Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Till dig som söker feriearbete

Här hittar du all information om hur du gör för att söka feriearbete och hur det funkar med tjänstgöringsrapport, lön och sjukfrånvaro när du är ute på arbetsplatsen. Ansökningstiden för 2024 är mellan 15 februari och 9 mars.

Ansök om feriearbete

Viktiga datum 2024

 • 15 februari–9 mars anmäler du ditt intresse för att feriearbeta.
 • Vecka 13 skickas e-post med erbjudande om feriearbete.
 • Vecka 15 skickas ett informationsbrev till dig som har sökt feriearbete.
 • 8 maj är sista dag för att tacka ja till feriearbete.

Feriearbetesperioder

 • 10 juni–28 juli.
 • 1 juli–19 juli.
 • 22 juli–9 augusti.

Du som är eller fyller 16 och inte fyller 20 i år, går i nian, ettan eller tvåan på gymnasiet kan söka feriearbete inom kommunen om du är folkbokförd här.

Du ansöker digitalt från 15 februari till 9 mars. Du kan bara ansöka en gång.

Länk till feriebas för att ansöka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fyll i alla dina uppgifter

Det är viktigt att du fyller i alla uppgifter som vi ber om i din ansökan. Om vi saknar information kanske vi inte kan erbjuda dig ett feriearbete.

Du behöver inte ha några tidigare jobberfarenheter, men skriv gärna i din ansökan vad du är bra på.

När du fyller i din e-post så titta en extra gång så att den stämmer. Om du fyllt i fel får du inget bekräftelsemejl eller mejl med erbjudande om feriearbete.

Önska tid, plats och arbetsuppgifter

Du får i din ansökan berätta när du vill jobba, var du vill vara och vad du vill jobba med. Men det är endast dina önskemål och vi kan bara uppfylla dem om det finns plats.

Koncernen Karlstads kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare för alla och vi arbetar för ökad jämställdhet och mångfald. Därför vill vi uppmuntra dig som söker feriearbete och är kille att välja att prova på ett kvinnodominerat yrke och du som är tjej ett mansdominerat.

Ta reda på vad ett feriearbete är

Det är ditt eget ansvar att söka information om vad det innebär att feriearbeta så att du kommer förberedd till jobbet.

Du får en bekräftelse via mejl

När du har gjort din ansökan så kommer du att få ett bekräftelsemejl. I mejlet finns dina inloggningsuppgifter till Mina sidor.

Ansökningsperioden för att söka feriearbete 2024 är 15 februari–9 mars.

Nej tyvärr, om du inte har svenskt personnummer kan du inte få feriearbete via Karlstads kommun. Har du ett samordningsnummer kan du söka feriearbete. Du ska även ha ett bankkonto.

När du blivit folkbokförd i Karlstads kommun är du välkommen att höra av dig till karlstadskommun@karlstad.se. Då blir du tillagd i mån av plats, men du är inte garanterad en plats.

När du ansöker om feriearbete får du bland annat fylla i vilket eller vilka arbetsområden du är intresserad av. Du kan göra tre val, vilket vi rekommenderar.

De här arbetsområdena kan du välja mellan:

 • Barnomsorg
 • Äldreomsorg
 • Djurskötsel
 • Fastighetsarbete Nobel (endast för elever i anpassad gymnasieskola)
 • Idrottsledare
 • Restaurang/Café
 • Kemikollo (endast för elever som läser NA-program)
 • Musiker/sångare/sångerska
 • Skådespeleri/teater
 • Städ/underhåll
 • Vaktmästeri/park
 • Sommarkollo/Lägerverksamhet
 • Svenska kyrkan konfirmandledare (endast för kyrkans egna ungdomar)
 • Öppen fritid (tema, aktivitetsledare, underhåll, cafe, uthyrning sportutrustning)

Tacka ja eller nej till din plats

Under vecka 13 och 14 kommer du att få ett mejl med erbjudande om feriearbete. Du måste tacka ja eller nej till erbjudandet.

Om du sökt och inte får ett erbjudande vecka 13 eller 14 så blir du automatiskt med i reservantagningen.

Du tackar ja till feriearbete på genom att logga in på Mina sidor och trycka på den gröna knappen. Tacka ja så fort som möjligt, senast 8 maj.

Blankett för dig som kommer tjäna mindre än 24 238 kr

När du tackat ja så får du möjlighet att fylla i blanketten ”Utbetalning av lön utan skatteavdrag.” Den ska du fylla i om du vet att du inte kommer att tjäna mer än 24 238 kronor under 2024 för då ska du inte skatta på din lön. Tjänar du mer än så under året hoppar du över detta steg.

Är du omyndig, har fler arbetsgivare och kommer arbeta mer än 90 timmar under ferieperioden ska du kontakta feriearbete@karlstad.se. Enligt arbetstidslagen finns regler för hur mycket man får arbeta som underårig.

Signera anställningsavtalet

När du fyllt i eller hoppat över blanketten om lön utan skatteavdrag så kommer anställningsavtalet upp och du signerar det med en knapptryckning.

Kontakta arbetsplatsen

Det är viktigt att du tar kontakt med din arbetsplats och handledare så snart som möjligt för att få information om arbetet och arbetstiderna.

Du tackar nej till feriearbete genom att logga in på Mina sidor och trycka på den röda knappen. Om du tackar nej får du inget nytt erbjudande om feriearbete.

Tacka nej så snart som möjligt

Vill du tacka nej till erbjudandet så gör det så fort som möjligt, så att någon annan kan få jobbet.

Du som inte fått något erbjudande om feriearbete vecka 13 eller 14 blir automatiskt reserv. Fram till 31 maj pågår reservantagningen och då kan du fortfarande få ett erbjudande.

Håll utkik i inkorgen

Om du får ett erbjudande så kommer du att få ett mejl där vi ber dig att logga in på Mina sidor för att se ditt erbjudande. Det är viktigt att du regelbundet går in och kollar både din mejl och på Mina sidor så att du inte missar om du får ett erbjudande.

Svara på erbjudandet så snabbt du kan

Logga in på Mina sidor och tacka ja eller nej. Vill du tacka nej till erbjudandet så gör det så fort som möjligt, så att någon annan kan få jobbet.

Kontakta arbetsplatsen

Om du tackat ja till ditt erbjudande är viktigt att du tar kontakt med arbetsplatsen och handledaren så snart som möjligt för att få information om arbetet och dina arbetstider.

Begär utdrag ur belastningsregistret (gäller dig som ska jobba inom skola, förskola och barnomsorg)

Om du ska jobba med barn och unga kommer du att få hem en blankett att fylla i för att beställa ett utdrag ur belastningsregistret från Polisen. Blanketten vi skickar till dig har tydliga instruktioner hur du ska fylla i den. Du kan också beställa utdraget i Polisens e-tjänst.

Hur vet jag om jag ska beställa utdrag?

Du kan läsa på ditt anställningsavtal om din arbetsplats kräver ett utdrag. Tänk på att det kan ta tid att få utdraget så beställ det så fort som möjligt. Ta med utdraget den första dagen du kommer till arbetsplatsen och ge det till din handledare.

Anmäl bankkonto & skaffa digital brevlåda

För att få din lön insatt på ditt bankkonto behöver du anmäla ditt konto till Nordea.

Arbetsgivarnummer

När du anmäler ditt konto kommer du behöva ange arbetsgivarnummer för kommunens förvaltningar, det är 649571.


Om du inte har anmält ditt konto så får du ett utbetalningskort som du får lösa ut hos banken.


För att få din lönespecifikation behöver du skaffa digital brevlåda, om du inte redan har det. Välj en av dem och följ deras instruktioner för att skapa ett konto. Du som är under 16 år kan inte skaffa brevlåda, till dig skickas lönespecifikation ut via post.

Jobba och fyll i rapport

Du får en tjänstgöringsrapport hemskickad innan du ska börja jobba. Rapporten är viktig och behövs för att vi ska kunna räkna ut din lön. Ta med den till första dagen på jobbet.

 1. Ge tjänstgöringsrapporten till din handledare.
 2. Säg till varje dag när du kommer till jobbet och när du går hem.
 3. Be att få tillbaka rapporten på din sista dag.
 4. Läs igenom så att timmarna stämmer.
 5. Skriv under tillsammans med din handledare.
 6. Skicka eller lämna in tjänstgöringsrapporten till oss på kommunen för att få din lön utbetalad.

Skicka tjänstgöringsrapporten till:

Feriearbete
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen
651 84 Karlstad

Lämna in tjänstgöringsrapporten här:

Du kan också lämna din tjänstgöringsrapport i vår postlåda som finns i Stadsbiblioteket i Karlstad. Postlådan står vid Kontaktcenter.

 • Du får jobba högst 8 timmar per dag och högst 40 timmar per vecka, max 90 timmar totalt under perioden du feriearbetar. (Arbetar du på fler ställen samtidigt som du feriearbetar ska du meddela arbetsgivare om detta, enligt arbetstidslagen finns regler på hur mycket man får jobba)
 • Du ska ha minst 30 minuters sammanhängande rast efter 4,5 timmes jobb.
 • Du får inte jobba på söndagar, röda dagar eller helgdagar.
 • Du får inte jobba mellan klockan 22.00-06.00.
 • OB-tillägg.

Om du jobbar kvällar och helger har du rätt att få OB-tillägg för att du arbetar på obekväm tid. OB-tillägget betalas ut tillsammans med din lön.

Ersättning för OB

Måndag-torsdag 19.00–22.00 = OB vardagskväll 23,10 kr/h

Fredag 19.00–lördag 22.00 = OB veckoslut 59,50 kr/h

Det är viktigt att du känner att du får möjlighet att utvecklas utifrån dina behov och förutsättningar när du är på jobbet. Du ska inte känna att du blir begränsad på något sätt på grund av din könsidentitet.

Vi på kommunen vill uppmuntra till en ökad jämställdhet på våra arbetsplatser och det har betydelse när vi matchar dig med en arbetsplats.

Du kan läsa mer om jämställd arbetsmiljö på Arbetsmiljöverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lönen betalas ut den 27:e, månaden efter att du gjort din sista arbetsdag. Det är viktigt att du skickar in din tjänstgöringsrapport så snart du slutat ditt jobb – utan tjänstgöringsrapport kan du inte få någon lön utbetalad.

Om du är 17 år eller yngre

Timlön: 73 kr

Om du är 18 år eller äldre

Timlön: 78 kr


Sjukanmäl dig om du blir sjuk

Om du blir sjuk ringer du till din arbetsplats och berättar det. Din handledare fyller i vilka dagar du har varit sjuk i tjänstgöringsrapporten.

Får jag lön om jag är hemma sjuk?

Du har rätt till sjuklön först den tredje arbetsveckan. Från dag 15 på jobbet får du lön de dagar du är borta på grund av sjukdom.

Blir du sjuk under de första två veckorna på jobbet får du ingen lön de dagarna du är borta.

Du kan inte jobba in den tiden som du har varit sjuk.

Fler frågor och svar

Hittade du inte svar på din fråga här?

Vi hanterar dina personuppgifter

Du ska känna dig trygg när du lämnar dina personuppgifter till oss. Därför är det viktigt att vi berättar hur vi hanterar dem.

Sidan uppdaterad: 2024-02-15

Hittade du det du sökte på sidan?