Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Europa Direkt för undervisning

Utforska ett brett utbud av resurser för lärare och ungdomsledare som vill undervisa om EU. Kontakta oss för ett klassbesök, eller ta del av kostnadsfria läromedel, spel och andra resurser om EU från olika källor. Vi står redo att stödja och inspirera din undervisning om EU!

Kontakta Europa Direkt

Öppettider: vardagar klockan 08.00–16.30

E-post: europadirekt@karlstad.se

Telefon: 054-540 00 00, tonval 4.

Besök: Bibliotekshuset, Västra Torggatan 26.

Våra skolbesök och aktiviteter

Vi på Europa Direkt Karlstad besöker gärna din skola! Vi har ett flertal olika aktiviteter för att informera och skapa engagemang kring EU. Våra besök och aktiviteter är framför allt anpassade för gymnasie- och högstadieklasser. Vi kan besöka skolor i hela Värmland och självklart anpassar vi besöken efter lärarens önskemål!

EU-lektion

Under våra skolbesök brukar vi prata allmänt om vad EU är och hur EU påverkar oss medborgare. Vi lyfter även upp hur man som medborgare kan vara med att påverka EU samt vad som är aktuella frågor inom EU just nu. Vid besök är vi självklart anpassningsbara med innehållet och upplägget utefter lärarens önskemål.

EU-rollspel

Vi är med och genomför ett rollspel där eleverna antar roller som Europaparlamentet, EU-ländernas ministrar och kommissionen. I rollspelet ska eleverna försöka kompromissa fram vad som får kallas choklad i EU. Det är ett engagerande sätt att öka förståelsen för EU:s demokratiska beslutsprocesser. Kombineras gärna med att vi besöker klassen inför rollspelet och pratar om EU.

Träffa utbytesstudenter från Karlstads universitet

Låt dina elever inspireras i till exempel språkundervisningen eller samhällskunskapen genom att få träffa studenter från ett annat land! I samarbete med Karlstads universitet har vi bjudit in deras utbytesstudenter att göra en intresseanmälan att få vara med på våra skolbesök och prata om ämnen de har fått välja.

Vid intresse från lärare försöker Europa Direkt matcha lärarens önskemål med de intresseanmälningar vi mottagit från utbytesstudenterna. Europa Direkt deltar även vid besöket och hjälper till med logistik samt planering. Tidigare anmälda utbytesstudenter har till exempel varit från Tyskland, Italien, Frankrike, Indonesien. De har velat prata om allt ifrån sitt språk, utbyteserfarenheter och sitt hemland. Vilka länder utbytesstudenterna kommer ifrån under vårterminen och vilka ämnen de vill prata om vet vi inte än, men tveka inte att anmäla ert intresse redan nu!

Konsumenträtt i EU

Tillsammans med Konsument Europa (en del av Konsumentverket) besöker vi din klass. Vi pratar om vilka rättigheter man har som konsument i EU och vad man bör vara uppmärksam på för att inte bli lurad.

Kontakta oss för att boka in ett eller flera besök!

Undervisningsmaterial om EU

Learning Corner

Här finner du undervisningsmaterial, aktivitetsböcker, videor, spel och tävlingar för elever i alla åldersgrupper som EU har samlat och tagit fram.

Till Learning Corner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EU och Riksdagen

Riksdagen har tagit fram undervisningsmaterial för årskurserna 7-9 samt gymnasiet för att belysa hur riksdagen arbetar med EU frågor.

Till undervisningsmaterialet på riksdagen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publikationsbyrån

På publikationsbyrån kan du hitta tryckt material om EU som EU tagit fram. Genom att filtrera och använda sökord finner du den typ av material du letar efter.

Till Europeiska unionens publikationsbyrå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Europa Direkt tipsar

E-twinning

E-twinning möjliggör samarbete och inspiration mellan lärare i Europa genom online-projekt, nätverkande och fortbildning. Gemenskapen främjar livslångt lärande och delning av innovativa undervisningsmetoder.

Läs mer om E-twinning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bli skolambassadör

Skolambassadör för EU är en kostnadsfri fortbildning för lärare. Syftet är att ge kunskap och verktyg för att främja EU-engagemang i skolor och att du som ambassadör ska sprida engagemanget bland kollegor och elever.

Läs mer om skolambassadörskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Upplev Europa

Upplev Europa är en interaktiv utställning i Kulturhuset i Stockholm som tar dig och dina elever närmare EU. Upplev bland annat en 360-gradersbio där eleverna får känna på hur det är att vara Europaparlamentariker. Eller boka in ett EU rollspel där eleverna får axla rollen som Europaparlamentariker.

Till Upplev Europas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Erasmus+

Erasmus är EU:s program för utbildning, idrott och ungdomar. Programmet erbjuder bland annat möjligheter till utbyten och samarbeten inom:

  • högre utbildning
  • yrkesutbildning
  • skolan (inklusive förskola och barnomsorg)
  • vuxenutbildning.

Läs mer om Erasmus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ambassadörsskoleprogrammet

Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram syftar till att öka elevernas kunskaper om EU:s parlamentariska demokrati, Europaparlamentets roll och EU:s värdegrund. Syftet är också att uppmuntra eleverna att aktivt delta i EU:s demokratiska processer.

Läs mer om ambassadörsskolor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad: 2024-06-14

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida