Kommun och politik

Om Karlstad

Karlstad ligger på Klarälvens delta vid Vänerns norra strand, mitt emellan Stockholm och Oslo. Karlstads kommun har cirka 93 000 invånare och Karlstadsregionen har cirka 141 000 personer.

Karlstad är residensstad i Värmland och här finns service och tjänster för hela karlstadsregionen som består av Karlstad och de fyra kranskommuner Forshaga, Grums, Hammarö och Kil. Tillsammans är vi drygt 140 000 invånare.

Ett av Sveriges modernaste universitet

Karlstad har ett av Sveriges yngsta universitet med cirka 16 000 studerande som studerar till bland annat lärare, civilingenjör, civilekonom och sjuksköterska. Här finns också ett stort centralsjukhus och många viktiga myndigheter, som till exempel Konsumentverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Stor besöksstad

Karlstad är en härlig besöksstad. Varje vecka ges häftiga konserter på någon av alla våra scener och varje år uppträder stora världsartister i Löfbergs Arena på sina Europaturnéer. Här bjuder Färjestad på gastkramande hockey och IF Göta arrangerar årligen stora friidrottsgalor. För att inte tala om vilket ös det är i stan under Rally-VM!

I Karlstad CCC, toppmodernt och vackert beläget vid Klarälvens forsande vatten, arrangeras både kongresser, konferenser, utställningar, konserter och teaterföreställningar.

Massor av shopping

Här finns massor av shopping med både en blomstrande centrumhandel med små butiker, flera gallerior och ett externt köpcentra, Bergvik med bland annat Ikea. Karlstad har ett högt handelsindex. Vi gillar att ha gäster och Löfbergs Lila sprider ofta en god kaffedoft över staden.

Världsledande kompetens

I Karlstad och vår region är vi bra på att samverka – det leder till affärer och nya möten. Det har gett oss klustret The Paper Province som räknas till ett av Europas mest framgångsrika kluster. Där samarbetar företagen för att utveckla nya tjänster inom förpackningsdesign, tillverkning av mjukpapper och energieffektivisering.

Sveriges största nätverk inom IT och kommunikation – Compare är ytterligare ett nätverk som finns hos oss i Karlstad. Ett stort antal av alla våra tjänsteföretag finns samlade i nätverket. Det samarbetet har gett oss det unika testlabbet på Sätterstrand inom ICT-området.

Detta är två exempel på lyckad samverkan - det finns många fler. Vi hjälps helt enkelt åt för att nå längre.

Strategiskt läge och bra kommunikationer

Karlstad är strategiskt placerat med närhet både till Stockholm, Göteborg och Oslo. Med egen flygplats, Karlstad Airport, går det snabbt att ta sig både till Stockholm och Frankfurt. Flygplatsen erbjuder även avgångar till Las Palmas och Alicante samt charter till ett flertal platser, till exempel Cypern, Mallorca och Kroatien.

En glad sol

Karlstad har en en unik symbol som har rötter i vår historia. Det handlar om vår sol och de historier och värden som är inbyggda i den. Karlstad är den enda kommun i Sverige som har en glad sol som symbol, en sol som är ritad av Lasse Sandberg. Och här står Sola i Karlstad staty, hon som var en glad och driftig värdshusvärdinna på 1700-talet och som fortfarande sprider sin solglans över staden.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den