Den sista tårtbiten
Kalaset börjar närma sig sitt slut. Din blick vandrar mot den sista biten av tårtan. Alla vet att frågan snart kommer. Och du tänker hugga den. Tystnaden sprider sig runt bordet med gäster som obekvämt skruvar på sig. När du vänder tillbaka blicken mot tårtbiten är den plötsligt borta.
Då ser du din farbror Lennart i hörnet av bordet som slickar sig runt munnen. Attans också! Han hann före.
Lennart har inte bara fått njuta av den sista tårtbiten, utan även gjort en insats för klimatet. Varje kilo mat som slängs har nämligen under produktionen gett upphov till 1,6 kg CO2.
Visste du att..?
- Matsvinn är den mat vi kunde ha ätit, men som vi i stället slänger.Varje år slänger vi 104 kg mat per person i svenska hushåll. Ta som vana att äta upp det som redan finns hemma och du sparar på både pengar och klimatet.
- Konsumtionen av kött orsakar närmare ett ton utsläpp per person varje år i Sverige. Testa att byta ut köttet ett par dagar i veckan så kan du få fördelar både i plånboken och i din hälsa. Dessutom har du gjort en insats för klimatet.
- Genom att bli en maträddare kan du spara pengar och samtidigt minska din påverkan på klimatutsläppen. Många matvarubutiker sänker priset på sina varor med kort utgångsdatum. Om du köper dem slipper de gå till spillo och du får en billigare middag som bonus. Så ta på dig superhjältemanteln och flyg in i affären.
- Du kan be om att få en matlåda när du är på restaurang och inte orkar äta upp. Det gör att restaurangen slipper slänga maten och att du får mat till ett annat tillfälle. Så nästa gång du är ute och äter, tänk på möjligheten att ta med maten hem. Ditt val gör skillnad för klimatutsläppen.
- Rätt temperatur i kyl (+4 grader) och frys (-18 grader) förlänger matens hållbarhet. Genom att göra detta minskar du risken för matsvinn och undviker att lägga pengar på ny mat bara för att den andra blev dålig. Har du koll på temperaturen i din kyl och frys?
Källor och mer information
Sidan publicerad: 2024-04-26
Hittade du det du sökte på sidan?