Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Filmaffischer på filmer

Skolbio för högstadiet

Skolbio är gratis för alla skolbarn. Se film i världsklass med din skolklass. Här kan du läsa om filmerna som är utvalda för högstadiet.

Kritikerhyllad: Mina bröder och jag

Tisdag 6 februari klockan 9.30
Tisdag 20 februari klockan 9.30

En lång och varm sommar har just börjat. Nour bor med sina tre äldre bröder i en fransk kuststad dit turisterna vallfärdar. Själv ska han göra samhällstjänst på sin skola och turas om med bröderna att se efter mamman, som ligger döende i ett rum i lägenheten där de bor. Räkningar ska betalas och alla gör sitt bästa för att resolut och helst så lagligt som möjligt få ekonomin att gå ihop. Men i den pragmatiska tillvaron korsas Nours väg med Sarahs, som håller sommarkurser i opera. Snart finner han sig indragen i en spirande passion som hans bröder nog varken skulle förstå eller acceptera…

Trots allvarliga frågeställningar är Mina bröder och jag en medryckande och varm film med många skratt – utsedd till bästa film av ungdomsjuryn på Barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF 2022.

Längd: 108 minuter, svensk text, franskt tal.

Åk 9: Forever

Onsdag 7 februari klockan 12.30

Mila och Kia har varit bästa vänner så länge de kan minnas. De går i samma klass, spelar i samma lag och umgås med varandra hela tiden. När fotbollslaget får en ny tränare samtidigt som nya intressen pockar på, förändras deras relation.

Forever är en film om vänskap, drömmar, fotboll och hur man navigerar i en vänskap när man dras åt olika håll. Men det är också en film som väcker frågor om jämställdhet i fotbollsvärlden och om hur olika förutsättningar påverkar de möjligheter vi får här i livet.

Längd: 103 minuter, svensk tal.

And the King said what a fantastic machine - åk 9

Måndag 12 februari klockan 12.30

Vad händer med världen när alla är upptagna med att fånga den på bild?

Kameran kan dokumentera verkligheten eller förvränga den. Den kan ge oss utlopp för kreativitet, fåfänga och bekräftelsebehov. Hur har vi valt att hantera denna makt? Och vad händer med världen när alla är upptagna av att fånga den på bild?
and the king said, what a FANTASTIC MACHINE skildrar hur människans besatthet av att filma och fotografera sin omvärld har förändrat vårt beteende. Från de första fotografierna på 1800-talet till den digitala flodvåg av innehåll som sköljer över oss i sociala medier – idag en algoritmstyrd miljardindustri.

Längd: 89 minuter.

Klassiker: Schindler's list - åk 9

Torsdag 15 februari klockan 9.30

Under andra världskriget driver den tyske affärsmannen Oskar Schindler en fabrik i det ockuperade Polen med judiska arbetare från Krakows getto. Schindler utnyttjar sin position som affärsman för att skydda sina arbetare och lyckas rädda dem undan döden i Auschwitz. Steven Spielbergs storfilm från 1993 är en känslostark skildring av Förintelsen och av en person som i en extrem situation valde att ta ställning.

USA, 1993, Steven Spielberg, 195 min, Från 15 år.

Längd: 210 minuter, inklusive paus. Arenan bjuder på frukt i pausen.

Sidan publicerad: 2023-08-04

Sidan uppdaterad: 2024-01-08

Hittade du det du sökte på sidan?