
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är utbildningen för dig som vill arbeta både kreativt och praktiskt med måltidsupplevelsen i fokus.
Programmet passar dig som
- redan tycker om, eller är nyfiken på, matlagning, bakning och servering
- är en kreativ person som gillar att samarbeta med andra
- vill ha ett omväxlande och flexibelt yrke med ett högt tempo
- tycker att det verkar spännande att lära dig om livsmedel, näringslära, service, försäljning och företagande
- skulle vilja jobba som till exempel kock, bagare, konditor, barista, bartender eller servitör.
Arbetsplatsförlagt lärande
Under din utbildning kommer du att praktisera på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor i det som kallas för arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.
Arbetsplatsförlagt lärande på restaurang- och livsmedelsprogrammet kan till exempel vara att laga mat på en restaurang, tillverka bakverk på ett konditori eller jobba som barista på ett café.
Vad tycker eleverna?
Hur är det egentligen att plugga på restaurang- och livsmedelsprogrammet? Hur kan dagarna se ut på Tingvallagymnasiet? Här får du höra eleverna själva berätta.
Var med och driv restaurang och butik
Elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet driver tillsammans med sina professionella lärare en lunchrestaurang och en butik – båda öppna för allmänheten. Här får du som elev möjlighet att praktiskt öva på din framtida yrkesroll genom att laga mat, tillverka bakverk, servera och sälja till verkliga kunder.

Välkommen till oss!
Restaurang- och livsmedelsprogrammet läser du på Tingvallagymnasiet.
Efter gymnasiet
När du har läst restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du välja att börja jobba direkt efter gymnasiet som till exempel kock, bagare, konditor, barista, bartender eller servitör.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig också grundläggande behörighet till högskola och universitet, för dig som vill studera vidare efter gymnasiet.
Programinnehåll
Ämne | Poäng |
---|---|
Engelska 5 | 100 |
Historia 1a1 | 50 |
Idrott och hälsa 1 | 100 |
Matematik 1 | 100 |
Naturkunskap 1a1 | 50 |
Religionskunskap 1 | 50 |
Samhällskunskap 1a:1 | 50 |
Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 | 100 |
Totalt | 600 |
Ämne | Poäng |
---|---|
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 |
Hygien | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap | 100 |
Service och bemötande 1 | 100 |
Totalt | 400 |
Ämne | Poäng |
---|---|
Inriktningsgemensamma ämnen | 300 |
Bageri 1 | 100 |
Choklad och konfektyr | 100 |
Konditori 1 | 100 |
Programfördjupning | 900 |
Bageri 2 | 200 |
Bageri 3 | 100 |
Bageri 4 | 100 |
Konditori 2 | 200 |
Konditori 3 | 100 |
Konditori 4 | 100 |
Konditori - specialisering | 100 |
Totalt | 1200 |
Ämne | Poäng |
---|---|
Inriktningsgemensamma ämnen | 300 |
Matlagning 1 | 100 |
Mat och dryck i kombination | 100 |
Servering 1 | 100 |
Programfördjupning kök | 900 |
Livsmedels- och näringskunskap 2 | 100 |
Matlagningsspecialisering | 100 |
Matlagningsspecialisering | 100 |
Matlagning 2 | 200 |
Matlagning 4 | 200 |
Matlagning 4 | 200 |
Programfördjupning servering | 900 |
Arrangemang | 100 |
Barteknik | 100 |
Drycker | 100 |
Drycker och ansvarsfull alkoholservering | 100 |
Frukost och bufféservering | 100 |
Matsalshantverk | 100 |
Servering 2 | 200 |
Service och bemötande 2 | 100 |
Totalt | 1200 |
Ämne | Poäng |
---|---|
Gymnasiearbete | 100 |
Totalt | 100 |
Ämne | Poäng |
---|---|
Individuellt val | 200 |
Totalt | 200 |
Mer information
Sidan uppdaterad: 2023-12-01
Hittade du det du sökte på sidan?