Ungefärlig plangräns för området i Lungvik.
Alster – omvandling från fritidshus till permanentboende i Lungvik
Fastighetsägare i området önskar ändra befintlig byggnadsplan för att göra det möjligt för permanentboende och att bygga större hus än idag.
-
Kontaktcenter
Västra Torggatan 26, Bibliotekshuset
651 84 Karlstad
Öppettider: Måndag till fredag 08.00-16.30
Samråd om detaljplan
Under samrådet får du lämna synpunkter på kommunens förslag till detaljplan. Detaljplanen bestämmer hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelsen ska se ut. Efter samrådet behandlar kommunen alla inkomna synpunkter.
Plandata
Planområdet ligger cirka 12 kilometer öster om Karlstads centrum och cirka 2 kilometer väster om Skattkärrs centrum. I öst gränsar området mot skogs- och åkermark, i söder till befintliga fritidshus, järnvägen och Vänern, i väst mot skogsområde och i norr mot Busterudsvägen.
Vad innebär planförslaget?
Syftet med detaljplanen är att utöka byggrätterna och därmed möjliggöra permanentboende inom de områden som idag är planlagda för fritidsbebyggelse. Planförslaget innebär en utökad byggrätt till maximalt 200 kvadratmeter byggnadsarea per tomt inklusive komplementbyggnader. Huvudbyggnaden får maximalt vara 150 kvadratmeter byggnadsarea. Därutöver finns även bland annat bestämmelser som reglerar höjder, utformning och terränganpassning.
För att klara riktlinjer för trafikbuller och risk för olyckor kopplat till järnvägen ställs krav på bebyggelsens utformning i områdets södra delar. Samtidigt har inte alla fastigheter inom området kunnat inkluderats i detaljplanen av samma skäl.
I södra området (Gamla Lungvik) utgör den sluttande terrängen, de smala gatorna och järnvägen en utmaning i hantering av dagvatten vid skyfall. Av den anledning ställs krav på omhändertagande av skyfallsregn inom den egna fastigheten på delar av området.
För att klara dagvattenhantering, tillgänglighet och hantering av snöröjning möjliggörs breddning av bland annat Lungviksvägen och Råbäcksvägen.
Vad händer nu?
Den genomförda dagvattenutredningen visar att det är möjligt att lösa dagvatten- och skyfallshantering i området. Arbetet med detaljplanen pågår.
Synpunkter som kom in under samrådet sammanställs och planhandlingarna justeras. Efter politiskt beslut kan planen gå ut på granskning (nästa remissrunda), då finns återigen möjlighet att lämna synpunkter på detaljplanen. Nästa steg efter granskning är antagande.
Tidplan
Genomfört
- Planförslaget var ute på samråd 16 maj - 26 augusti 2022.
- Två mötestillfällen gavs under samrådstiden, 14 juni och 16 juni.
Fortsatta processen
- Preliminär tid för granskning: september-oktober 2024
- Preliminär tid för antagande: december 2024
Fakta om projektet
Typ av projekt:
Detaljplan för Gamla Lungvik
Vem äger marken:
Privat mark
Kommunens kontaktperson:
Sofia Anesäter Olsson, stadsbyggnadsförvaltningen