Årsredovisning
Årsredovisningen innehåller en översikt över kommunens ekonomiska ställning och verksamhet. Även de kommunala bolagen ingår i årsredovisningen.
Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande

"Nyttigt att bli påmind om året som gått"
Jag är ofta framåtriktad i min arbetsvardag, så det är nyttigt att ta del av årsredovisningen och bli påmind om året som gått - 2023.
Det var det första hela året för oss i det grönröda styret (S-C-MP) och det saknades inte utmaningar, framför allt kring ekonomin. Årets resultat, 15 miljoner kronor är ett alltför svagt resultat, men över en femårsperiod så klarar kommunen ändå resultatmålet.
Under det första året i mandatperioden, så har vi förtroendevalda ägnat en del tid åt att arbeta fram, och besluta om, en ny styrmodell som gäller från 1/1 2024. Det innebär att den här årsredovisningen är den sista som bygger på den tidigare strategiska planen.
Det händer mycket i en kommun under ett helt år och här är några exempel:
- Elevborgarrådet för klimatet har tilldelats årets miljöhjältepris för sitt arbete med att ge barn och unga möjlighet att tycka till om miljö- och klimatfrågor. Nämnderna arbetar nu med att förverkliga en del av förslagen.
- Vi avskaffade den så kallade minutstyrningen inom hemtjänsten. Personalen har nu fått ett ökat inflytande och omsorgstagarna får en bättre kontinuitet och kvalitet.
- Vi utsågs till Årets arkitekturkommun – för fjärde året i rad!
- Solstadens sportcenter fick motta pris för årets stadsbyggnadsprojekt.
- Projektet Rundgång har haft en Pop-up återbruksgalleria i Mitticity, som nu drivs vidare i kooperativ form.
- Kommunfullmäktige tog beslut om en energi- och klimatplan som innehöll 42 olika aktiviteter.
I min roll som kommunstyrelsens ordförande har jag också lagt en del tid under året på påverkansarbetet för att stärka Karlstad som kompetenscentrum för samhällssäkerhet.
Avslutningsvis vill jag tacka såväl invånare som medarbetare. Tillsammans skapar vi ett bättre liv i solstaden!
Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande
Årsredovisning 2023
Årets resultat
Kommunen hade ett positivt resultat på 15 miljoner kronor. Den kommunala koncernen visade ett resultat på 109 miljoner kronor. Resultatet 2023 är lägre än normalt, men över en femårsperiod så klarar kommunen ändå resultatmålet.
+15 miljoner kronor
Resultat för Karlstads kommun.
+109 miljoner kronor
Resultat för den kommunala koncernen Karlstads kommun.
Investeringar för 1 950 miljoner kronor
Under året gjordes investeringar i kommunen för 1 348 miljoner kronor. Sammantaget för den kommunala koncernen har det investerats 1 950 miljoner kronor.
Äldre årsredovisningar

En kommun för alla
VR-teknik ökar möjlighet till förståelse
För att öka möjligheten till självständighet på trygghetsboendena har man nu utrustat många boenden med teknik och smarta produkter. En digital upplevelseverkstad har gett medarbetare möjlighet till utbildning med stöd av VR-teknik utifrån tanken ”Upplev min verklighet”.
Syftet är att medarbetare ska få en bättre förståelse hur det är att leva med olika typer av kognitionsproblematik.


Lots of Love är tillbaka
Skolavslutningsfestivalen Lots of Love var äntligen tillbaka efter två års uppehåll. Stora artister som Peg Parnevik och John de Sohn var på plats och bidrog till en minnesvärd kväll.
Musikfestivalen skapas av unga, för unga och det blev en lyckad och välorganiserad återkomst där närmare 6 500 besökare tog sig till Sandgrundsudden.
Sveriges tionde bästa friluftskommun
217 av Sveriges 290 kommuner deltog 2023 i undersökningen Sveriges bästa friluftskommun och Karlstad lyckades placera sig på en tionde plats. 2022 placerade sig Karlstad på plats 109 vilket gör oss till den kommun som har gjort störst framsteg de tre senaste åren.
Utmärkelsen delades ut av Naturvårdsverket, Svenskt friluftsliv och Sveriges fritids- och kulturchefsförening. Karlstad har dessutom utsetts till Sveriges femte bästa kommun att leva i.


