Pågående och planerade skogsåtgärder
Här kan du se de områden där vi utför, eller planerar att utföra, skogsåtgärder. Det kan handla om röjning, gallring och avverkning.
Pågående och planerade skogsåtgärder
Karlstads kommun har just nu många skogsområden som har drabbats hårt av de starka vindar som har varit under november och december månad. Vi arbetar med att ta hand om farliga träd i bebyggelsenära- och friluftsområden där många vistas. Skogsområdena kommer under vintern att inventeras och därefter kommer arbetet med att frakta bort stormfällda träd ur skogen att genomföras. Vi ber dig att vara aktsam i de drabbade skogsområdena och vi avråder från att barn leker på eller invid stormfällda träd.
Om du upptäcker stormskadad skog eller farliga träd ber vi dig att anmälan detta via kommunens kontaktcenter 054 540 00 00 eller via kommunens e-tjänst Fråga, lämna synpunkt eller felanmäl.
Under vintern 2024-2025 kommer Karlstads kommun tillsammans med anlitade entreprenörer att genomföra skogsskötselåtgärder på Jäverön.
I område 1: riskträdssäkring och gallring.
I område 2: riskträdssäkring.
Under skogssäsongen 2024-2025 kommer Karlstads kommuns egna arbetslag att genomföra skogliga åtgärder i den tätortsnära skogen i Skattkärr, Henstad, Zakrisdal och Stodene. Syftet är att skapa en frisk och trivsam skog som ska bestå över tid. Vi har sommaruppehåll från skogliga åtgärder under april-juli med hänsyn till fåglarnas häckning.
Skogsskötsel nära fastigheter
Den kommunala skogen i de berörda områdena är i behov av skötsel. Det rör sig om skogsskötsel nära fastigheter där den främsta skogliga åtgärden är plockhuggning och röjning för att skapa en skiktning i skogen. Vi kommer även arbeta mycket med att skapa stabila och långsiktigt hållbara kantzoner intill privata fastigheter och andra anläggningar så som gång- och cykelvägar och lekplatser.
I kantzonen nära privata fastigheter så kan kommunen besluta att avverka träd som har dålig kvalité, kort livslängd eller som av andra orsaker bör tas ner. Åtgärderna genomför vi för att skapa en frisk och trivsam skog som ska bestå över tid.
Kan höra av oss om vi ser olovlig markanvändning
Där olovlig markanvändning förekommer kan fastighetsägaren komma att kontaktas av kommunen för att diskutera svårigheterna med att komma åt kommunens skog på grund av den olovliga markanvändningen.
Karta över de berörda områdena. De berörda skogsområdena är markerade med blå färg.
Under januari-februari 2025 kommer Karlstads kommun tillsammans med anlitade entreprenörer att ta hand om vindfällen och lutande träd i skogsområdet markerat med blått i kartan nedan. Mycket död ved kommer att sparas i området för att gynna den biologiska mångfalden.
Under 2024/2025 kommer Karlstads kommun tillsammans med anlitade entreprenörer att avverka ca 5 ha granåkerplantering. Skogen är utsatt för stormskador och har drabbats av röta och barkborre. Vi undersöker möjligheten att ersätta granskogen med lövskog som har större förutsättningar att växa på gammal åkermark.
Området i bilden nedan är avverkat under november 2024. Under 2025 kommer riset att transporteras bort från området. Anledningen till avverkningen var att skogen hade drabbats av granbarkborre och röta.
Under 2024 och 2025 kommer Karlstads kommun tillsammans med anlitade entreprenörer att genomföra skogliga åtgärder i den tätortsnära skogen i Alster. Syftet är att skapa en frisk och trivsam skog som ska bestå över tid. Vi har sommaruppehåll från skogliga åtgärder under april-juli med hänsyn till fåglarnas häckning.
Skogsskötsel nära fastigheter
Den kommunala skogen i Alster är i behov av skötsel. Det rör sig om skogsskötsel nära fastigheter där den främsta skogliga åtgärden är plockhuggning och röjning för att skapa en skiktning i skogen. Vi kommer även arbeta mycket med att skapa stabila och långsiktigt hållbara kantzoner intill privata fastigheter och andra anläggningar så som gång- och cykelvägar och lekplatser.
I kantzonen nära privata fastigheter så kan kommunen besluta att avverka träd som har dålig kvalité, kort livslängd eller som av andra orsaker bör tas ner. Kommunen kommer därför att sätta ut snitselband i skogen men också i fastighetsgränserna. Snitselbanden ska sitta kvar på träden för att underlätta arbetet i skogen. Åtgärderna genomför vi för att skapa en frisk och trivsam skog som ska bestå över tid.
Kan höra av oss om vi ser olovlig markanvändning
Där olovlig markanvändning förekommer kan fastighetsägaren komma att kontaktas av kommunen eller kommunens entreprenörer för att diskutera svårigheterna med att komma åt kommunens skog på grund av den olovliga markanvändningen.
Karta över Alster. De berörda skogsområdena är streckade eller markerade med blå färg.
Håll säkerhetsavstånd
Tänk på att undvika att vistas i de skogsområden där skogsarbetet pågår, det kan vara farligt att vara i närheten av maskinerna då. Om du ändå befinner dig i närheten av en maskin, håll ett säkerhetsavstånd på minst 90 meter, fånga maskinförarens uppmärksamhet och lyssna på dennes eventuella instruktioner.
Var försiktig intill virkesförvaring
När träd avverkats läggs de på hög för att förvaras tillfälligt på kommunens mark, ett så kallat virkesupplag. Det finns risk för personskada om någon klättrar upp på virkesförvaringen och vi avråder därför starkt från detta. Tänk på att inte låta dina barn leka vid eller på dessa högar av fällda träd.
Vi arbetar för att förvara fällda träd så säkert som möjligt genom att tänka till kring läge och höjd för att undvika att virket kommer i rullning om någon skulle klättra upp på det. Vi gör även vad vi kan för att köra bort virket så snabbt som möjligt till industri.
Skogen efter skogliga åtgärder
Vi vill påminna om att skogen efter skogliga åtgärder kan upplevas otillgänglig. Detta då vi i skogen lämnar kvar klenare träd efter röjning och ofta också grenar och toppar efter avverkning av stora träd. Det biologiska materialet bryts ner i skogen och frigör nyttiga ämnen till marken. Skogsmaskinerna använder även riset för att köra på. Välanvända stigar och vandringsleder ska dock alltid hållas fria från avverkningsrester. I somliga fall, ofta nära bebyggelse, väljer vi att plocka ut riset ur skogen. Riset körs i sådana fall iväg till kommunens risupplag för att efter ungefär ett års tid flisas för att därefter skickas till Karlstads energi för förbränning. På väl valda platser lämnar vi också kvar stående och liggande död ved i skogen.
Frågor och funderingar?
För frågor om de planerade skogsåtgärderna eller kommunens skogsbruk kontakta enheten skog och friluftsliv genom att ringa Kontaktcenter på telefon 054-540 00 00 eller skriv till skog@karlstad.se och nämn området det gäller i ärenderaden.
Sidan uppdaterad: 2025-01-13
Hittade du det du sökte på sidan?