Karlstads kommunarkiv ingår i Arkivcentrum Värmland

Arkivcentrum Värmland

Arkivcentrum Värmland

Har du någon gång besökt den pampiga stora stenbyggnaden på Hööksgatan 2 på Marieberg? Här hölls både lärarutbildning och vårdutbildning en gång i tiden och för många är huset därför känt som Gamla Semis. Men idag samsas en rad olika arkivinstitutioner i  byggnaden. Här kan du studera allt ifrån Karlstads lokalhistoria till den värmländska historien, i mängder av intressanta arkiv som sträcker sig från medeltid till nutid.

I byggnaden som ritades av arkitekten Bror Almqvist och invigdes 1923 finns idag Arkivcentrum Värmland som är ett samarbete mellan Arkivenheten inom Region Värmland, Karlstads kommunarkiv, Föreningsarkivet i Värmland och Värmlands företagshistoria.

På Arkivcentrum kan du på en och samma plats studera den värmländska historien i en stor mängd olika arkiv:

  • Regionala arkiv
  • Före detta Landstingets arkiv
  • Statliga och kyrkliga arkiv
  • Föreningars och företags arkiv
  • Karlstads kommuns arkiv och även vissa andra kommunala arkiv.

Det finns en stor forskarsal där du kan studera orginalhandlingar och söka uppgifter via datorer som har en stor mängd databaser och program. Det finns också ett referensbibliotek med litteratur om Värmland och handlingar som är skannande på mikrokort som studeras i en mikroficheläsare. 

Att Karlstads kommunarkiv ingår i samarbetet Arkivcentrum Värmland innebär att du via Arkivcentrums forskarexpedition kan beställa och få tillgång till arkivmaterial från Karlstads kommunarkiv.

Öppettider och information om Arkivcentrum Värmland hittar du här

Programverksamhet

Arkivcentrum Värmland erbjuder intressanta föreläsningar under vår och höst. Programverksamheten är ett samarbete mellan Arkivcentrum Värmland och Värmlands Släktforskarförening.

Här hittar du aktuellt program för Arkivcentrum Värmland

Besöksadress: Hööksgatan 2 (Marieberg)
Telefon (forskarexpedition): 010-833 11 80

Släktforskarhjälp
Varje torsdag (vår och höst) mellan klockan 16-19 kan du få hjälp av en erfaren släktforskare med frågor om din egen släktforskning.

Uppdaterad den