Idag hittar du plast nästan överallt.

Rätt plast på rätt plats

Tandborstar i ett plastglas.
Plast finns nästan överallt, till exempel i tandborstar.

Plast är ett billigt material och just därför används det ofta i onödan. Idag finns plast överallt, i din mobiltelefon, din tandborste, din cykelhjälm, i dina kläder och skor. Titta dig omkring där du står just nu. Hur många saker kan du se som är helt eller delvis gjorda av plast?

Hur kan du minska på plasten?

Det går inte en dag utan att vi på något sätt kommer i kontakt med plast, vilket är ett tecken på hur beroende vi är av plast. Det finns många olika sätt att minska plasten i din vardag, här kommer några exempel:

  • Handla frukt i matavfallspåse: Genom att använda en matavfallspåse till frukt och grönsaker när du handlar minskar du användningen av plastpåsar. Du bidrar även till en bättre resursanvändning eftersom påsen används två gånger – först till äpplena och sen till äppelskruttarna. Smart va?
  • Matlåda i glas eller metall: Att ha med matlåda till jobbet är riktigt klimatsmart. När det är dags att skaffa matlådor är bästa alternativet en låda av glas eller metall. Då får du ett fräschare kärl för maten och sparar pengar på att inte köpa utelunch.
  • Välja kläder i naturmaterial: Syntetkläder, särskilt fleece, släpper ifrån sig mikroplaster när de tvättas. Välj därför hellre kläder av naturmaterial. Begagnade kläder är också att föredra eftersom mängden av mikroplaster och kemikalier är mindre, jämfört med i nyproducerade plagg. De tillför inte heller någon ny koldioxid till klimatet.

Vad är mikroplaster?

Mikroplast är små plastfragment som är mindre än fem millimeter. I Sverige kommer utsläpp av mikroplaster främst från bildäck, konstgräsplaner, båtbottenfärg, nedskräpning, kosmetika och tvätt av syntetfibrer.

Tips!

Vädra syntettyger, så som fleece, istället för att tvätta dem.

Uppdaterad den