Bostadsbygget har minskat
Under året färdigställdes cirka 1 200 bostäder, samtidigt som byggandet av drygt 600 nya bostäder påbörjades. En uppdaterad prognos för bostadsbyggandeplanerna visar på en tydlig minskning jämfört med tidigare prognoser.
Att det är få nya projekt som kommer i gång syns på de antalet sökta och beviljade bygglov under 2023, vilket var knappt 270 bostäder jämfört med tidigare års 1300.
En miljösmart kommun

Återbruksgallerian Rundgång gjorde entré
Pop-up gallerian Rundgång är en butik för cirkulär konsumtion och ett resultat av satsningen ”Klimatneutrala Karlstad 2030”. Butiken började som ett kommunalt initiativ och blev en succé direkt. Tack vare det kunde butiken stanna permanent med hjälp av externa aktörer.
Projektet Rundgång skapade en kollektion med elva stilinspiratörer, däribland influencern Therese Lindgren och artisten Gerd, vars kläder och prylar skänktes till butiken. Rundgång drevs tillsammans med Karlstads Energi och Mitt-i-city i samverkan med Karlstads universitet, Innovation park och Coompanion Värmland.
Elevborgarråd för klimatet blev nationell succé
Under 2022 startades ett Elevborgarråd för klimatet där barn i förskola och grundskola lämnade in 967 idéer om hur Karlstad kan bli en mer miljö- och klimatsmart kommun. Under 2023 resulterade barnens arbete i 67 konkreta förslag som överlämnades till kommunstyrelsen.
Elevborgarrådet fick stort nationellt intresse och har under året besökt TV4 nyhetsmorgon, fått artiklar i lokal såväl som nationell media samt flera nyhetsinslag i SVT.


Nya byggnader pryds av gammalt gods
Under året uppdaterades byggriktlinjerna inom kommunens byggverksamhet där rutiner för återbruk och återvinning lyftes fram. Exempel på detta är Eva-Lisa Holtz arena som inreddes med spillvirke, eller Fredricelundsskolan som har ett konstverk skapat av återbrukat tegel.
Vid byggandet av lekmiljöer och parker användes egensparade stockar och grova grenar från nedtagna träd samt annat recirkulerat och överblivet byggmaterial.
En kunskaps- och tillväxtkommun
Universitetsstaden Karlstad
Representanter från kommunen och universitetet närvarade på två av landets största gymnasiemässor, ”SACO-mässan” i Stockholm samt ”Kunskap och framtid” I Göteborg. Här ville vi lyfta fram Karlstad som plats att leva och bo i för potentiella studenter för Karlstads universitet.
Visste du att vi är Sveriges fjärde bästa universitetsstad enligt en undersökning av studentum.se?


Framsteg för praktisk SFI
Vuxenutbildningen arbetar med att skapa nya och tydligare utbildningsvägar för individer som har långt till egen försörjning. För att individer ska lyckas bättre låg fokus under året på verbala, sociala och tekniska förmågor och hälsofrämjande delar.
Under 2023 utökades antalet studerande inom praktisk SFI, som betyder att du både studerar svenska och övar språket i praktiken på en arbetsplats. Syftet är att målgruppen ska kunna stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet och
främja sin personliga utveckling.
Så används dina skattepengar
Alla Karlstadsbor betalar 21,27 procent i kommunalskatt. Den största delen, omkring 80 procent, går till vård, skola och omsorg. Om du tjänar 30 000 kronor i månaden betalar du 6 381 kronor i kommunalskatt varje månad. Så här fördelas pengarna. Siffrorna är avrundade till närmaste procent.
Allt fler Karlstadsbor
Vid årets utgång hade Karlstads kommun 97 233 invånare, vilket motsvarade en ökning med 767 personer under året.
Totalt föddes 838 barn.

Ekonomidirektör Carina Strandberg

"En välskött kommun"
2023 var ett fortsatt turbulent år. Efter ett par goda år är ekonomin nu mer ansträngd. Men med en stabil ekonomi i grunden känner sig ändå kommunens ekonomidirektör Carina Strandberg trygg.
En hög inflation gav genomslag i kommunens kostnader i form av kraftigt ökade pensionskostnader, räntan steg under hela året vilket gav ett sämre finansnetto och ett allmänt högre kostnadsläge. Det högre kostnadsläget i kombination med förändringar i demografin gav nämnderna utmaningar i arbetet med att bedriva verksamheten inom angivna ramar.
Trots ett utmanande ekonomiskt läge så står Karlstads kommun på stadig ekonomisk grund mycket tack vare att vi agerar och parerar i verksamheterna utifrån förändrade förutsättningar.
– Vi är en välskött kommun, det är väldigt bra när det sker oförutsedda händelser, säger Carina Strandberg, ekonomidirektör i Karlstads kommun.
Karlstads kommun kan visa upp ett positivt ekonomiskt resultat även för 2023 dock på en avsevärt lägre nivå än tidigare.
– Prognoserna under början av 2023 pekade på ett stort underskott men tack vare de åtgärder som genomfördes nådde vi ett positivt resultat vid årets slut.
Vilka är kommunens utmaningar framåt?
– På kort sikt vill vi ha en ekonomi i balans och nå kommunfullmäktiges mål. Sen finns fler utmaningar än bara pengar. Vi har ett utmanande läge vad gäller kompetensförsörjningen både inom kärnverksamheten men även inom specialistfunktioner. Och så har vi klimatutmaningen, vi måste öka takten för att nå våra klimatmål.
Tuffa utmaningar, hur känns det?
– Jag känner mig lugn. Vi har en stabil ekonomi och en kultur där vi med stort ansvar tar oss an olika typer av utmaningar, säger Carina Strandberg.