Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Hedersrelaterat våld och förtryck

Om du eller någon du känner är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck finns hjälp att få. Här har vi samlat kontaktuppgifter och information som kan hjälpa dig.

  • Kontakt Socialjouren

    För akut hjälp kvällar och helger: 054-540 50 54 eller 054-540 54 14

    Vid akuta ärenden efter socialjourens stängning ring 112.

Vad kan jag få hjälp med?

Beroende på vem du kontaktar för att berätta om din situation så kan du få hjälp på olika sätt. Det kan handla om att du får prata med någon som lyssnar som kan ge dig stöd och vägledning. Eller så kan du få hjälp att göra en anmälan till polisen eller socialtjänsten.

Vad händer om jag tar kontakt?

Om du söker hjälp via skolan för att du är utsatt för våld och förtryck så kommer personen du pratat med kontakta elevhälsoteamet på din skola. Elevhälsoteamet är de som jobbar inom elevhälsan så som skolsköterska, kurator, specialpedagog och rektor. Beroende på din situation kommer personalen på skolan försöka hitta de bästa lösningarna för just dig och din situation.

Vuxna som jobbar inom skolan och vården har något som kallas anmälningsplikt. Det betyder att den du pratar med är tvungen att göra en orosanmälan till socialtjänsten om de känner en oro för dig eller den du berättar om.

Skolan kontaktar inte dina föräldrar eller anhöriga om du inte vill. Om du är rädd för att någon ska få reda på att du har sökt hjälp är det bra att berätta det första gången du pratar med den som ska hjälpa dig.

Ställen du kan kontakta

Berätta för den du kontaktar att du är utsatt för hot eller våld och säg till om du är under 18 år. Du kan vara anonym när du ringer eller mejlar.

Kontaktcenter

Öppet måndag–fredag kl. 8-17

Telefon: 054-540 00 00

  • Välj alternativet omsorg och hjälp.
  • Berätta hur gammal du är och att du är utsatt för hot eller våld i nära relation eller att du är orolig för någon du känner.
  • Du kopplas du vidare till en socialsekreterare som erbjuder stöd och hjälp utifrån din situation.

Är du över 18 år kan du även maila hotochvald@karlstad.se

Socialjouren

Behöver du akut hjälp när Kontaktcenter är stängt kan du ringa till socialjouren.

Telefon: 054-540 50 54 eller 054-540 54 14. Vid akuta ärenden efter socialjourens stängning ring 112.

Om du går i skola så finns det personal där som du kan söka stöd och hjälp hos. Prata med en vuxen du känner dig trygg med, det kan vara en lärare, skolsköterska eller kurator. Det finns även andra vuxna som kan hjälpa till, som fritidsledare på fritidsgård, parklek och Ungdomens Hus. De kan alla hjälpa dig vidare utifrån just din situation.

Du kan kontakta vården för att få hjälp. Om du är 13–25 år finns bra hjälp att få via ungdomsmottagningen.

Du kan kontakta polisen för att anmäla att du eller någon annan har blivit utsatt för hedersvåld och förtyck.

Telefon: 114 14

Om det är en akut situation eller pågående brott ring: 112.

Kontakta UD om du eller någon du känner är på väg att bli bortgift eller är kvarhållen i utlandet mot sin vilja. Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är förbjudet i Sverige och du får inte heller utsättas för det utomlands.

Jourtelefon

På jourtelefonen finns någon som svarar dygnet runt, årets alla dagar.

Telefon: 08-405 50 05

Brottsofferjouren finns i Värmland och kan hjälpa dig som är utsatt med stöd, polisanmälan och myndighetskontakter.

TRIS är en ideell förening som jobbar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Du kan kontakta dem på deras jourtelefon eller sociala medier.

Jourtelefon

Jourtelefonen är öppen måndag–fredag 10.00-16.00.

Telefon: 010-255 9191

Kärleken är fri har en chatt för dig som behöver prata med någon om det som är svårt.

Chatten är öppen söndag–torsdag 19.00–21.00

Stöd till dig som jobbar med hedersrelaterat våld

Länsstyrelsen i Östergötland stöttar dig som jobbar med hedersrelaterat våld och förtryck inom myndigheter, landsting, regioner, kommuner och civilsamhälle.

Stödtelefon för yrkesverksamma

Länsstyrelsen Östergötland driver också en nationell stödtelefon för rådgivning. Hit kan du ringa angående ärenden som rör personer som är utsatta eller riskerar att utsättas för:

  • hedersrelaterat våld och förtryck
  • barnäktenskap
  • tvångsäktenskap
  • könsstympning.

Stödtelefonen är bemannad måndag–fredag 09.00–16.00

Telefon: 010-223 57 60

TRIS är en ideell förening som jobbar mot hedersrelaterat våld och förtryck. De kan ge stöd och råd till dig som är yrkesverksam.

Jourtelefonen är öppen måndag–fredag 10.00-16.00.

Telefon: 010-255 9191

Kampanjen Bortförd

Sommarlov ska vara en underbar tid för barn och ungdomar, men skolloven är också en tid för tvångsäktenskap och risk att föras ur landet mot sin vilja.

Inför sommarlovet förstärker Karlstads kommun därför Brottsofferjouren och Länsstyrelsen i Värmlands kampanj Bortförd.

Kampanjen vänder sig till barn och unga. I Karlstads kommuns verksamheter riktar vi oss till elever från årskurs fyra till gymnasiet. Kampanjen uppmärksammas i våra sociala kanaler och på monitorer i våra skolor. Under kampanjen fokuserar flera verksamheter lite extra på frågan och har extra beredskap att fånga upp signaler från de som tagit del av kampanjen och behöver stöd.

Läs mer om Bortförd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad: 2024-07-29

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida