingen kök eller servering.

På yrkesutgång kök får du utveckla dina matlagningskunskaper och fördjupa dig inom livsmedels- och näringskunskap.

Yrkesutgången servering lär dig om service, bemötande, matsalshantverk, arrangemang, barteknik och ansvarsfull alkoholservering.

Arbetsplatsförlagt lärande

Under din utbildning kommer du att praktisera på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor i det som kallas för arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.

Arbetsplatsförlagt lärande på restaurang- och livsmedelsprogrammet kan till exempel vara att laga mat på en restaurang, tillverka bakverk på ett konditori eller jobba som barista på ett café.

Vad tycker eleverna?

Hur är det egentligen att plugga på restaurang- och livsmedelsprogrammet? Hur kan dagarna se ut på Tingvallagymnasiet? Här får du höra eleverna själva berätta.

Var med och driv restaurang och butik

Elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet driver tillsammans med sina professionella lärare en lunchrestaurang och en butik – båda öppna för allmänheten. Här får du som elev möjlighet att praktiskt öva på din framtida yrkesroll genom att laga mat, tillverka bakverk, servera och sälja till verkliga kunder.

Tingvallagymnasiet entré

Välkommen till oss!

Restaurang- och livsmedelsprogrammet läser du på Tingvallagymnasiet.

Efter gymnasiet

När du har läst restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du välja att börja jobba direkt efter gymnasiet som till exempel kock, bagare, konditor, barista, bartender eller servitör.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig också grundläggande behörighet till högskola och universitet, för dig som vill studera vidare efter gymnasiet.

Programstruktur

Gymnasiegemensamma kurser

  • Engelska 5, 100 poäng
  • Historia 1a1, 50 poäng
  • Idrott och hälsa 1, 100 poäng
  • Matematik 1a, 100 poäng
  • Naturkunskap 1a1, 50 poäng
  • Religionskunskap 1, 50 poäng
  • Samhällskunskap 1a1, 50 poäng
  • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1, 100 poäng

Programgemensamma kurser

  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 poäng
  • Hygien, 100 poäng
  • Livsmedels- och näringskunskap, 100 poäng
  • Service och bemötande 1, 100 poäng

Inriktning bageri och konditori

Inriktningsgemensamma kurser

  • Bageri 1, 100 poäng
  • Choklad och konfektyr, 100 poäng
  • Konditori 1, 100 poäng

Programfördjupning

  • Bageri 2, 200 poäng
  • Bageri 3, 100 poäng
  • Bageri 4, 100 poäng
  • Konditori 2, 200 poäng
  • Konditori 3, 100 poäng
  • Konditori 4, 100 poäng
  • Konditori – specialisering, 100 poäng

Inriktning kök och servering

Inriktningsgemensamma kurser

  • Matlagning 1, 100 poäng
  • Mat och dryck i kombination, 100 poäng
  • Servering 1, 100 poäng

Programfördjupning kök

  • Livsmedels- och näringskunskap 2, 100 poäng
  • Matlagningsspecialisering, 100 poäng
  • Matlagningsspecialisering, 100 poäng
  • Matlagning 2, 200 poäng
  • Matlagning 3, 200 poäng
  • Matlagning 4, 200 poäng

Programfördjupning servering

  • Arrangemang, 100 poäng
  • Barteknik, 100 poäng
  • Drycker, 100 poäng
  • Drycker och ansvarsfull alkoholservering, 100 poäng
  • Frukost och bufféservering, 100 poäng
  • Matsalshantverk, 100 poäng
  • Servering 2, 200 poäng
  • Service och bemötande 2, 100 poäng

Individuellt val

  • Individuellt val, 200 poäng

Gymnasiearbete

  • Gymnasiearbete, 100 poäng

Gymnasiegemensamma ämnen

  • Engelska
    Nivå 1, 100 poäng
    Nivå 2, 100 poäng (frivillig)
  • Historia
    Nivå 1a1, 50 poäng
  • Idrott och hälsa
    Nivå 1, 100 poäng
  • Matematik
    Nivå 1a, 100 poäng
  • Naturkunskap
    Nivå 1a1, 50 poäng
  • Religionskunskap
    Nivå 1, 50 poäng
  • Samhällskunskap
    Nivå 1a1, 50 poäng
  • Svenska eller svenska som andraspråk
    Nivå 1, 100 poäng
    Nivå 2, 100 poäng (frivillig)
    Nivå 3, 100 poäng (frivillig)

Programgemensamma ämnen

  • Livsmedels- och näringskunskap
    Nivå 1, 100 poäng
  • Måltid och bransch
    Nivå 1, 200 poäng
    Nivå 2, 100 poäng

Inriktning bageri och konditori

  • Bageri
    Nivå 1, 100 poäng
  • Choklad och konfektyr
    Nivå 1, 100 poäng
  • Konditori
    Nivå 1, 100 poäng

Inriktning kök och servering

  • Mat och dryck i kombination
    Nivå 1, 100 poäng
  • Matlagning
    Nivå 1, 100 poäng
  • Servering
    Nivå 1, 100 poäng

Individuellt val

  • Individuellt val, 200 poäng

Gymnasiearbete

  • Gymnasiearbete, 100 poäng

Programfördjupning

  • Information kommer under hösten. Totalt 900 poäng.

Ny programstruktur 2025

Den 1 juli 2025 införs gymnasiereformen Gy25. Då förändras programmens struktur.

  • Du som börjar gymnasiet 2024 läser "programstruktur 2024/2025".
  • Du som börjar gymnasiet 2025 läser "programstruktur 2025/2026".

Mer information

Sidan uppdaterad: 2024-09-03

Hittade du det du sökte på sidan?