Miljö och energi

Kemikalier och plast

kemikalier
Bild från Shutterstock.

Våra hem är fulla av kemikalier och de flesta av oss använder dagligen kemikalier av olika slag. Det kan vara disk- och tvättmedel, bekämpningsmedel, rengöringsmedel, bil- och båtvårdsprodukter, färger och så vidare.

Eftersom vi har så många kemikalier hemma, händer det att barn hittar dem och ibland också smakar på dem. Många hemkemikalier är relativt ofarliga, men en del är farliga eller mycket farliga. På Giftinformationscentralens hemsida finns en lista över olika ämnen och vad du ska göra om någon fått i sig dem.

Använd miljövänliga produkter och rätt mängd

För dig som enskild konsument är det ofta svårt att avgöra vilka produkter som är bra eller dåliga ur miljöhänsyn. Några miljömärkningar som kan hjälpa dig att välja produkter som är mindre farliga för miljön är Svanen eller Naturskyddsföreningens Bra miljöval.

Ett annat tips är att inte använda mer kemikalier än du behöver. Tänk också på att vissa kemikalier är farliga för oss människor och för miljön – häll därför aldrig kemikalierester i avloppet eller släng dem i hushållssoporna. Lämna istället in dem på återvinningscentralerna.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den