Kulturskolan

Gitarr

När du spelar gitarr på Kulturskolan får du lära dig både melodispel och ackordspel. Du får spelar de flesta genrer och stilar. Ibland använder vi noter, ibland tabulatur och ibland spelar vi helt på gehör, det vill säga helt utan noter. Undervisningen sker i grupp eller enskilt. Det finns möjlighet att delta i någon av våra ensembler eller i vår gitarrorkester. Du kan inte hyra gitarr på Kulturskolan, utan måste ha ett eget instrument. Prata med din lärare om du vill spela elgitarr istället för akustisk gitarr.

Här kan du se en film om gitarr.

Akustisk Gitarr

Denna gitarr är uppbyggd med en resonanslåda eller klanglåda som förstärker ljudet genom resonans. Du får lära dig både klassiskt fingerspel, att spela ackord, kompa eller spela solo.

Elgitarr

När man börjar spela elgitarr så får man lära sig liknande saker som när man lär sig när man spelar akustisk gitarr. Man lär sig ackord, melodispel, skalor och att spela solo. Men till skillnad från akustisk gitarr så spelar vi med ett plektrum i handen. Elgitarren är byggd som en vanlig gitarr med sex stålsträngar. Den har istället för resonanslåda magnetiska mikrofoner som för att ge ljud kopplas till en förstärkare. Elgitarren används oftast inom pop-, rock- och jazzgenren.

Uppdaterad den