Risk för skogsbrand i Värmlands län

Just nu varnar SMHI om att risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor. Det är viktigt att du som privatperson eller verksamhetsutövare anpassar ditt agerande utifrån rådande läge. Tänk på att du är ansvarig för den eld du tänder och för eventuella skador den orsakar.

Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Tips vid problem med komposten

Ibland kan man stöta på problem med sin kompost, det kan lukta och bli mycket flugor. De flesta problem beror på att man gjort något litet fel som går lätt att åtgärda. Här får du förslag till lösningar på de vanligaste problemen.

  1. Det händer ingenting - Kontrollera temperaturen genom att sticka ner en käpp i komposten. Efter några minuter ska den kännas varm mot handen. Om inte - vänd och lufta innehållet, se till att det är lagom vått. Blanda gärna i lite gammal kompost eller kväverikt material som gräsklipp för att få igång den.

  2. Gråsuggor, tusenfotingar och mask -Inga problem, du har lyckats.

  3. Flugor i komposten - Täck komposten med ett rejält lager strömaterial, så kvävs flugorna. Se till att alltid täcka över färska matrester med strömaterial. Strö kan köpas i butik och består oftast av halm, kutterspån eller kompostströ med aktivator.

  4. Myror i komposten - Myror gör ingen skada i komposten, men den är antagligen för torr. Se över placeringen av komposten. Står den för soligt eller blåsigt? Lägg i mer blött material eller vattna jämnt över komposten.

  5. Det luktar illa - Om komposten är nystartad, blanda upp med strömaterial och var noga med omblandningen. Om den luktar ammoniak eller stall lägg i mer strö och ta det lugnt med matrester. Rör om. Om det luktar soptunna eller ruttet är komposten för kompakt, för blöt eller för dåligt luftad. Tillsätt då grovt strömaterial.

  6. Komposten verkar torr - Se punkt fyra.

  7. Komposten är för våt - Om materialet klumpar sig i stora kulor är det för blött. Blanda då i mer strömaterial. Komposten ska kännas som en urkramad tvättsvamp när den är lagom våt.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida