F/ACT-movement

Det här gör factivisterna

Deltagare i projektet F/ACT träffas och sätter ihop en second hand outfit.
Deltagare i F/ACT Movement på en träff på tema styling och second hand.

F/ACT Movement startade i september 2020 och pågick till och med maj 2021, och varje månad utgick från ett tema. Tanken var att träffas fysiskt en gång i månaden, men på grund av pandemin har träffarna från och med november blivit digitala, med mer fokus på diskussioner och föreläsningar.

Tema aktivera garderoben

I september 2020 drog F/ACT igång på riktigt och factivisterna fick träffas för första gången. Det var lite nervöst i början så klart, men vilket härligt gäng det visade sig vara! Med klädintresset som gemensam nämnare lärde de känna varandra fort. På factmovement.se kan du läsa mer om Karlstads factivister.

Malin Viola Wennberg från satsningen Textilsmart föreläste om kläders klimat och miljöpåverkan och avslutade med en material-worskshop där olika textiler granskades.

Uppdraget under september var att göra en garderobsrensning för att få bättre överblick och bland annat ställa sig själv frågor utifrån de kläder som fanns.

  • Älskar jag plagget?
  • Passar plagget?
  • Skulle jag köpt det om jag hittade i butik idag?
  • Vad ser du för mönster? Har du mycket av samma sort, till exempel jeans? Har du en färg som du inte längre passar i?

Här kan du läsa mer om temat och kursen om att aktivera garderoben.

Tema styling och second hand

Garderobsrensningen gav många insikter och reflektioner. Under oktober 2020 var temat second hand och det passade bra då det gav en chans att hitta plagg som behövdes för att komplettera. En uppgift till denna månadsträff var att göra en mood board, det vill säga ett inspirationscollage för att det skulle bli lättare att identifiera sin egen stil. Under en kväll på Gengåvan fick deltagarna proffshjälp av stylisten Hulda Andersson som satte ihop förslag på second hand-outfits utifrån de mood boards som skapats, och deltagarna fick även i uppdrag att leta kläder som skulle passa varandras stil.

Här är en film från träffen:

Tema uppdatera och pimpa

Temat för november 2020 var uppdatera och pimpa. Vi planerade för att ta tag i att sy om kläder som blivit över från garderobsrensningen, men workshopen fick ställas på grund av skärpta pandemirestriktioner. Det blev istället en digital träff där vi botaniserade bland all remake-inspiration som går att hitta via internet och hade en lagningsjunta. Grundaren av en app för att byta kläder som factivisterna testat närvarade och fick feedback på upplägget, och de fick även tillgång att testa en lånegarerob.

Tema vårda och laga

Med lite träning och ganska enkla knep går det att förlänga livet på sina plagg. Temat under december 2020 var vårda och laga. Det är en viktig insats då cirka 80 procent av kläders totala klimatpåverkan uppstår i produktionsfasen, som inkluderar alla de steg som sker innan plagget kommer till butik. Textilklok höll en digital föreläsning om att vårda kläder som är viktigt för att förebygga onödigt slitage, och visade också trick för att sy i knappar. Vad passade bättre än att avsluta träffen med en lagningsjunta?

Tema människan och kläderna

Varför kan vi få ett starkt köpsug när det gäller att köpa nya kläder även om vi redan har plagg som passar? Det djupdök vi i under temat för januari 2021. Det är viktigt att förstå sina känslor och sin relation till kläder för att kunna ändra sitt beteende. Januari innebar därför en utmaning i form av ett 30-dagars köpstopp på alla kläder, även second hand för att ge tid att reflektera över konsumtionsmönster. På träffen diskuterades även arbetsförhållande för de som producerar våra kläder, och greenwashing, en företeelse som innebär att ett företag utmålar sig som mer hållbart än vad det egentligen är. Månadens utmaningar gick ut på att inspireras av en stilikon, att gå tillbaka till sin moodboard och att våga testa nya kombinationer av plagg.

Tema cirkulariet och innovation

Tänk vad uppfinningar har haft betydelse för att utveckla klädindustrin! Några konkreta exempel är maskinen Spinning Jenny och blixtlåset. Temat för februari 2021 var cirkulariet och innovation. Många innovationer har lett fram till att det blivit effektivare att tillverka kläder, vilket har fördelar, men samtidigt produceras idag så mycket att det innebär stor påverkan på klimat och miljö. Ett mer cirkulärt mode kan innebära att hyra kläder och det finns flera olika koncept och tjänster för detta. Några av factivisterna testade en tjänst där kläder utvalda av stylister kommer hem i brevlådan och sedan skickas tillbaka

Jamila Siamwalla som gör praktik hos Högskolan i Borås berättade på månadens träff om sin forskning. Hennes projekt handlar om att få våra kläder att stanna längre i våra garderober genom att använda storytelling i sociala medier. Därför uppmanades factivisterna att dela med sig av klädminnen under hashtaggen #weaveyourstory för att bidra till Jamilas forskning.

Fact Movement lanserade under februari en remake-skola med tio korta filmer om hur du kan laga och ändra plagg. Här hittar du filmerna.

Tema material och produktion

Temat för mars 2021 gav en inblick i de olika material våra kläder består av och hur de produceras. En av utmaningarna för factivisterna var att gå igenom sina plagg för att få en bild över vad de innehåller och om de uppskattar vissa material mer än andra.
På månadens digitala träff föreläste Nora Eslander, Brand Manager på textilåtervinningsföretaget Renewcell, och gav oss en spännande inblick i deras verksamhet och hur kläder kan brytas ned i en textilmassa, som sedan kan användas av fibertillverkare och bli nya plagg. I nuläget finns en fabrik i Kristinehamn och en är på gång i Sundsvall. Flera samarbeten med etablerade märken är på gång.

Stylisten Hulda Andersson, som var med oss på Gengåvan i höstas återkom för att inspirera deltagarna. Så här i pandemitider när många jobbar hemifrån och festligheter ställs in, blir anledningarna att klä upp sig färre, men Hulda peppade och visade många kreativa lösningar, som att jobba med accessoarer och att kombinera på smarta sätt.
Under träffen hanns det också med en workshop där vi diskuterade hinder och möjligheter för cirkulära tjänster. Karlstad delar håller i en förstudie om hållbara affärsmodeller för klädhandeln där vi undersöker just detta, och factivisterna som under sin tid i projektet har hunnit testa flera olika alternativ och tjänster bidrog med många värdefulla synpunkter.

Här kan du läsa mer om förstudien om hållbara affärsmodeller för klädhandeln.

Tema delning

På temat delning, i april 2021, genomfördes en digital inspirationskväll för hållbar klädkonsumtion tillsammans med Naturskyddsföreningen, där alternativ till att köpa nyproducerade kläder lyftes. Tre av factivisterna berättade om sin tid i projektet och gav tips på remake och olika sätt att byta kläder med varandra. Sara Ytterbrink Nordenskiöld, som driver bloggen Vandrande kassar, höll en föreläsning om konceptet, som är ett smidigt sätt att byta kläder med varandra.

Under den näst sista F/ACT Movement träffen höll Johan Åberg en sashiko-workshop och berättade om historien bakom denna spännande japanska broderiteknik. Deltagarna fick även möjlighet att själva testa på lagningar. Johan visade många fantastiska exempel på lagade plagg, som gav en mersmak till att utforska tekniken ännu mer.

Tema styling och trender

I projektets sista månad, maj 2021, var fokus att använda de kunskaper kring styling och trender som deltagarna fått i och med sitt deltagande i F/ACT Movement. En sista utmaning blev att skapa en examenskollektion helt av plagg och accessoarer som redan finns i deras egna garderober.

På den sista träffen hade vi besök av skräddaren Camilla Brolin som visade tips och trix för att själv kunna göra de vanligaste justeringarna på plagg, så som att lägga upp byxor, förkorta ärmar, förminska och förstora plagg.

Evelina Danielsson Valladares från organisationen Fashion revolution berättade om deras arbete med att synliggöra textilarbetares rättigheter genom att kräva ökad transparens från klädföretag. Fashion Revolution startades efter kollapsen av Rana Plaza Building i Bangladesh 2013 där över 1000 textilarbetare dog. Idag finns Fashion Revolution i 92 länder.

I det sista gruppsamtalet summerades deltagarnas nio månader, det de lärt sig och hur de upplevt projektet. De som närvarade upplevde att de har lärt sig mycket, förändrat sin syn på mode och konsumtion och att de inte kommer gå tillbaka till att handla nyproducerade kläder i samma utsträckning som innan de hakade på F/ACT Movement. En deltagare beskrev det som att för henne hade alternativ som second hand blivit den nya normen, jämfört med före projektet då endast hon köpte second hand ibland. En annan deltagare var själv förvånad över att hon inte hade en lista över saker som hon ville och behövde köpa nytt när köpstoppet var slut. Istället har insikten om vilka möjligheter second hand-marknaden och andra cirkulära affärsmodeller innebär gjort att hon vet att allt går att få tag i där.

Uppdaterad den