Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Möt Kim – granatskjutarsoldaten som blev arbetsterapeut

Arbetsterapeut hjälper kund att ställa in rullstol

Han bytte ut militärens övningsfält i Skövde till att jobba med vård och omsorg i Karlstad. Att jobba med människor har alltid varit ett intresse – och karriären började med en dörrknackning...

Det sprids en varm, trygg och välkomnande atmosfär när arbetsterapeuten Kim swishar förbi i lokalerna på Våxnäs trygghetsboende. Trygghetsboendet är en av flera ”stationer” där Kim träffar och hjälper sina patienter. Men hur hamnade han egentligen här? Vi tar det från början!

Från Skaraborgs regemente till Resurscentrum

Under lumpen, eller den militära grundutbildningen, blev Kim placerad i Skövde för rollen som granatskjutarsoldat. Mot slutet av tjänstgöringen stod han inför ett vägval:

– Jag funderade på att stanna i det militära. Men eftersom rollen innebar att det kan bli aktuellt med utlandstjänstgöring så passade det inte riktigt in i mitt liv där och då på hemmaplan.

Med den nya soldattiteln i ryggsäcken var det dags att bege sig tillbaka mot hemstaden Karlstad. För Kim fanns bara ett fokus: att hitta ett nytt jobb.

– En dag gick jag bort till Resurscentrum och knackade på dåvarande chefens dörr och sa att jag ville jobba här. "Så här kan du inte söka jobb idag" fick jag till svar, skrattar Kim.

– Men nu står jag ju här, svarade Kim och gav chefen sitt telefonnummer.

Några dagar senare ringde chefen på Resurscentrum upp Kim för ett samtal - och erbjöd honom därefter en tjänst som vårdbiträde.

Arbetsterapeut hjälper kund att ställa in rullstol

Mersmak för rehabiliteringsdelen

Åren gick på Resurscentrum – och Kim stortrivdes som vårdbiträde.

– Efter ett tag fick jag möjligheten att bli förflyttningsinstruktör hos oss. Då började jag få en inblick i en annan del av vårdens värld, berättar Kim.

Något som Kim menar blev startskottet i resan mot yrket som arbetsterapeut.

– Jag tyckte det var så otroligt roligt att vara förflyttningsinstruktör, så jag fick mersmak för det. Det blev sedan en ganska naturlig övergång att sedan hoppa på utbildningen som arbetsterapeut.

"Vi jobbar för att individens vardag ska funka”

Alla patienter har olika vårdbehov och olika insatser som behövs - men något som är gemensamt för alla människor är de basala behoven. Det är bland annat där arbetsterapeuterna kommer in i bilden.

Arbetsterapeuten tittar först och främst på det basala: Kan du äta? Kan du ta dig ut i friska luften? Kan du ta dig till badrummet för toalettbestyr? Hur fungerar det att duscha?

{"X":0.2025,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

"Grundstenar för välmående"

Kim poängterar att oavsett vad personen har gått igenom eller vad personen behöver hjälp med - så är vardagen och rutiner viktiga grundstenar för människans välmående.

– Det är otroligt viktigt för människan att få behålla vardagen - så att man också ska kunna kunna återgå till sitt "normala". Och att få lösa problem och vara en del i att personer ska kunna få klara sig i sin vardag är en fantastisk känsla.

Och att jobba lösningsfokuserat återspeglar hela arbetet.

– Vi tittar också på hur mycket kraft och motivation patienten har och är lyhörda till vad dom själva vill kunna göra. Antingen försöker vi träna upp det så att dom klarar av vardagen - eller så får vi titta på andra sätt som fungerar för just hen, kanske med hjälp av hjälpmedel i hemmet, berättar Kim.

Finns det något som en granatskjutarsoldat kan ta med sig i yrket som arbetsterapeut?

– Definitivt, som att hantera stressiga situationer. Men också att följa beslut tills man uppnått det mål som är satt, både för den enskilde individen och för din arbetsgrupp.

– Det är fantastiskt att vara arbetsterapeut i Karlstads kommun. Det om något är verkligen frihet under ansvar, avslutar Kim.

Fakta

Namn: Kim Viberg

Jobbar som: Arbetsterapeut på Hemrehab väst

Bor: Karlstad

Familj: Dottern Bell, 7 år

Fritidsintressen: Friluftsliv i alla dess former - gärna året om tillsammans med dottern.

Dold talang: ”Jag kan bland annat göra Varial heelflip och 360 på skateboard”

Sidan publicerad: 2023-05-15

Sidan uppdaterad: 2024-06-13

Hittade du det du sökte på sidan?