Så fungerar våra stormöten
Ungdomsfullmäktige har stormöte en gång i månaden. Här kan du läsa om hur våra möten går till.
Innan mötet
Ungdomsfullmäktige har en styrelse som består av fem styrelseledamöter. Bland dessa finns ungdomsfullmäktiges ordföranden och vice ordföranden.
Styrelsen träffas två veckor innan varje stormöte för att gå igenom och bestämma hur dagordningen ska se ut. I dagordningen finns alla punkter som kommer att tas upp på stormötet.
Mötet öppnas
Ungdomsfullmäktiges ordförande hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.
Val av justerare
Ungdomsfullmäktige väljer en ledamot som är mötets justerare.
Justerarens uppgift är att kontrollera att protokollet (anteckningarna från mötet) stämmer överens med det som diskuterades och beslutades under mötet. Justeraren godkänner och signerar protokollet efter mötet.
Upprop
Ordförande gör ett upprop för att kontrollera vilka ledamöter som är närvarande och röstberättigade.
Godkännande av dagordningen
Ordförande går igenom punkterna på dagordningen och frågar om någon av ledamöterna har något att tillägga. Om en ledamot vill lägga till en punkt läggs den under "Övriga frågor", som är den sista punkten på dagordningen.
Information
Ledamöterna i ungdomsfullmäktige behöver kontinuerligt få information om olika saker som rör ungdomsfullmäktiges verksamhet. Det kan till exempel handla om studiebesök, samarbeten, projekt, presentationer eller saker som händer i kommunen. Det är styrelsen som bestämmer vilken information som ska tas upp på stormötet.
Inkomna förslag
Enskilda ledamöter eller hela fokusgrupper kan skicka in förslag till ungdomsfullmäktige.
Den eller de som skrivit ett förslag läser upp förslaget på mötet. Sedan öppnar ordförande upp för diskussion och då får alla ledamöter tycka till om förslaget. Ordförande för en så kallad talarlista. Det betyder att de ledamöter som räcker upp handen antecknas på en lista. Sedan får ledamöterna tala i tur och ordning.
Ledamöterna kan under diskussionen lämna in skriftliga yrkanden, det vill säga förslag på tillägg eller ändringar på det förslag som just diskuterats. När diskussionen är avslutad ställer ordföranden yrkandena mot varandra och ledamöterna får möjlighet att rösta. När omröstningen är avslutad förklarar ordföranden vilket beslut ungdomsfullmäktige har fattat.
Fokusgrupperna rapporterar
Ledamöterna arbetar med olika frågor i sju fokusgrupper under mandatperioden 2023-2024. Fokusgrupperna jobbar självständigt med sina frågor mellan ungdomsfullmäktiges stormöten.
Varje fokusgrupp har en kontaktperson som informerar ungdomsfullmäktige om vilka frågor gruppen jobbar med just nu, vad som är på gång och hur arbetet går. Det gör kontaktpersonen på varje stormöte. Syftet är att alla i ungdomsfullmäktige ska veta vad som händer i de olika grupperna.
Här kan du läsa mer om vilka frågor ledamöterna jobbar med just nu.
Övriga frågor
Ledamöter som ville ta upp en fråga i början av mötet får möjlighet att ta upp frågan.
Mötet avslutas
Ordförande tackar för allas medverkan och förklarar mötet avslutat.
Acklamation
Att fatta beslut utan votering (omröstning). Ordförande förklarar vilket beslut hen uppfattar har störst stöd. Ledamöterna svarar med att gemensamt ropa "ja".
Avslag och bifall
Vid avslag säger ungdomsfullmäktige nej till ett beslut och vid bifall säger ungdomsfullmäktige ja till ett beslut.
Dagordning
Består av en rad punkter som ska tas upp under mötet. Dagordningen skickas ut till ledamöterna cirka en vecka innan varje stormöte.
Justerare
Ungdomsfullmäktige väljer en justerare på varje stormöte, vars uppgift är att kontrollera, godkänna och skriva under protokollet.
Ledamot
En medlem i ungdomsfullmäktige som är röstberättigad.
Ordförande
Leder mötet och driver ungdomsfullmäktige. Ungdomsfullmäktige har två ordföranden under mandatperioden 2023-2024.
Protokoll
Anteckningar från mötet som skrivs av sekreteraren.
Sekreterare
Den person som tar anteckningar från mötet och skriver protokoll. Det finns en tjänsteperson som administrerar ungdomsfullmäktige och stöttar ledamöterna. Den tjänstepersonen är också ungdomsfullmäktiges sekreterare.
Reservation
Om en ledamot inte håller med om ett beslut kan hen lämna en reservation mot beslutet. Det måste göras innan mötet är avslutat.
Styrelse
Ungdomsfullmäktige har en styrelse som består av fem styrelseledamöter. Bland dessa finns ungdomsfullmäktiges ordföranden och vice ordföranden. Styrelsen träffas två veckor innan varje stormöte för att gå igenom dagordningen.
Talarlista
En lista på de ledamöter som vill tycka till under mötet. Det är ordförande som håller ordning på talarlistan. Syftet med talarlistan är att alla ska få komma till tals i den ordning de anmäler sig.
Upprop
Vid varje stormöte görs ett upprop för att kontrollera vilka ledamöter som är på plats.
Votering
Omröstning.
Ordningsfråga
En fråga som handlar om hur stormötet går till rent praktiskt. Alla ledamöter kan under ett stormöte avbryta genom att lyfta en ordningsfråga, om man tycker att något borde göras på ett annat sätt.
Yrkande
Kortfattat förslag till beslut (ofta skrivet i endast en mening).
Sidan uppdaterad: 2023-12-01
Hittade du det du sökte på sidan?