Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
En skördemaskin syns köra på en åker
Linn Malmén

Linn Malmén

Ulvsby - stadsnära med stor samhörighet

I Ulvsby är samhörigheten stor bland de runt tusen invånarna. Typiskt för trakten är att man är uppväxt här och sedan flyttar tillbaka senare i livet när man skaffar familj. Men Ulvsbyborna är även öppna för nya inflyttare. Visste du att det planeras för nya hus i Ulvsbytrakten? Kanske är det just du som flyttar hit!

Upptäck Ulvsby

Ulvsby är namnet på det geografiska område en mil norr om Karlstad där samhället Vallargärdet, tillsammans med byarna Åstorp, Strömshall och Mossberg, ingår. “Jag bor i Ulvsby” är en vanligt förekommande fras oavsett i vilket område man bor.

Här bor man stadsnära och lummigt grönt på en och samma gång. Det är en av fördelarna med att bo i Ulvsby som består av skogs-, sjö- och jordbrukslandskap. På tio minuter tar du bilen in till Karlstad och en gång i timmen går bussarna.

Flera föreningar

Det snabbaste sättet att ta sig in i gemenskapen i Vallargärdet och Ulvsby är att engagera sig i någon av alla föreningar. Det finns bland annat skytte, fotboll, gymnastik, konst, boule och folkdans. Gillar man att svinga klubban så är det inte heller långt till Värmlands största golfanläggning - Karlstads golfklubb. Ulvsby IF är en av de större föreningarna och är engagerad i mycket som händer i bygden.

I Vallargärdet finns förskola för de yngsta barnen och Vallargärdets skola upp till årskurs sex för de äldre. Det är en av Karlstads minsta skolor, med runt 160 elever, vilket skapar en stark vi-känsla.

Fyra ungdomar som står bland tre epa-traktorer

Mataffären och idrottsplatsen är viktiga mötesplatser

Två viktiga mötespunkter i Ulvsby är mataffären Mossbergs lanthandel och Ulvsby idrottsplats. På idrottsplatsen, där Ulvsby IF håller till, finns fotbollsplan, uterink för ishockey, omklädningsrum och kafeteria. Idrottsföreningen är verksam inom fotboll, gymnastik och skidor och på vintern är det de som drar skidspår vid det 2,5 kilometer långa elljusspåret och även längs cykelleden Klarälvsbanan. Ica Nära Mossbergs intill väg 63 är viktig för bygden men det är också många förbipasserande som stannar och handlar här.

Gott om badplatser och fiske

De många badplatserna vid sjöarna Gapern och Alstern lockar turister till området, men de är också populära utflyktsmål för dem som bor här. Nästan var du än bor i Ulvsby har du nära till åtminstone någon av sjöarna. Gillar du att fiska kan du fånga antingen gädda, gös eller abborre. Killstabadet vid Gapern är barnvänligt med brygga, sandstrand och långgrund botten.

En cyklist som cyklar på en väg. I bakgrunden syns tre hästryttare.

Mysiga besöksmål

I Vallargärdet finns flera mindre företag och firmor inom olika branscher. Det finns till exempel en smådjursklinik, ett Bed & Breakfast och Åstorps handelsträdgård. Tälleruds hembygdsgård är ett mysigt besöksmål, som bland annat har ett populärt midsommarfirande varje år. Rotnäs gård är värt ett besök med fika, mat och inredningsbutik i mysig miljö. Efter riksväg 63 finns Ulvsby ranch som erbjuder westernridskola, om man vill även med övernattning.

Populär konstrunda

Något man måste nämna när man pratar om Ulvsby är den populära konstrundan KRUT - Konstförening i Ulvsbytrakten – som har växt stort sedan starten år 2000. Varje år på pingst tas besökarna med på en rundtur i trakten och får ta del av olika konstnärers verk. Det kan vara hantverk, keramik, silversmide, tavlor och skulpturer.

Typiskt för Ulvsbytrakten är att man är uppväxt här och sedan flyttar tillbaka senare i livet när man skaffar familj. Men Ulvsbyborna är även öppna för nya inflyttare. Visste du att det planeras för nya hus i Ulvsbytrakten? Kanske är det just du som flyttar hit!

Service på orten

Här finns skola F-6, förskola, Bed & Breakfast, mataffär, handelsträdgård, gårdsbutik.

Kul fakta om Ulvsby

  • Den spånklädda Alsters kyrka är byggd 1693. Tidigare låg här en kyrka från medeltiden.
  • Den vackra naturen i Alsterdalen inspirerade poeten Gustaf Fröding till sina dikter, som på senare tid har tonsatts.
  • Den nio mil långa cykelleden Klarälvsbanan går genom Ulvsbys böljande landskap. För den som inte är rädd för lite svett så ger den goda möjligheter till både rekreation och jobbpendling.

Sidan publicerad: 2023-04-14

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?