Dubbdäck
När det blir kallare ute och vinterväglaget kommer är det många som byter till dubbade vinterdäck. Dubbdäcken ger ett bättre grepp vid isigt väglag, men när det är torrt sliter de upp farliga partiklar ur asfalten. Fundera därför en extra gång om du verkligen behöver ha dubbdäck.
Dubbarna river upp små partiklar, PM10, ur asfalten som bidrar till luftföroreningar. Partiklarna skadar luftrören och kan orsaka bland annat astma, hjärt- och kärlsjukdomar och förvärra lungsjukdomen KOL. Sandning och saltning av vägar bidrar också till ökade partikelmängder och de högsta partikelhalterna förekommer därför under vårvintern när vägbanorna torkar upp.
Gör som oss - välj dubbfria däck!
I vår egen bilpool använder vi dubbfria vinterdäck, under 2020 var andelen dubbfria vinterdäck på kommunens bilar 45 procent. Vi jobbar vidare med att i så stor utsträckning som möjligt ha dubbfria däck även i våra tjänstebilar. Det gör vi för att minska utsläppen av PM10 och få en bättre luftkvalitet i stadskärnan.
Det är inte meningen att all användning av dubbdäck ska förbjudas, men om du till exempel mest kör bil i tätorten kan du bidra med lägre partikelhalter genom att välja vinterdäck av friktionstyp istället för dubbdäck. Ett annat tips är så klart att promenera, ta bussen eller cykeln istället.
Sidan uppdaterad: 2023-12-01
Hittade du det du sökte på sidan?