Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Elev jobbar i ett restaurangkök

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är utbildningen för dig som vill arbeta både kreativt och praktiskt med måltidsupplevelsen i fokus.

Programmet passar dig som

  • redan tycker om, eller är nyfiken på, matlagning, bakning och servering
  • är en kreativ person som gillar att samarbeta med andra
  • vill ha ett omväxlande och flexibelt yrke med ett högt tempo
  • tycker att det verkar spännande att lära dig om livsmedel, näringslära, service, försäljning och företagande
  • skulle vilja jobba som till exempel kock, bagare, konditor, barista, bartender eller servitör.
Elever jobbar i ett bageri

Bageri och konditori

Det här är inriktningen som ger dig kunskaper om hantverket inom bageri och konditori.

Här får du lära dig att baka allt från surdegsbröd och tårtor till småkakor och trendiga bakverk.

Under din utbildning får du utveckla både traditionella och moderna färdigheter inom yrkesområdet.

Elev gör drinkar bakom en bardisk

Kök och servering

På den här inriktningen fördjupar du dig inom antingen kök eller servering.

På yrkesutgång kök får du utveckla dina matlagningskunskaper och fördjupa dig inom livsmedels- och näringskunskap.

Yrkesutgången servering lär dig om service, bemötande, matsalshantverk, arrangemang, barteknik och ansvarsfull alkoholservering.

Arbetsplatsförlagt lärande

Under din utbildning kommer du att praktisera på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor i det som kallas för arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.

Arbetsplatsförlagt lärande på restaurang- och livsmedelsprogrammet kan till exempel vara att laga mat på en restaurang, tillverka bakverk på ett konditori eller jobba som barista på ett café.

Vad tycker eleverna?

Hur är det egentligen att plugga på restaurang- och livsmedelsprogrammet? Hur kan dagarna se ut på Tingvallagymnasiet? Här får du höra eleverna själva berätta.

Var med och driv restaurang och butik

Elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet driver tillsammans med sina professionella lärare en lunchrestaurang och en butik – båda öppna för allmänheten. Här får du som elev möjlighet att praktiskt öva på din framtida yrkesroll genom att laga mat, tillverka bakverk, servera och sälja till verkliga kunder.

Tingvallagymnasiet entré

Välkommen till oss!

Restaurang- och livsmedelsprogrammet läser du på Tingvallagymnasiet.

Efter gymnasiet

När du har läst restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du välja att börja jobba direkt efter gymnasiet som till exempel kock, bagare, konditor, barista, bartender eller servitör.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig också grundläggande behörighet till högskola och universitet, för dig som vill studera vidare efter gymnasiet.

Programinnehåll

ÄmnePoäng
Engelska 5
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a:1
50
Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
100
Totalt600

Ämne

Poäng

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel
100
Hygien100
Livsmedels- och näringskunskap
100
Service och bemötande 1
100

Totalt

400

ÄmnePoäng
Inriktningsgemensamma ämnen300
Bageri 1
100
Choklad och konfektyr
100
Konditori 1
100
Programfördjupning900
Bageri 2
200
Bageri 3
100
Bageri 4
100
Konditori 2
200
Konditori 3
100
Konditori 4
100
Konditori - specialisering100

Totalt

1200

ÄmnePoäng
Inriktningsgemensamma ämnen300
Matlagning 1100
Mat och dryck i kombination100
Servering 1100
Programfördjupning kök900
Livsmedels- och näringskunskap 2100
Matlagningsspecialisering100
Matlagningsspecialisering100
Matlagning 2200
Matlagning 4200
Matlagning 4200
Programfördjupning servering900
Arrangemang100
Barteknik100
Drycker100
Drycker och ansvarsfull alkoholservering100
Frukost och bufféservering100
Matsalshantverk100
Servering 2200
Service och bemötande 2100

Totalt

1200

Ämne

Poäng

Gymnasiearbete100

Totalt

100

Ämne

Poäng

Individuellt val200

Totalt

200

Mer information

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?