Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Intervjuer med feriearbetare

Läs intervjuer med några av dem som feriearbetat hos oss och se vad de tyckte om sina arbetsplatser.

Få en bild av hur feriearbetet kan vara

Genom att läsa våra intervjuer med ungdomar som feriearbetat inom kommunen kan du få en förståelse för hur det kan vara. Vi har pratat med Wilma, Emilia och Selma och låtit dem berätta om sina upplevelser av att jobba under sommarlovet.

Wilma Ekberg, feriearbetare Kaféet Naturrum i Mariebergsskogen 2022
Wilma Ekberg, feriearbetare Kaféet Naturrum Mariebergsskogen 2022

Mariebergsskogen är en plats Wilma Ekberg spenderat mycket tid med familjen under sin uppväxt, därför kändes det självklart att tacka ja när hon blev erbjuden feriearbete på Kaféet Naturum Värmland under sommaren.

Jag har hört att det pratas gott om feriearbetaren Wilma, då hon visat framfötterna och varit till god hjälp i Kaféets verksamhet under sommaren. Efter fredagsfikat sätter vi oss i Kaféet Naturum Värmland som ännu inte öppnat för dagen. När vi träffas är det Wilmas sista dag på Kaféet Naturum Värmland så jag frågar henne hur det känns att göra sin sista dag på arbetsplatsen.

-Det känns okej, men det är tråkigt att lämna vissa kollegor som gjort tiden här så bra.

Hon tillägger att hon redan planerar att komma och hälsa på kollegorna snart igen efter att hon slutat.

Varierat arbete

Under de veckor som Wilma har varit i Kaféet Naturum Värmland har hon hunnit hjälpa till med det mesta. I köket har hon hjälpt till att förbereda smörgåsar, fika och kokat kaffe. Hon har även fått stå vid kassan och hjälpa till att servera och svara på eventuella frågor som kunderna har.

Bra kollegor

När jag frågar Wilma vad som har varit bäst med att jobba i Mariebergsskogen svarar hon utan vidare eftertanke att det är kollegorna, den fina miljön och alla trevliga människor som har gjort tiden här så bra.

-Alla är stöttande och det går bra att fråga om hjälp när man behöver det.

Lärorikt

När vi har pratat en stund frågar jag Wilma vad hon tar med sig från de tre veckorna som hon varit här. Hon svarar att hon känner att hon växt i sig själv. Wilma förklarar att innan hon började jobba trodde hon kanske inte att hon kunde så mycket, och kände sig ofta lite blyg i vissa situationer. Men efter att ha jobbat här och pratat med så mycket nya människor tycker hon att det är roligt att prata och kunna hjälpa alla trevliga kunder som kommer och ställer frågor!

Emilia Ortfeldt feriearbetare i Spikgården Mariebergsskogen 2022
Emilia Ortfeldt feriearbetare i Spikgården Mariebergsskogen 2022

Mycket våffelsmet ska blandas varje dag innan Spikgården öppnar för dagen. Feriearbetaren Emilia Ortfeldt jobbar på Spikgården under sommaren tycker just våffelsmeten är en av de roligaste arbetsuppgifterna, tätt följt av att koka kaffe!

En vanlig dag i Spikgården börjar Emilia sin arbetsdag en halvtimme innan öppning. På den halvtimmen ska allt förberedas så att hon och kollegorna är redo att servera kunderna som kommer klockan elva. Emilia hjälper till med allt i Spikgården förutom att ta betalt, det gör den ordinarie personalen. Inför öppning ska det bland annat kokas kaffe, tas fram fika och göras våffelsmet, även utanför spikgården behöver Emilia se till att möblerna är avtorkade och det ser fint ut när kunderna kommer.

Bra erfarenhet

När det var dags att skicka ansökan till sommarens feriearbete och Emilia skulle kryssa i sina intressen fyllde hon i allt och tänkte att det inte spelar någon roll vart hon blir erbjuden arbete, då det kommer vara en bra erfarenhet oavsett. Men hon berättar att hon är glad att arbeta i Mariebergsskogen då det är en plats där hon spenderat mycket tid tillsammans med familj och syskon.

Stark gemenskap

Att komma in och jobba under den sista perioden för feriearbete kan kännas lite jobbigt berättar Emilia. Då alla på arbetsplatsen redan känner varandra och har jobbat tillsammans ett tag. Emilia påpekar att man måste våga träffa nya människor. På spikgården blev hon varmt välkomnad och kom snabbt in i gruppen. Emilia känner att man blir extra trygg när man har bra kollegor som man har en stark gemenskap med.

Mariebergsskogen har något för alla

Spikgården är inte Emilias första arbetsplats, hon har arbetat inom service förut. Jag frågar henne vad hon tror krävs för att göra ett bra jobb här. Emilia svarar att man måste vara trygg i sig själv och våga testa och träffa nya människor.

- Det är mysigt att jobba i Spikgården, men det är också ett bra serviceyrke. Man får träffa mycket människor, så det är viktigt att kunna prata med människor om de behöver hjälp.

Det bästa med att arbeta i Mariebergsskogen är att allt är så välskött, det är många som tar hand om parken och behandlar alla djur väl. Alla hjälps åt och avdelningarna kommunicerar bra med varandra vilket bidrar till en god stämning hos personalen.

Avslutningsvis säger Emilia:

- Mariebergsskogen är ett familjärt och tryggt ställe att vara på. Det finns något för alla här!

Selma Lindgren feriearbetare Lillskogen Mariebergsskogen 2022
Selma Lindgren feriearbetare Lillskogen Mariebergsskogen 2022

Att ta i och få lite skit under naglarna är ingenting som feriearbetaren Selma Lindgren är rädd för. Det är sådant man får räkna med när man arbetar i Lillskogen, allt för att djuren ska ha det så bra som möjligt!

När jag träffar Selma ska hon precis gå in i hönshuset för att städa och göra fint åt ankorna och hönsen som bor där. Men det får vänta, så hon parkerar skottkärran och vi sätter oss bakom stallbacken för att kunna prata ostört.

Selma är 18år och ska snart påbörja sitt sista år på Sundsta-Älvkullegymnasiets samhällsvetenskapliga linje med beteendeinriktning. Hon berättar att hon gillar djur och blev därför glad när erbjudandet om att göra feriearbete i Lillskogen kom. Dock är det inte djur som Selma tänker att hon kommer att arbeta med i framtiden.

- Det finns så mycket olika att välja mellan, men kanske vill jag plugga till sjuksköterska, eller psykolog!

Djuren ska känna sig älskade

När Selma kommer till Lillskogen på morgonen byter hon direkt om till arbetskläder. Sedan är det bara att börja jobba! På morgonen sopar och städar Selma och hennes kollegor så det är fint i alla hagar iför dagen. Hon påpekar att det också är viktigt att hinna gosa lite med djuren när man är hos dem så att de känner sig älskade. Selma berättar att det är djuren som är det bästa med jobbet. Speciellt fåren som är Selmas favoriter bland alla djur i Lillskogen.

-De är så keliga och människovänliga och kommer alltid fram och vill gosa när går in till dem.

Det är även feriearbetarnas ansvar att bemanna Sätervallen. Vilket är ett mycket populärt ställe för barnfamiljer att stanna och leka gammaldags lekar eller ha picknick en stund under deras vistelse i Mariebergsskogen. Selma berättar att det ibland är mycket folk på Sätervallen och att hon då ser till att allt är på sin plats och att det inte blir stökigt.

- Ibland kommer det fram barn och vill leka med oss så då gör vi det också!

Finns alltid någonting att göra

Halvvägs igenom sin ferieperiod har Selma lärt sig att man ibland får man bita ihop och göra arbetsuppgifter som inte är jätteroliga, man får inte vara rädd för lite smuts när man arbetar med djur säger hon. Djuren måste ha det bra och någon måste göra jobbet. Selma berättar att hon uppskattar att man får röra sig mycket under dagarna när man jobbar i Lillskogen, och att det alltid finns någonting att göra!

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida