VA-projekt och omvandlingsområden
Vi jobbar både med att underhålla det kommunala vattnet och avloppet samt att bygga ut till områden där det inte finns. Genom vår VA-plan ser vi till att ha en hållbar VA-utbyggnad över tid. Vi byter ut och underhåller ledningar samtidigt som vi förnyar och underhåller de verk och anläggningar vi redan har.
Omvandlingsområden
Det finns områden med sammanhängande bebyggelse inom Karlstads kommun där det idag inte finns kommunalt vatten och avlopp. Detta beror ofta på att områdena tidigare varit fritidsområden där människor har valt att bosätta sig permanent. Den befintliga VA-försörjningen består ofta av enskilda lösningar som inte klarar den ökade belastningen från helårsboende. Det leder till ökade utsläpp till våra sjöar och vattendrag. Därför jobbar Karlstads kommun långsiktigt med utbyggnad av det kommunala VA-nätet till dessa områden, så kallade omvandlingsområden.

Vad?
Kommunalt vatten och avlopp anläggs i området.
När?
Byggstart: Sommaren 2024
Beräknat klart: Hösten 2025

Just nu planerar vi för utbyggnad av vatten och avlopp till Dingelsundet norra. Det gör vi för att garantera en trygg och hållbar VA-försörjning nu och i framtiden.
I området finns samlad bebyggelse som idag har enskilda avloppslösningar och en detaljplan som möjliggör ytterligare bebyggelse vann laga kraft augusti 2024.
När?
Beräknad byggstart under 2026
Kontakt
Projektledare
Antonia Blom
antonia.blom@karlstad.se
054-540 68 06

Ulvsby, Mosstorp, och Strömshall är utbyggnadsområde för kommunalt vatten och avlopp enligt vår VA-plan.
Vad händer just nu?
Projektet är i projekteringsskede.
Projekteringen pågår minst fram till sommaren 2024. Innan projekteringen är klar skickas förslag på förbindelsepunkter till samtliga bebyggda fastigheter. Då finns möjlighet att justera läget om det är möjligt beroende på de planerade ledningsdragningarna. Mer information om detta kommer längre fram.
Vissa fastighetsägare kan dessutom att bli berörda av ledningsrätt i de fall ledningar behöver passera fastigheter som inte ägs av kommunen. De som berörs av detta får särskild information längre fram.
Kontakt
Projektledare
Hanna Gärdeklint
054-540 18 36

Just nu planerar vi för utbyggnad av vatten och avlopp till Lungvik. Det gör vi för att garantera en trygg och hållbar VA-försörjning nu och i framtiden. Här kommer vi att bygga de anläggningar som behövs för att fastigheterna ska få kommunalt dricksvatten och rening av avloppsvatten.
För att komma vidare behöver vi avvakta resultatet av det detaljplanearbete som området omfattas av.
Läs mer om detaljplanen här: Alster – omvandling från fritidshus till permanentboende i Lungvik Öppnas i nytt fönster.
Frågor och svar
När görs utbyggnaden av VA?
I dagsläget vet vi inte det. Vi inväntar resultatet av den planutredning som pågår.
Kommer ni bygga VA oavsett vad resultatet av detaljplanen blir?
Ja, Lungvik är ett utpekat omvandlingsområde där man bedömt att området är i behov av kommunalt vatten och avlopp.
Varför kan ni inte börja bygga ut VA redan nu när ni ändå vet att det behövs?
Beroende på resultatet av en dagvattenutredning som hanteras inom planarbetet kan det bli aktuellt att även bygga ut ett kommunalt dagvattensystem till området. Eftersom dagvattensystemet inte går att bygga i efterhand behöver vi invänta detaljplanen.
Vad är dagvatten?
Dagvatten är regnvatten och smältvatten som rinner av från hårdgjorda ytor eller byggnader. Dräneringsvatten från fastigheter är också dagvatten.
Måste jag ansluta mig till kommunalt VA?
