Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Barnmorksedagböcker
Anna Melander

Anna Melander

Brita Stina Gunnarsson

Brita Stina Gunnarsson var barnmorska och bodde i Haga, Karlstad. Hon utövade sitt yrke från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet.Text av feriearbetaren Julia.

Snöstormen har varat under två dagars tid och och den är fortfarande inte över. Stora flingor faller ner mot Karlstads redan oplogade gator. Det är mörkt och tomt – under en vinternatt som denna håller alla människor sig skyddade i hemmets trygga och varma vrår. Alla förutom en. Ut ur byggnaden Hyttan 6A på Götgatan 4 kliver en kvinna. I sin hand håller hon en stor svart väska. Den ser tung ut men kvinnan bär den utan problem, som om hon aldrig har gjort något annat. Hon lägger den på sin spark och börjar sin färd ner för den snötäckta gatan. Kölden biter tag i hennes kinder och vinden vrålar likt en varg i hennes öron. Men kvinnan låter sig inte stoppas förrän hon kommer fram till en stor herrgård. Där knackar hon på och i all sin hets hinner hon presentera sig som barnmorskan Brita Stina Gunnarsson.

Med ett stadigt grepp om sin svarta väska skyndar hon sig uppför den knarrande trappan och lämnar blöta fotspår efter sig på det nyputsade trägolvet. Hon blir visad in i ett rum där den blivande modern ligger, och att kvinnan i sängen är i svåra plågor är det ingen tvekan om. Gunnarsson börjar genast att arbeta. I sin barnmorskeväska har hon allt som behövs inför förlösningen. Hon har gjort detta flera gånger men ingen är den andra lik. Hon har varit med om förluster. Ögonblick när ett barn kommer till jorden samtidigt som en mamma lämnar den. En mamma som krampaktigt håller om sin son i famnen efter att hjärtat slutat slå. Men hon har också varit med om mirakel och kärlek, som när en moder får höra sitt barn skrika för första gången, och denna vinternatt är en sådan fin stund. Efter några timmar, när det lilla livet väl ligger i moderns svettiga famn, stannar barnmorskan kvar och sköter om de båda parterna. I sin journal fyller hon i information om förlossningen där bland annat moderns bostadsort, ålder och civilstånd dokumenteras samt barnets vikt och födelsetid.

När allt är i sin ordning beger hon sig i väg på sparken igen. Ute härjar fortfarande snöstormen. Staden är tyst. De allra flesta ligger nerbäddade i sina sängar men klockan är långt över midnatt innan Brita Stina Gunnarsson äntligen kan få sin välförtjänta sömn.
Bakom varje stark kvinna finns en annan stark kvinna villig att hjälpa till. Brita Stina Gunnarsson är en av alla barnmorskor som har stöttat mödrar runt om i staden och hjälpt liv komma till jorden. De var alltid redo att ge sig i väg så fort ett brådskande bud kom. Vardagar som helg, dag som natt. Genom snöstormar och genom solens hetta. Hem till rika och hem till fattiga. Det spelade ingen roll vem modern var. En moder var en moder och Brita Stina Gunnarsson var dennas barnmorska.

Källor: “HAGA - En stadsdel i Karlstad”, Lars Wennberg, 1999

Karlstads kommun, “Barnmorskornas dagböcker”, 2023-05-17

Sidan publicerad: 2024-02-29

Sidan uppdaterad: 2024-03-04

Hittade du det du sökte på sidan?