Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Två familjer som står vid en grind framför en gård
Linn Malmén

Linn Malmén

Väse - mitt emellan Karlstad och Kristinehamn

Väse, orten med räven som symbol, ligger strategiskt mitt emellan Karlstad och Kristinehamn med bra förbindelser åt båda hållen. Här finns ett starkt och aktivt föreningsliv. Det planeras också för många nya bostäder. Kanske är du en av dem som vill flytta hit?

Upptäck Väse

Inne i samhället Väse bor cirka 540 personer. Runt omkring på landsbygden finns ytterligare 1 500 grannar och känslan av samhörighet är stor här. Kanske tack var det starka och aktiva föreningslivet. För i Väse finns något för alla att engagera sig i: fotboll, skidåkning, kulturhistoria, gymnastik, skytte och ridsport.

Väse ligger strategiskt mitt emellan Karlstad och Kristinehamn med bra förbindelser åt båda hållen. Bussen trafikerar minst två gånger i timmen och med regiontåget kan du åka från Väse samhälle till Karlstads centrum på tio minuter.

Multiarena lockar till spontanidrott

Ortsborna är extra stolta över den nya multiarenan som invigdes 2021 - en yta för spontanidrott dit alla är välkomna att prova på. Här kan barn och unga spela basket, ishockey, bandy, inlines och pickleball. Perfekt häng efter skolan eller en helgförmiddag. På Guståsvallen intill spelas det fotboll och i sporthallarna är det bland annat innebandy och handboll.

Ett barn leker i en klätterställning av rep.

Vildaparken - välbesökt utflyktsmål

Något som verkligen har satt Väse på kartan är populära Vildaparken. Den har lockat många besökare sedan prins Carl Philip klippte invigningsbandet 2018. Det är en aktivitetspark utomhus för alla åldrar - öppet året runt, med bland annat skatepark, parkour, downhillbana för cykel och låghöjdsbana. Det är den ideella föreningen Väse framtid, som verkar för utveckling av bygden, som ligger bakom parken. Här finns också grillplatser, elljusspår och pulkabacke.

I Väse samhälle finns en blandad bebyggelse med både äldre trähus och moderna villor. Här finns såväl förskola som skola upp till årskurs sex samt ett seniorboende. Det finns en fritidsgård i det fina kultur -och fritidscentret och ett bibliotek.

Nära till naturen

I Väse är det nära till naturen och till vattnet. Väseborna har många fina badplatser att välja bland, såsom sjön Mosaren och Vänerbad vid Björnrukan och Bottenviken.

På Arnön finns större gårdar, sommarstugor och naturreservat. Hovlanda är särskilt välbesökt av fågelskådare och andra naturintresserade.

Väse har gott om gröna näringar inom jordbruksproduktion, livsmedelsproduktion och skogsbruk. Några av kommunens största privata bondgårdar finns här. Men det finns också många småföretagare.

En äldre person som korsar en grusväg med får

Orten med räven som symbol

Och så var det det där med räven, vad har den egentligen för koppling till Väse? Jo, förr sades det att Väseborna var rävaktiga, listiga och hade en räv bakom örat. Sedan dess har räven blivit en symbol för orten med både en restaurang och en förskola uppkallad efter djuret.

Symbolen lever vidare, bland annat som avgjutning i den nya tunneln som byggs under järnvägen i samband med att mötesspåret för tåg byggs ut. Det planeras också för många nya bostäder i Väse. Kanske är du en av dem som vill flytta hit?

Service på orten

Här finns frisör, bibliotek, gym, Vildaparken, elljusspår, bensinstation, brandstation, restauranger, idrottsplats, förskola, skola F-6 och äldreboende.

Kul fakta om Väse

  • Hur var det nu igen, var det i Väse som drickan Trocadero uppfanns? Enligt sägnen gjorde den det, när en bonde råkade blanda öl och sockerdricka. Om det är sant kan diskuteras.
  • I trakterna runt Väse kan du se på både bisonoxar och de ovanliga svartnosfåren.
  • I naturreservatet Ölman hittar du mytomspunna Nygårdskällan. Vattnet här sägs vara heligt och hälsobringande.

Sidan publicerad: 2023-04-14

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?