Om din fastighet ingår i verksamhetsområdet måste den anslutas till det kommunala avloppsledningsnätet. Att ansluta till det kommunala vattenledningsnätet är frivilligt. Anläggningsavgift måste dock betalas för alla vattentjänster som byggs ut i området, oavsett om du ansluter eller inte.
Vad kommer utbyggnaden att kosta mig?
Kostnaden för utbyggnaden kallas anläggningsavgift och betalas först när det kommunala ledningsnätet är färdigbyggt och din förbindelsepunkt är anvisad. Det är en engångskostnad som bland annat beräknas på fastighetens storlek.
Anläggningsavgiften är en del av VA-taxan som justeras och beslutas av kommunfullmäktige varje år. Och eftersom avgiften beräknas på taxan som gäller för året då det kommunala ledningsnätet är färdigbyggt går det inte att säga vad den kommer bli. En beräkning på aktuell taxa ger ett riktmärke.
Information om årets VA-taxa finns här: Taxa för vatten och avlopp Öppnas i nytt fönster.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar. Om du funderar på något som du inte hittar svar på här går det bra att ringa eller mejla oss.
Måste jag ansluta till kommunalt VA?
Om man har en bebyggd fastighet inom kommunens verksamhetsområde för vatten och avlopp måste man betala anläggningsavgift för de vattentjänster som byggs ut. Avloppet måste man ansluta till men det är frivilligt att ansluta vatten.
Vad kostar det?
När du ansluter fastigheten till kommunalt VA betalar du anläggningsavgift som är en engångskostnad som baseras på vilka VA-tjänster som byggs ut i ditt område (vatten, spillvatten och dagvatten) samt tomtyta. Kostnaden beräknas på den aktuella taxan som gäller det året som det kommunala ledningsnätet färdigställs. Ny VA-taxa beslutas av kommunfullmäktige varje år, därför går det inte att säga i förväg vad kostnaden kommer bli. Brukningsavgiften varierar beroende på din förbrukning.
När ska jag betala?
Fakturan skickas när det kommunala ledningsnätet är färdigbyggt, slutbesiktigat och din förbindelsepunkt är anvisad.
När kan jag ansluta?
Du får ansluta när det kommunala ledningsnätet är färdigbyggt, din förbindelsepunkt anvisad och anläggningsavgiften betald. Miljöförvaltningen gör en översyn av området efter ca 2 år och då ska fastigheten vara ansluten.
Hur gör jag med det gamla avloppet?
När man ansluter till det kommunala spillvattennätet behöver den gamla anläggningen tas bort eller ur drift. Vissa gräver bort brunnen medan andra väljer att fylla den med grus eller sand. Anmälan om att man tagit sin enskilda avloppsanläggning ur bruk lämnas till miljöförvaltningen och man tas då ur slamtömningsregistret.
Kan jag ha kvar min vattenbrunn?
Du kan ha den kvar för att använda till exempelvis trädgårdsbevattning. Men när du anslutit det kommunala vattnet får du inte längre ha den gamla anläggningen påkopplad på husets system. Dels för att vatten och avlopp debiteras genom mätning men också på grund av risk för att brunnen förorenar det allmänna ledningsnätet.
Vad är LTA?
LTA står för lätt trycksatt avlopp. Med hjälp av en pump trycks avloppsvatten från fastigheten till det kommunala avloppsnätet. En LTA-pump behövs när vi bygger ett så kallat tryckavlopp eller om det inte går att uppnå självfall från fastigheten till det allmänna ledningsnätet.
Vem ansvarar för LTA-anläggningen?
Karlstads kommun tillhandahåller och bekostar LTA-anläggningen samt lagar eller byter pumpen vid problem. Fastighetsägaren ansvarar för installation och elförsörjning.
Jag vill inte ha LTA, måste jag?
Om ledningsnätet i ditt område är så kallat tryckavlopp måste du det.
Jag ska inte ha LTA, får jag lägre avgift då?
Nej, LTA innebär ingen extra avgift.
Vad är ledningsrätt?
Ibland behöver Karlstads kommun dra ledningar genom en fastighet som vi inte äger, då krävs en ledningsrätt. Det betyder att fastighetsägaren ger kommunen rätt att dra och underhålla ledningar genom fastigheten. Du som fastighetsägare har då rätt till ekonomisk kompensation.
Får jag ersättning för ledningsrätt?
Ja, fastighetsägaren får ersättning för ledningsrätt. Ersättningen är ett engångsbelopp beräknas av Lantmäteriet.
Kan ni hjälpa till att gräva på min tomt när ni ändå är på plats med grävmaskin?
Karlstads kommun har inte möjlighet att utföra arbeten på privata fastigheter.
Jag har en ny vattenbrunn, kan jag få ersättning för den?
Du kan få ersättning för vattenborrningen eller grävning av brunn om vattnet uppnår samma kvalitet som det kommunala och brunnen inte är äldre än 20 år. Om brunnen är 10 år får du 50% av borrningskostnaden ersatt. Kvitto krävs. Tidpunkten beräknas från det att kommunen anvisat förbindelsepunkten.
Jag har en ny avloppsbrunn, kan man få ersättning för den?
Du kan få ersättning om avloppet inte är äldre än 10 år och har tillstånd enligt miljöbalken. Kvitto krävs. Tidpunkten beräknas från det att kommunen anvisat förbindelsepunkten.
Vad händer om mitt hus skadas på grund av kommunens byggnation?
Det genomförs alltid för- och efterbesiktning av fastigheter i närheten av byggområdet. Dessutom görs en riskanalys som anger vilka vibrationer som är tillåtna för att hus inte ska skadas. Vibrationsmätare monteras på hus närmast byggnationen för att övervaka och anpassa så att vibrationsgränser inte överskrids. Om det vid efterbesiktning ändå visar sig att våra arbeten orsakat skador som inte fanns vid förbesiktningen hanteras det som ett försäkringsärende hos kommunen.
Min granne ska spränga, vad händer om mitt hus skadas?
Även när fastighetsägare gör arbeten på den egna marken bör besiktning, riskbedömning och vibrationsmätning av närliggande hus genomföras. Om skador uppkommer hanteras de av fastighetsägares försäkring.
Förnyelseprojekt
Vi underhåller hela tiden det befintliga kommunala vattnet och avloppet. Det betyder att vi byter ut, anpassar och dimensionerar ledningsnätet för att vara hållbart över tid.
Just nu är vi på följande platser:

Vad?
Vi har bytt vatten-, spill- och dagvattenledningar från pumpstationen VBS2 Valum till Norsbrovägen 8 för att få bort återkommande stopp samt minska inläckage i spillvattenledningarna och tillskottsvattnet till reningsverket i Vålberg.
I samband med detta togs spillvattenledningen i den röda sträckningen på kartan bort och leddes om till Plogvägen. Det byggdes även ett nytt dagvattenutlopp från Norsbrovägen ut till Norsälven. Spillvattenledningarna i de blå sträckningarna har renoverats genom så kallad relining.
Var?
Plogvägen, Valumsvägen och Norsbrovägen i Vålberg.
När?
Etapp 1 Plogvägen: VA-arbetena slutfördes i oktober 2024.
Etapp 2 Norsbrovägen: VA-arbetena slutfördes i mars 2025.
Återställning och asfaltering
Återställningsarbeten på tomtmark utförs i slutet av april och början av maj. Justering och asfaltering av gata utförs under vecka 17.
Hur påverkas omgivningen?
När justering och asfaltering utförs stängs Valumsvägen och Norsälvsvägen av tillfälligt och trafiken leds om på den tillfälliga väg som byggts mellan Lievägen och Norsbrovägen.
Frågor?
Kontakta projektledare eller byggledare:
Projektledare
Disa Holm
disa.holm@karlstad.se
054-540 68 15
Byggledare
Lucas Landström
lucas.landstrom@karlstad.se
054-540 21 00

Vad?
Det befintliga vatten-, spill- och dagvattensystemet behöver bytas ut. Ledningarna är från 60-talet och det har även visat sig bli kapacitetsproblem på vattenledningen när anslutning av det nya bostadsområdet vid Molkoms bruk görs.
Var?
En ca 100 m lång sträcka av Tennisvägen, från korsningen med Vadmansvägen och söderut samt en liten åtgärd i korsningen Tennisvägen - Skolgatan. Berörda delar av vägen är rödmarkerad på kartan här ovanför.
När?
Byggstart är planerad till mitten av januari 2025 och planerad sluttid är juni 2025.
Den beräknade tiden för att genomföra projektet är ca 4 månader. Gatan grävs upp 10–12 meter åt gången och man lägger igen bakom sig när ledningarna är utbytta.
Efter att ledningsarbetena är färdiga kommer hela den berörda gatan asfalteras. Det görs när vädret tillåter, förhoppningsvis i maj-juni.
Störningar
Under byggtiden kommer boende i området uppleva en del störningar – exempelvis buller, vibrationer och damm under arbetstid samt begränsad framkomlighet vid det uppgrävda området.
Vid byte av vattenledning kommer det bli en del avbrott i vattenleveransen under enstaka timmar, dagtid. När vattnet sätts på igen finns risk att det är missfärgat, vilket beror på att strömningsriktningen och trycket i ledningarna ändrats. Kolla därför kvalitén ofta för att inte förstöra vittvätt. Det är inte farligt att dricka detta, men det ser oaptitligt ut. Spola tills det blir rent vid missfärgning.
Besiktning
Vår entreprenör Abesiktning kontaktar berörda fastighetsägare för att boka en förbesiktning av fastigheten samt provtryckning av murstock om det finns. Efter utförd entreprenad görs en efterbesiktning.
Vibrationsmätare sätts på utvalda fastigheter för att säkerställa att tillåtna vibrationsgränsvärden inte överskrids.
Platsbesök
Vi hör av oss för att boka tid för besök med de fastighetsägare som berörs direkt av entreprenaden. Detta för att informera om hur arbetena påverkar er, samt för att göra en överenskommelse om återställning av eventuell påverkan på tomten.
Frågor?
Ring eller mejla oss gärna.
Projektledare
Per Nilsson
per.nilsson2@karlstad.se
054-540 00 34
Byggledare
Johan Törngren
johan.torngren@karlstad.se
054-540 70 10
Vad?
Under 2025 påbörjas ett större arbete med att byta ut VA-ledningar på Lorensberg. Vatten-, spill- och dagvattensystemet i området är från 50–60-talen. Det har varit återkommande vattenläckor under en längre tid och inläckage i avloppsledningsnätet.
Var?
I första etappen ingår Lorensbergsgatan, Olsätersgatan, Hedåsgatan, Dalbygatan och Skivedsgatan.
När?
Byggstart är planerad under första halvåret 2025. Etapp 1 beräknas ta drygt två år att genomföra. Alla berörda gator kommer inte vara uppgrävda under hela perioden, utan 10–12 meter åt gången grävs upp och läggs igen när ledningarna är utbytta.
Störningar
Under byggtiden kommer boende i området uppleva en del störningar – exempelvis buller och vibrationer under arbetstid och begränsad framkomlighet vid det uppgrävda området.
Besiktning
Husen närmast de planerade arbetena besiktas in- och utvändigt när byggstarten närmar sig. Utvalda hus i området får även vibrationsmätare för att säkerställa att vibrationsgränser inte överskrids.
Platsbesök
När byggstarten närmar sig bokas separata platsbesök med alla fastighetsägare. Vi gör besöken för att informera om projektet och svara på frågor.
Övrig information
Om du har häckar, träd eller annat som hänger ut i gatan behöver det tas bort innan byggstart. Se gärna till att göra detta i god tid. Mer information finns här: Klipp häckar, träd och buskar på privat mark. Öppnas i nytt fönster.
Frågor?
Ring eller mejla oss gärna.
Projektledare
Per Nilsson
per.nilsson2@karlstad.se
054-540 00 34
Byggledare
Johan Törngren
johan.torngren@karlstad.se
054-540 70 10
Vad?
Vattenledningsnätet förnyas och vattenförsörjningen tryggas upp genom en ny ledning under Klarälven mellan Östra Klarälvsgatan och Sjöstadsvägen. Ledningen kopplas ihop med det befintliga ledningsnätet genom schaktning både på norra och södra sidan om älven.
Var?
Den största delen av arbetet är mellan gräsytorna norr om Östra Klarälvsgatan och söder on Sjöstadsvägen. Parkeringen längs med Östra Klarälvsgatan berörs i viss utsträckning. Den nya vattenledningens sträckning syns på kartbilden.
När?
Arbetet startar vecka 15 och beräknas vara klart i slutet av maj.
Störningar
Alla delar av ledningsnätet fungerar under arbetets gång med undantag för eventuella korta avbrott i vattenleveransen när inkopplingar på vattennätet görs. Om det blir aktuellt aviseras avstängningarna i förväg.
Under arbetet påverkas trafiken på Östra Klarälvsgatan till viss del och några parkeringar mot Klarälven behöver stängas av under delar av arbetet. Om infarten till din fastighet berörs av arbetet kontaktas du personligen av oss.
Tillfälliga postlådor ställs ut när arbetet förhindrar postbilen från att nå de ordinarie postlådorna. Sophanteringen löser personalen på plats de dagar det är tömning.
Frågor?
Projektledare
Antonia Blom
antonia.blom@karlstad.se
054-540 68 06
Byggledare
Johan Törngren
johan.torngren@karlstad.se
054-540 70 10

Etapp 2: Ripstigen, Yttersvängen och Tjäderstigen
Vad?
Ledningssystemen i berörda gator är gamla och behöver bytas ut. Samtidigt förnyas gatorna, även gatubelysning och delar av elsystemet i området uppdateras. På Ripstigen kommer vi också bygga dagvattensystem som saknas idag.
Var?
Del av Ripstigen, del av Yttersvängen och del av Tjäderstigen enligt bilden här ovanför.
När?
Planerad byggstart första kvartalet 2026.
Hur påverkas omgivningen?
Under byggtiden är framkomligheten begränsad. Även byggtrafik och buller kan påverka boende i området.
Besiktning
Husen närmast arbetena besiktas in- och utvändigt och på vissa hus monteras vibrationsmätare under byggtiden. Mer information kommer när byggstarten närmar sig.
Platsbesök
Vi hör av oss och bokar platsbesök med berörda fastighetsägare när byggstarten närmar sig.
Övrig information
För att underlätta vårt arbete ska häckar och träd rymmas inom fastighetsgränsen. Vi ber dig som fastighetsägare att se över detta i god tid. Läs mer här.
Om du är osäker på var din fastighetsgräns går kontakta lantmäteriet, via kommunens växel 054-540 00 00.
Berörda fastigheters servisledning kommer bytas ut fram till tomtgränsen. Det innebär att vi behöver gräva lite in på tomten. Överenskommelse om återställning diskuteras vid platsbesöket.
Frågor?
Kontakta oss gärna.
Projektledare
Disa Holm
disa.holm@karlstad.se
054-540 68 15
Byggledare
Johan Törngren
johan.torngren@karlstad.se
054-540 70 10
Här har vi samlat vanliga frågor och svar. Om du funderar på något som du inte hittar svar på här går det bra att ringa eller mejla oss.
Var börjar och slutar mitt ansvar för ledningarna?
Gränsen mellan de allmänna och egna ledningarna är i förbindelsepunkten som oftast finns 0,5 m utanför fastighetsgränsen.
Jag bor i villa med egen uppfart, kommer den blockeras under byggtiden?
Ja, uppfarten kommer vara blockerad en period under byggtiden, vanligen 2-3 veckor. Du meddelas i god tid innan din fastighet berörs.
Var ska jag parkera bilen när gatan är uppgrävd?
Om din uppfart är blockerad hänvisar vi till att parkera längs gatan eller hos granne om möjligt. Detta varierar så klart från fall till fall och beroende på var du bor.
När grävs gatan utanför mitt hus upp?
Information om när specifika fastigheter berörs av byggnationen ges löpande under projektets gång. Det är svårt att säga i förväg exakt när respektive fastighet berörs eftersom det beror på om projektet löper på enligt tidplanen.
Hur fungerar sophämtningen under byggtiden?
Ställ ut soptunnan som vanligt så ser vi till att den töms.
Hur fungerar postgången under byggtiden?
Tillfälliga postlådor ställs ut.
Kommer mitt vatten stängas av?
Ja, ditt vatten kommer behöva stängas av, ibland flera gånger. Det sker under enstaka timmar oftast på dagtid och du får alltid information i förväg.
Kan jag använda toaletten under byggtiden?
Ja, det går bra. Vid tillfällig vattenavstängning kan du spola genom att hälla en hink med vatten i toaletten.
Kan ni gräva på min tomt när ni ändå är på plats med grävmaskin?
Karlstads kommun har inte möjlighet att utföra arbeten på privata fastigheter.
Blir jag kompenserad om något skadas eller förstörs av era arbeten?
Det genomförs alltid för- och efterbesiktning av fastigheter i närheten av byggnationen. Om det vid efterbesiktning visar sig att våra arbeten orsakat skador som inte fanns vid förbesiktningen hanteras det som ett försäkringsärende hos kommunen.
Vad är en ledningsrätt?
Ibland behöver Karlstads kommun dra ledningar genom en fastighet som vi inte äger, då krävs en ledningsrätt. Det betyder att fastighetsägaren ger kommunen rätt att dra och underhålla ledningar genom fastigheten. Du som fastighetsägare har då rätt till ekonomisk kompensation.
Vad är ett servitut?
Servitut ger en fastighet rätt att förfoga över en annan fastighet för ett visst ändamål. Det kan till exempel handla om att ta vatten från en brunn eller anlägga ett avlopp. Ett servitut är knutet till fastigheten, inte till en person. Servitutet gäller alltså oavsett vem som äger fastigheten.
Vad är en förbindelsepunkt?
Den punkt där fastighetens servisledning ansluts till det kommunala ledningsnätet. Punkten anläggs fysiskt i form av en ventil eller brunn och ligger vanligen 0,5 meter utanför fastighetsgränsen.
Vad är en servis?
Fastighetens egen ledning som kopplar samman huset med den kommunala huvudledningen. Det är fastighetsägaren som ansvarar för anläggande, drift och underhåll av sin servisledning.
Vad är dagvatten?
Regn- och smältvatten från exempelvis hustak, stenläggningar, uppfarter, vägar och parkeringsplatser.
Vad är spillvatten?
Avloppsvatten från toalett, dusch och tvätt.
Taxa och anläggningsavgift
Kommunens taxa för vatten och avlopp är uppdelad i två delar, brukningsavgift och anläggningsavgift. Brukningsavgift beror på hur mycket vatten du använder och hur din fastighet är ansluten. När din fastighet ansluts till det kommunala VA-nätet betalar du en anläggningsavgift. Den baseras på hur stor din fastighet är och hur många bostäder som finns på den. Läs mer om kommunens taxa här.
Läs mer om hur du ansluter till ledningsnätet.
VA-planen visar vilka områden som ska byggas ut
Karlstads kommuns VA-plan visar hur vi tänker hantera VA-försörjningen inom hela kommunen. I planen framgår bland annat vilka områden som blir omvandlingsområden och var kommunen kommer att bygga ut kommunalt vatten och avlopp fram till och med år 2026. Läs mer om VA-planen här.
Sidan uppdaterad: 2025-04-24
Hittade du det du sökte på sidan?