Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är utbildningen för dig som vill arbeta både kreativt och praktiskt med måltidsupplevelsen i fokus.
Programmet passar dig som
- redan tycker om, eller är nyfiken på, matlagning, bakning och servering
- är en kreativ person som gillar att samarbeta med andra
- vill ha ett omväxlande och flexibelt yrke med ett högt tempo
- tycker att det verkar spännande att lära dig om livsmedel, näringslära, service, försäljning och företagande
- skulle vilja jobba som till exempel kock, bagare, konditor, barista, bartender eller servitör.
Arbetsplatsförlagt lärande
Under din utbildning kommer du att praktisera på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor i det som kallas för arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.
Arbetsplatsförlagt lärande på restaurang- och livsmedelsprogrammet kan till exempel vara att laga mat på en restaurang, tillverka bakverk på ett konditori eller jobba som barista på ett café.
Vad tycker eleverna?
Hur är det egentligen att plugga på restaurang- och livsmedelsprogrammet? Hur kan dagarna se ut på Tingvallagymnasiet? Här får du höra eleverna själva berätta.
Var med och driv restaurang och butik
Elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet driver tillsammans med sina professionella lärare en lunchrestaurang och en butik – båda öppna för allmänheten. Här får du som elev möjlighet att praktiskt öva på din framtida yrkesroll genom att laga mat, tillverka bakverk, servera och sälja till verkliga kunder.
Välkommen till oss!
Restaurang- och livsmedelsprogrammet läser du på Tingvallagymnasiet.
Efter gymnasiet
När du har läst restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du välja att börja jobba direkt efter gymnasiet som till exempel kock, bagare, konditor, barista, bartender eller servitör.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig också grundläggande behörighet till högskola och universitet, för dig som vill studera vidare efter gymnasiet.
Programstruktur
Gymnasiegemensamma kurser
- Engelska 5, 100 poäng
- Historia 1a1, 50 poäng
- Idrott och hälsa 1, 100 poäng
- Matematik 1a, 100 poäng
- Naturkunskap 1a1, 50 poäng
- Religionskunskap 1, 50 poäng
- Samhällskunskap 1a1, 50 poäng
- Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1, 100 poäng
Programgemensamma kurser
- Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 poäng
- Hygien, 100 poäng
- Livsmedels- och näringskunskap, 100 poäng
- Service och bemötande 1, 100 poäng
Inriktning bageri och konditori
Inriktningsgemensamma kurser
- Bageri 1, 100 poäng
- Choklad och konfektyr, 100 poäng
- Konditori 1, 100 poäng
Programfördjupning
- Bageri 2, 200 poäng
- Bageri 3, 100 poäng
- Bageri 4, 100 poäng
- Konditori 2, 200 poäng
- Konditori 3, 100 poäng
- Konditori 4, 100 poäng
- Konditori – specialisering, 100 poäng
Inriktning kök och servering
Inriktningsgemensamma kurser
- Matlagning 1, 100 poäng
- Mat och dryck i kombination, 100 poäng
- Servering 1, 100 poäng
Programfördjupning kök
- Livsmedels- och näringskunskap 2, 100 poäng
- Matlagningsspecialisering, 100 poäng
- Matlagningsspecialisering, 100 poäng
- Matlagning 2, 200 poäng
- Matlagning 3, 200 poäng
- Matlagning 4, 200 poäng
Programfördjupning servering
- Arrangemang, 100 poäng
- Barteknik, 100 poäng
- Drycker, 100 poäng
- Drycker och ansvarsfull alkoholservering, 100 poäng
- Frukost och bufféservering, 100 poäng
- Matsalshantverk, 100 poäng
- Servering 2, 200 poäng
- Service och bemötande 2, 100 poäng
Individuellt val
- Individuellt val, 200 poäng
Gymnasiearbete
- Gymnasiearbete, 100 poäng
Gymnasiegemensamma ämnen
- Engelska
Nivå 1, 100 poäng
Nivå 2, 100 poäng (frivillig) - Historia
Nivå 1a1, 50 poäng - Idrott och hälsa
Nivå 1, 100 poäng - Matematik
Nivå 1a, 100 poäng - Naturkunskap
Nivå 1a1, 50 poäng - Religionskunskap
Nivå 1, 50 poäng - Samhällskunskap
Nivå 1a1, 50 poäng - Svenska eller svenska som andraspråk
Nivå 1, 100 poäng
Nivå 2, 100 poäng (frivillig)
Nivå 3, 100 poäng (frivillig)
Programgemensamma ämnen
- Livsmedels- och näringskunskap
Nivå 1, 100 poäng - Måltid och bransch
Nivå 1, 200 poäng
Nivå 2, 100 poäng
Inriktning bageri och konditori
- Bageri
Nivå 1, 100 poäng - Choklad och konfektyr
Nivå 1, 100 poäng - Konditori
Nivå 1, 100 poäng
Inriktning kök och servering
- Mat och dryck i kombination
Nivå 1, 100 poäng - Matlagning
Nivå 1, 100 poäng - Servering
Nivå 1, 100 poäng
Individuellt val
- Individuellt val, 200 poäng
Gymnasiearbete
- Gymnasiearbete, 100 poäng
Programfördjupning
- Information kommer under hösten. Totalt 900 poäng.
Ny programstruktur 2025
Den 1 juli 2025 införs gymnasiereformen Gy25. Då förändras programmens struktur.
- Du som börjar gymnasiet 2024 läser "programstruktur 2024/2025".
- Du som börjar gymnasiet 2025 läser "programstruktur 2025/2026".
Mer information
Sidan uppdaterad: 2024-09-03
Hittade du det du sökte på sidan?