Kommun och politik

Om Karlstad

Karlstad ligger på Klarälvens delta vid Vänerns norra strand, mitt emellan Stockholm och Oslo. Karlstads kommun har  över 95 000 invånare och i Karlstadsregionen bor över 145 000 personer.

Karlstad är residensstad i Värmland och här finns service och tjänster för hela Karlstadsregionen som består av Karlstad och de fyra kranskommuner Forshaga, Grums, Hammarö och Kil. Tillsammans är vi drygt 145 000 invånare.

Ett av Sveriges modernaste universitet

Karlstad har ett av Sveriges yngsta universitet med cirka 16 000 studerande som studerar till bland annat lärare, civilingenjör, civilekonom och sjuksköterska. Här finns också ett stort centralsjukhus och många viktiga myndigheter, som till exempel Konsumentverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Stor besöksstad

Karlstad är en härlig besöksstad. Upplev konserter på någon av alla våra scener, njut av akvarellerna på Sandgrund Lars Lerin och se den senaste utställningen På Värmlands Museum. Färjestad bjuder på gastkramande hockey och IF Göta arrangerar årligen stora friidrottsgalor. 

I Karlstad CCC, toppmodernt och vackert beläget vid Klarälvens forsande vatten, arrangeras både kongresser, konferenser, utställningar, konserter och teaterföreställningar.

Massor av shopping

Här finns massor av shopping med både en livlig centrumhandel med små butiker, flera gallerior och ett externt köpcentra, Bergvik, med bland annat Ikea. Dessutom finns det över 50 scondhand-butiker. Vi gillar att ha gäster och Löfbergs sprider en god kaffedoft över staden.

Världsledande kompetens

I Karlstad och vår region är vi bra på att samverka – det leder till affärer och nya möten. Det har gett oss klustret The Paper Province som räknas till ett av Europas mest framgångsrika kluster. Där samarbetar företagen för att utveckla nya tjänster inom förpackningsdesign, tillverkning av mjukpapper och energieffektivisering.

Sveriges största nätverk inom IT och kommunikation – Compare är ytterligare ett nätverk som finns hos oss i Karlstad. Ett stort antal av alla våra tjänsteföretag finns samlade i nätverket.

Detta är två exempel på lyckad samverkan - det finns många fler. Vi hjälps helt enkelt åt för att nå längre.

Strategiskt läge och bra kommunikationer

Karlstad är strategiskt placerat med närhet både till Stockholm, Göteborg och Oslo. Det går daglig trafik med buss, tåg eller flyg till de tre storstäderna.Med egen flygplats, Karlstad Airport, går det snabbt att ta sig ut i världen. 

Staden med sol i sinnet

Vi vågar påstå att människorna i Karlstad är lite öppnare och soligare, men så är vi ju också staden med den glada solen som symbol. 

Kopplingen till solen är stark, Karlstad har länge legat i toppskiktet bland städer med flest soltimmar och här levde och verkade servitrisen Eva-Lisa Holtz (1739–1818) – mer känd som Sola i Karlstad.

Numera står hon staty utanför Stadshotellet intill Klarälven och är fortfarande en symbol för invånarnas glada sinne och driftiga entreprenörskap.

Uppdaterad den