Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Två barn i en lådcykel

Glida förbi bilkön i rusningstrafik?

Du är på väg för att hämta dina barn. Idag bestämde du dig för att lämna bilen hemma och ta cykeln i stället. Även om dagen har varit lång och du känner dig sliten, så är det en fin dag. Men hade det inte varit enklare att ta bilen ändå?

– Glass pappa, vi vill ha glass!

Du kan inte motstå dem och tänker att det kanske är precis vad ni behöver för att pigga upp er. Och plötsligt är stämningen genast mycket bättre. Det är då du ser den. Rusningstrafiken med den långa bilkön du hade suttit i om du hade tagit bilen.

Visste du att..?

  • Idag bor drygt 60 000 Karlstadsbor inom 5 km från Stora torget. Men trots det genomförs hälften av våra resor med bil i vår kommun. Om 10 000 av de Karlstadsbor som bor nära stadskärnan, skulle lämna bilen hemma när de gör sin 5 km resa, så sparar vi tillsammans 18 600 kg Co2 och 10 000 mil, när vi reser tur och retur.
  • Om du pendlar till arbetet med tåg eller buss slipper du lägga tid på att leta parkering. För visst finns det roligare saker att lägga tiden på? Som att läsa en bok, lyssna på en podd eller bara varva ner en stund.
  • Antalet barn som tar cykel till skolan har minskat med 48 procent jämfört med mitten av 1990-talet. Barn som går eller cyklar får positiva hälsoeffekter, så som förbättrad koordination, motorik och kondition. Dessutom minskar risken för oro, ängslan, aggressivitet och depression. Så lämna bilen hemma när ni ska till skolan, för ditt barns skull, din egen hälsa och för klimatets bästa.
  • Personer som cyklar regelbundet lever längre. Du som cyklar regelbundet har dessutom i genomsnitt en sjukdag mindre per år jämfört med andra, får ökad prestationsförmåga, bättre sömn, ökad koncentrationsförmåga och en minskning av hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter står för knappt en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. Tåg är ett av de mest klimatsmarta sätten att resa på, bortsett från att gå eller cykla. Så varför inte testa att semestra med tåget nästa gång?
  • Den vanligaste sträckan med bil i Karlstad är 5 km. Det motsvarar till exempel en enkel resa mellan Centralsjukhuset och Södra Kroppkärr. Restiden med bil inklusive parkering tar cirka 15 minuter. På cykel tar det cirka 18 min och då är det till och med gratis! Ja, om du bortser från slitaget på din cykel förstås.

Sidan publicerad: 2024-04-26

Sidan uppdaterad: 2024-04-30

Hittade du det du sökte på sidan?