Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Barn och vuxna som äter grillad korv vid en uteplats
Linn Malmén

Linn Malmén

Molkom - med stort engagemang för bygden

Engagemanget för bygden, den vackra naturen och andan “här hjälps alla åt” är kännetecken för Molkom som ligger ungefär en halvtimmes bilresa från Karlstad. Här hejar de flesta på varandra. Inte konstigt att det ibland kan ta en timme att tanka bilen eller köpa en liter mjölk när man träffar så mycket trevligt folk. Välkommen till Molkom du också!

Upptäck Molkom

När man kommer till Molkom så slås man av det fina läget vid Molkomsjön och Borssjön med strandpromenaden som slingrar sig längs vattnet. Här har en och annan dragit upp en gös och på sjön är det full aktivitet vinter som sommar med bad, fiske och skridskor.

De omkring 1 900 Molkomsborna bor i en aningen kuperad terräng med villor och andra bostäder lite ovanför centrum. Men det byggs också nytt, både lägenheter och strandnära villor.

Rikt förenings- och kulturliv

På Nyeds skola går elever från förskoleklass till årskurs nio. Det finns både kommunala och fristående förskolor. Och här finns en folkhögskola med inriktning mot film och skådespeleri.

Den som vill sporta på fritiden kan testa till exempel innebandy, tennis, skytte, frisbeegolf, fotboll, judo och skidor. Det går också att få upp flåset på Upperudslogen där det fortfarande bjuds upp till dans.

Fyra änder som simmar i en sjö. Bortom sjön syns ett hus bland träden. I förgrunden står ett björkträd.

Upptäck all fin natur

Till Molkom hör även Älvsbacka, Blombacka, Acksjön och Lindfors som har en tradition av stark företagaranda, föreningsliv och ett rikt kulturliv som präglat bygdens utveckling. En fin natur med många vandringsleder, varav Brattforsheden och Acksjön är några av de mera kända. På Brattforsheden kan du även besöka det spännande, förr hemliga, gamla krigsflygfältet med sommarkafé, flyguppvisningar och guidningar i tidsenliga kläder.

Graningebadet, Mangenbaden och Älvsbacka badplats är välbesökta badplatser på somrarna. Älvsbacka badplats sägs ha kommunens varmaste badtemperaturer sommartid.

Många ideella krafter och eldsjälar

Den ideella föreningen Mera Molkom har drivit på frågor för bygden sedan starten 2011 och på orten verkar många drivande eldsjälar. Bland annat så har Bruksparken rustats upp och fått nytt liv med vernissage, loppis och julmarknad och strandpromenaden har fått ett ansiktslyft med bänkar och grillplatser ut mot vattnet.

Stål, antikviteter och meditationsläger

Det finns goda möjligheter att arbeta på hemmaplan. Runt 400 företag inom bland annat IT, odling och hälsa, är registrerade på orten. Men mest känt är Molkom ändå för företagen inom stålbranschen. Nords, Calamo, Zetterströms rostfria, Nomeko och Bergs mekaniska är några av de större.

Ett annat företag som har satt Molkom på kartan är den 600 kvadratmeter stora antikaffären i två plan, Antik och Design, med kunder långt utanför Sveriges gränser.

Ett stort dragplåster till orten är kursgården Ängsbacka som varje år lockar tusentals människor från hela världen till olika festivaler och kurser inom yoga, tantra och meditation. Flera av de återkommande gästerna har valt att bosätta sig i Molkom och bidrar till ortens tillväxt och utveckling.

I Molkom hejar de flesta på varandra, inte konstigt att det ibland kan ta en timme att tanka bilen på Preem eller köpa en liter mjölk på Coop när man träffar så mycket trevligt folk. Välkommen till Molkom du också!

Service på orten

Här finns frisör, tandläkare, vårdcentral, blomsteraffär, mataffär, bensinstation, förskola, skola F-9, äldreboende, brandstation, restauranger, sporthall, idrottsplats och bibliotek.

Se Mera Molkoms film

Föreningen Mera Molkom har tagit fram en film för att visa hur livet är i Molkom och vilka som har bosatt sig där. Det har gjorts med hjälp av Karlstads kommuns landsbygdsmedel.

Kul fakta om Molkom

  • Visste du att Nyeds kyrka kommer på andraplats över populäraste kyrkorna för giftermål och dop efter Domkyrkan i Karlstad?
  • Filmregissören Ulf Malmros kommer från Molkom, där hans filmer Bröllopsfotografen och Den bästa sommaren utspelar sig.
  • En av de äldsta gatorna i Molkom heter Kärleksstigen. Vem skulle inte vilja bo där?

Sidan publicerad: 2023-04-14

Sidan uppdaterad: 2024-05-08

Hittade du det du sökte på sidan?