Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Liv och näringsliv i Molkom

Farhana Akter arbetar i Molkom men bor i Karlstad. Eliot Estep och Ida Freyschuss valde att flytta till Molkom. De har alla tre olika bakgrunder, men är eniga om att de har gjort ett framgångsrikt val för sina karriärer och livssituationer.

Kvinna med glasögon står i en industrilokal

Vad tycker du om att bo eller arbeta i Molkom?

Farhana Akter (bild):

"Under bussresan får jag en paus och hinner ladda om"

Farhana Akter arbetar som kvalitetskontrollant på Calamo AB i Molkom. Hon är kemist och har dubbla universitetsexamen, en i kemi och en i industriell ekonomi från Karlstad Universitet.

Farhana bor i Karlstad tillsammans med sin man och familjens två barn. Hon pendlar med buss varje dag från Karlstad till Molkom och tycker inte att pendlingen är något hinder utan snarare är väldigt smidigt. Resan tar knappt 30 minuter och bussen stannar precis utanför arbetsplatsen.

Under bussresan får jag en paus och hinner ladda om, berättar Farhana.

Specialister som samarbetar

Calamo har kunder från hela världen och är ett av de företag i Molkom som specialiserat sig inom den rostfria stålindustrin.

Molkom är vida känt för sitt entreprenörskap, företagen som är specialinriktade inom branschen har bildat ett kluster och hundratals arbetstillfällen har skapats. En av framgångsfaktorerna är den långa tradition och höga expertiskunskap som byggts upp i Molkom. Om vi gör någonting bra så sprids kunskapen bland kunder och verksamheter, säger Farhana. Hon tror att det är en av anledningarna till att branschen i Molkom är så framgångsrik.

Eliot Estep:

"Jag trodde jag trivdes bäst i stora städer"

Allt jag behöver finns här eller inom kort räckhåll. Den vackra sjön och den pittoreska skogen. Min familj och mina vänner. Vänliga människor som verkar och trivs i detta lugna och harmoniska område.

Jag är väldigt tacksamt att jag valde just Molkom. Mina dagar av att bo i städer fyllda med stressade människor och bilköer är över. Jag har bott i Paris, London, St. Louis och andra ställen med mycket att bjuda på. Och trodde alltid att jag skulle bo i en väldig aktiv stad med mycket folk och ständiga möjligheter. Men nu förstår jag vitsen med att ha ett enkelt och fint liv utanför staden.

Bara för att vi bor på landet betyder inte att möjligheten till bra jobb inte finns. Tvärtom! Karlstad är lätt att pendla till via buss eller bil och har gett mig flera möjligheter att jobba med framgångsrika techföretag som Telia och Techstep. Jag stortrivs här i Molkom och ångrar inte mitt beslut att flytta hit!

Ida Freyschuss:

"Jag hade aldrig hört talas om Molkom"

Jag känner att här har vi det bästa av flera världar. Det är tryggt, fridfullt och otroligt vackert. Molkom har ett stort internationellt community vilket passar mig perfekt då jag bott större delen av mitt vuxna liv utomlands och i stora städer. Elias pratar flytande engelska då Eliot är från USA, och flera av Elias vänner pratar flera språk.

Det är endast 25 minuter till Karlstad och allt vad staden har att erbjuda – vad mer kan man önska sig så nära inpå? Allt detta finns runt hörnet men vi kan bo mitt ute i naturen vilket för mig är livskvalitet och livsnjutning. Att hämta Elias från skolan och vara vid sjön inom två minuter är oslagbart.

Jag älskar att driva verksamhet här i Molkom. Det är lyxigt att kunna sitta på kontoret och titta ut över ängarna och skogarna.

Det var Ängsbacka som förde oss hit och jag hade aldrig hört talas om Molkom tidigare. Jag är lika lycklig idag som för sju år sedan att vi tog steget och flyttade från stan och begav oss norrut till vackra Värmland.

Sidan publicerad: 2023-05-10

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?