Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Många vill hjälpa - hur kan du bidra?

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina är det många som vill hjälpa de människor som drabbas. Vi har samlat information om hur du kan bidra och vad du kan göra. I första hand är Migrationsverket som ska kontaktas vid mottagande av flyktingar.

Söka asyl hos Migrationsverket

Ukrainska medborgare kan besöka Sverige under 90 dagar utan att registrera sig eller söka asyl. Men då får man ingen hjälp av svenska myndigheter och måste stå för sin egen försörjning.

För att få rätt till skydd, till exempel evakueringsboende i väntan på permanent lösning, utbildning till barnen, vård så behöver man registrera sig hos Migrationsverket.

Migrationsverkets e-tjänst för att söka asyl

Den sökande behöver inte besöka Migrationsverket förrän myndigheten fattat beslut, såvida man inte behöver hjälp med boende.

För att använda tjänsten krävs en e-postadress, en mobiltelefon och en digital kopia på pass eller id-handlingar för de vuxna som omfattas av ansökan.

Frivilligorganisationer

Flera frivilligorganisationer tar emot gåvor och pengar för stöd till de drabbade i Ukraina och samordnar olika hjälpinsatser. Till exempel:

Hos Giva Sverige, en branschorganisation för tryggt givande, finns en översikt av större organisationer som arbetar med stöd till Ukraina. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Karlstads kommun har ingen egen insamling av saker, kläder, mat eller andra förnödenheter utan hänvisar till frivilligorganisationer.

Tolkning

Om du talar ukrainska eller ryska och vill hjälpa till att tolka så har vi just nu ingen möjlighet att ta emot intresseanmälningar utan hänvisar till frivilligorganisationer.

Har du en bostad att hyra ut?

Om du är fastighetsägare och har lägenheter för uthyrning till människor som flytt, ska du höra av dig till Migrationsverket.

Migrationsverket: Hyr ut fastighet eller lägenhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida