Planens syfte
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bygga bostäder i ett attraktivt läge vid sjön Gapern. Detta bidrar till att också utveckla och behålla underlag för service av olika slag inom kommunens landsbygdsområden. Bebyggelsen ska utformas med hänsyn till intilliggande fritidshusområde.
Huvuddrag
Planen innebär att upp till nio villor kan byggas i en västsluttning mot sjön. Villorna kommer kunna nås via en lokalgata. Bestämmelser om tomtstorlek samt utformning och placering av byggnaderna ska ge viss luftighet med möjlighet till utblickar mot sjön från bakomliggande fritidsbebyggelse. Den nya bebyggelsen ska anpassas till fritidsbebyggelsens måttfulla byggnadsutformning.
Zonen närmast vattnet, huvudsakligen mer än 50 meter bred, sparas som naturmark, och befintliga promenadstigar till och utmed stranden bevaras.
Planen överensstämmer med gällande översiktsplan och kommunens LIS-plan har varit utställd för granksning, och handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagen 2010:900, 5 kapitlet.
Planförslaget var på samråd våren 2020. Inkomna synpunkter, kommentarer till dessa samt stadsbyggnadsförvaltningens ställningstagande till dessa redovisas i samrådsredogörelsen.
Planförslaget var utställt för granskning våren 2021. Inkomna synpunkter, kommentarer till dessa samt stadsbyggnadsförvaltningens ställningstagande till dessa redovisas i granskningsutlåtandet.
Fastighetsägare uppmanas att informera sina hyresgäster.
Tidplan
- Samråd under tiden 10 mars – 20 april 2020.
- Samrådsmötet den 24 mars blev inställt och det gavs istället möjlighet att ställa frågor direkt till planhandläggaren.
- Planförslaget var utställt för granskning 19 maj - 21 juni 2021.
- Planen antogs av stadsbyggnadsnämnden den 22 september 2021.
- Beslutet att anta detaljplanen har överklagats och prövas nu av Mark- och miljödomstolen.
Handlingarna
Handlingarna och protokollsutdrag finns att läsa längst ner på denna sida.
Synpunkter
Den som är berörd av planen och senast under granskningstiden lämnat synpunkter på förslaget som inte blivit tillgodosedda har rätt att överklaga beslutet att anta planen hos Mark- och miljödomstolen.
Överklagandet ska skickas till kommunen under adress
Stadsbyggnadsnämnden, Karlstads kommun, 651 84 KARLSTAD
och vara kommunen tillhanda inom tre veckor från den dag då tillkännagivandet om justeringen av protokollet med antagandebeslut har satts upp på kommunens anslagstavla, dvs. senast 2021-10-13.
Frågor
Vid frågor, kontakta stadsbyggnadsförvaltningen 054-540 00 00, eller via e-post till stadsbyggnadsforvaltningen@karlstad.se