Elanvändning - du kan påverka kostnaderna
Vi vill hjälpa dig att få bättre koll på din elanvändning. Den smartaste kilowattimmen är den sparade kilowattimmen.
Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus
Priset på energi är det högsta på länge. Lyckligtvis finns det mycket du kan göra själv för att påverka din egen elräkning, och du kan börja redan i dag. Husguiden är framtagen av Energimyndigheten. Den vänder sig till dig som bor i villa, parhus, radhus eller äger en sommarstuga och vill minska energianvändningen i ditt hus.
Energikassen: låna mätverktyg och spara energi
Energikassen finns att låna på Hammarö bibliotek och alla bibliotek i Karlstads kommun. Genom att låna en energikasse kan du lära dig att minska din energianvändning. Det kan hjälpa dig att spara pengar och minska din klimatpåverkan.
Elnät och elhandel
Elnätet är den infrastruktur som transporterar energin från kärnkraft, vind, vattenkraft och solceller till oss elanvändare.
Elnätsverksamheten är ett monopol vilket innebär att du inte kan välja elnätsföretag. I Karlstads och Hammarö kommuner är det Ellevio som är elnätsägare förutom i Karlstad tätort där Karlstads Energi är elnätsägare.
Till ellevio.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Till karlstadsenergi.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du kan däremot fritt välja vilken elhandlare du vill vara kund hos. Det finns många olika elhandlare i Sverige. Elproducenter och elhandlare köper och säljer el på den nordiska elbörsen Nord Pool.
Det som påverkar kostnaderna till elnätet är
- I vilket nätområde du är kund
- En fast avgift som bland annat täcker kostnader för drift och underhåll av nätet samt skatter och myndighetsavgifter. För kunder till Ellevio påverkas den fasta avgiften av hur stor huvudsäkring du har. För dig med för stor huvudsäkring kan det finnas en möjlighet att säkra ner och därmed sänka din fasta kostnad. För kunder till Karlstad el- och stadsnät är den fasta delen av avgiften lägre men en effektavgift och en höglastavgift tillkommer. Detta innebär att du själv kan påverka din elnätsavgift utifrån när du använder elen.
- Elöverföringsavgiften som är den rörliga delen som du betalar per överförd kilowattimme (kWh). Denna del av elnätsavgiften kan du påverka genom att använda mindre el.
Det som påverkar kostnaderna till elhandlaren är tillgång och efterfrågan på el och vilket elavtal du har. På energimarknadsinspektionen webbplats kan du läsa mer om fast pris med olika bindningstid, rörligt pris med eller utan bindningstid, mixavtal med både rörliga och fasta delar och anvisat pris.
Ska du köpa ny dammsugare, tv, kyl, tvättmaskin eller värmepump? Då hjälper energimärkningen dig att välja energismart. Märkningen finns bland annat på de flesta vitvaror, på tv-apparater, lampor, alla typer av värmepumpar, varmvattenberedare och på däck.
Det har kommit ut en ny generationen energimärkning med energiklasser på skalan A-G och har QR-kod den finns nu på några av de produktgrupper som har haft energimärkning allra längst som kylar och tv-apparater.
Produkter med energimärkning (Energimyndigheten) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ska du sälja ditt hus? Då ska du göra en energideklaration.
En energideklaration ger dig information om byggnadens energianvändning. Den är bland annat till för dig som ska köpa eller hyra en bostad. Du kan använda deklarationen för att jämföra olika hus med varandra.
Energideklarationen görs av en oberoende expert på uppdrag av ägaren och är giltig i tio år. Deklarationen infördes i Sverige 2006 genom lagen om energideklaration.
Har du frågor om energideklarationer hör av dig till vår energi- och klimatrådgivare.
Energideklaration - en handbok från Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
De får utföra energideklarationer
Här är en lista på certifierade energiexperter i Värmland som får utföra energideklarationer. Rekommendationen är att alltid fråga minst tre stycken om pris.
Hitta energiexpert i Värmland (Boverket) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Syftet med energideklaration
Syftet är att främja en effektiv energianvändning och en god inomhusmiljö i byggnader. I energideklarationen kan det finnas förslag på åtgärder för att få bättre energiprestanda och inomhusklimat. Det ska också framgå om radonmätning är gjord och i så fall uppmätta värden. Har du frågor om radon är du välkommen att kontakta vår energi- och klimatrådgivare för att få råd om bland annat om hur man kan sänka sin radonhalt.
Sidan uppdaterad: 2024-06-17
Hittade du det du sökte på sidan?