Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Säker mat hemma

Ungefär hälften av alla matförgiftningar i Sverige orsakas av mat som hanteras i hemmet. För att minimera risken för att bli sjuk och hålla nere mängden mat som du måste slänga finns det några enkla saker att tänka på.

Säker mat hemma


Med enkla metoder vid matlagningen undviker du att drabbas av matförgiftning. Av alla matförgiftningar som drabbar oss i Sverige orsakas ungefär hälften av maten vi hanterar i hemmet. Bakterier syns inte och märks oftast inte på något annat sätt, vilket gör det svårt att veta om maten är säker att äta. För att minimera risken för att bli sjuk och hålla nere mängden mat som du måste slänga finns det några enkla saker att tänka på.

Tvätta händerna

Rena händer är bland det viktigaste när det gäller livsmedelshygien. Tvätta händerna med tvål och varmt vatten innan du börjar laga mat och mellan hantering av olika livsmedel. Torka händerna med papper eller en ren handduk. Alltid också efter att du varit på toaletten, bytt blöjor eller lekt med hunden.

Diska skärbrädor och knivar

Använda rena redskap och hantera maten på rena ytor. Diska skärbrädor och redskap mellan varje moment, till exempel efter att du gjort salladen och innan du skär upp köttet. Skärbrädan bör köras i diskmaskinen efter att grövre föroreningar först sköljts bort. En repig skärbräda är svår att få ren och bör bytas när den blivit sliten.

Använd hushållspapper istället för disktrasa

Använd gärna hushållspapper när du gör rent i köket. Om du använder disktrasa är det viktigt att byta ofta eller koka den med jämna mellanrum. Bakterier förökar sig fort i det fuktiga materialet och risken är att du sprider bakterier i köket med din disktrasa.

Laga aldrig mat till andra om du är sjuk

En grundregel för att undvika att orsaka en matförgiftning är att aldrig laga mat till andra när du är sjuk. Förkylningar, magsjukor, diarréer och andra sjukdomar kan spridas via maten. Även i små sår finns det ofta bakterier. Om du har sår på händerna kan du använda engångshandskar för att inte sprida bakterier till maten. Tänk då på att byta till en ny handske mellan olika arbetsmoment och olika livsmedel.

Var varsam med råa livsmedel

Korskontamination innebär att bakterier eller allergener överförs från en livsmedelsgrupp till en annan. Det kan till exempel vara bakterier från en rå kyckling som hamnar på ett salladsblad. När kycklingen tillagas dör de flesta bakterier, men eftersom sallad normalt inte värms innan den äts är risken stor att den som äter salladen blir sjuk. För att undvika korskontaminering är det viktigt att separera råa livsmedel från rätter som är färdiga att äta.

Förvara rått kött, kyckling och skaldjur under övriga produkter i kylen så att de inte kommer i kontakt med andra livsmedel och att köttsaft och liknande inte droppar ner på annan mat.

Använd helst olika skärbrädor för rått kött, sallad och annan mat som är färdig att ätas. Rengör alltid verktyg, skärbrädor och arbetsbänkar efter att de kommit i kontakt med rått kött, kyckling eller skaldjur. Lägg aldrig upp färdig mat på tallrik, fat eller skärbräda där det nyligen legat rått kött eller liknande.

Förvara livsmedlen i rätt temperatur

En av de vanligaste orsakerna till matförgiftning är att bakterier i maten förökat sig på grund av att den förvarats för varmt eller stått framme för länge. De flesta bakterier trivs bäst i cirka 40°C och i den temperaturen är därför tillväxten av bakterier allra högst..

Kyl- och frysförvaring

En bra temperatur i kylskåpet är cirka + 4 °C. En del livsmedel klarar sig bra under + 8 °C medan andra helst bör förvaras under + 2 °C. Tänk på att hållbarheten på produkterna är kopplade till förvaringstemperaturen. I en kall kyl blir hållbarheten längre. Temperaturen i frysen ska inte vara över - 18 °C. Glöm inte bort att kolla temperaturen i kylskåpet någon gång då och då.

Håll kylvaror kalla på väg hem från affären med till exempel en kylväska. Ställ tillbaka kylvaror i kylen så snabbt som möjligt efter att de varit framme på matbordet. Tina fryst mat i kylskåpet, då blir maten säker plus att du sparar lite energi.

Om du vill spara tillagad mat ska den kylas ner så snabbt som möjligt. Ett bra sätt är att lägga maten i låga vida behållare i diskhon fylld med kallt vatten en stund innan den ställs in i kylen. Om du får mycket mat över, dela upp resterna i mindre behållare så kyls de snabbare. Undvik att ställa in varm mat direkt i kylskåpet eftersom andra varor runt omkring kan bli för varma.

Varm mat

Att tillaga eller hetta upp maten är ett sätt att avdöda mikroorganismer som annars kan orsaka matförgiftning. En vanlig rekommendation är att värmebehandling ska ske till en kärntemperatur på 70ºC, eftersom det ger en säkerhetsmarginal för avdödning av sjukdomsframkallande mikroorganismer. Avdödningen av mikroorganismer beror inte bara på vilken temperatur som uppnås, utan också på hur länge livsmedlet hålls vid en viss temperatur. Mikroorganismer dör även vid lägre temperaturer, men det tar lite längre tid.

Tillagning av fisk avbryts ofta redan vid en kärntemperatur på 55°C eller lägre för att undvika att fisken blir torr. Detta anses ändå som en säker metod eftersom fisk normal sett inte innehåller bakterier som kan leda till matförgiftning. Men all typ av kyckling och malt kött ska man vara noga med att värma upp över 70°C. Använd gärna en termometer för att kontrollera kärntemperaturen på det som tillagas.

Tillagning i mikrovågsugn kan ibland medföra att livsmedlen värms upp ojämnt. Rör om i maten efter halva uppvärmningstiden och använd en mikrovågsugn med roterande tallrik och en täckkåpa för att få en jämnare värme.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida