Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Planerad
Illustration över Karlstad med bilder av bland annat människor, stenbron och domkyrkan.

Skåre - översvämningsskydd

Längs älven i höjd med Skåre och Stodene planeras ett 2,6 km långt översvämningsskydd. Skyddet ska klara en 200-årsnivå i Klarälven och säkra stadsdelarna Skåre, Stodene, Ilanda och Hertzöga från översvämning.

Bakgrund till projektet

Skåre med omnejd riskerar att översvämmas vid höga nivåer i Klarälven eller vid stor nederbörd och efterföljande höga flöden i de två noren som rinner genom samhället.

I Skåre finns, förutom väldigt många bostäder, flera samhällsviktiga verksamheter och funktioner som behöver skyddas, bland annat reningsverk, vårdcentral, äldreboende, skolor, pumpstationer och spill- och dagvattennät. Dessutom behöver framkomligheten för räddningsfordon säkras, så de tar sig fram även vid höga vattenflöden.

Den förhöjda översvämningsrisken i Skåre medför att kommunen inte kan planlägga för ny bebyggelse eller service i området förrän man kan redovisa att tillkommande bebyggelse kan skyddas mot ett så kallat 200-års flöde.

Därför planeras nu för ett översvämningsskydd som kan stå emot ett 200-årsflöde i Klarälven. Stora delar av Skåre, Stodene och Grava har problem redan vid ett 25-års flöde och har tidigare drabbats av översvämning. Även riksväg 61 och 62 vid Ilandakorset riskerar att översvämmas vid höga flöden. Med det nya översvämningsskyddet på plats minskar riskerna avsevärt.

Flera åtgärder behövs

Översvämningsskyddet i Skåre kommer gå mellan Skårebron i söder och Gåsörtsvägen i norr och bestå av flera sammanhängande åtgärder:

  • höjning av en del av Skårevägen
  • en ny gång- och cykelväg, cirka 700 meter
  • en skyddsvall mot Klarälven, cirka 2,6 kilometer lång
  • förstärkningar av Torpnorets befintliga översvämningsskydd
  • byggnation av översvämningsskydd med pumpar och lucka vid utloppet till Skårenoret
  • mindre översvämningsåtgärder vid riksväg 706 och Norra Grava.

Del av översvämningsprogrammet

Åtgärderna i Skåre är en del i ett större översvämningsprogram med syfte att skydda Karlstad från höga vattenflöden. Flera översvämningsskydd finns redan på plats, bland annat längs Sjömansgatan, Älvgatan, i Inre hamn och vid Torpnorets inlopp.

Läs mer om kommunens arbete med översvämningar

Kartor över vattnets utbredning och översvämningsskyddets sträckning

Kartan visar vattnets utbredning i Skåre vid en 200-årsnivå i Klarälven.
Kartan visar hur vattnets utbredning begränsas av ett översvämningsskydd vid en 200-årsnivå.

Inventering av sommarvatten

I samband med projektplaneringen behöver vi få veta vilka fastigheter i Skåre tätort som har sommarvatten från Klarälven. Vi är också intresserade av att veta om fastigheterna har egna privata ledningar eller är med i en sommarvattenförening. Informationen är viktig i planeringen av skyddet.

Varför inventerar ni vilka som har sommarvatten?

Vi gör inventeringen för att ta reda på vilka fastigheter som har sommarvatten från Klarälven och om dessa har egna privata ledningar eller tillhör en sommarvattenförening. Inventeringen av sommarvatten är en del av planeringsarbetet för byggandet av nya översvämningsskyddet.

Vilka ska besvara formuläret?

Endast de som har sommarvatten från Klarälven eller de som är intresserade av att ha sommarvatten behöver svara på formuläret. Har du sommarvatten från annat vattendrag, exempelvis Torpnoret, Skårenoret eller Stodenesjön ska du inte svara på formuläret.

Kommer jag bli av med mitt sommarvatten?

Detta är endast en inventering vi gör som del av planeringsarbetet för översvämningsskyddet som ska byggas. I nuläget samlar vi bara information för att skapa så bra lösning som möjligt i samband med planeringen av översvämningsskyddet.

Jag har sommarvatten men har inget avtal för det, vad händer då?

I detta skede kommer inte ditt sommarvatten att påverkas, just nu genomför vi endast en inventering över vilka som har sommarvatten.

Varför undrar ni hur ledningarna och elen är dragen?

Just nu är vi i planeringsfasen av översvämningsskyddet och behöver därför veta hur eventuella ledningar och rör är dragna.

Jag har inte sommarvatten men skulle vilja ha, hur går jag tillväga?

Besvara formuläret och ange att du är intresserad av att ha sommarvatten. Vi kan idag inte lova att vi kan uppfylla dina önskemål men vi försöker arbeta för det.

Jag har ledningar för sommarvatten, men de fungerar inte/är trasiga.

Om du har ledningar som inte fungerar ber vi dig besvara formuläret, där kommer denna fråga att ställas.

Hur gör jag om jag har en ritning eller karta över ledningarna?

Bifoga gärna en bild på ritningen eller kartan i det länkade formuläret eller skicka det via mejl till stadsbyggnadsforvaltningen@karlstad.se.

Jag kan inte få upp länken till formuläret, hur ska jag besvara formuläret då?

Har du svårt att besvara formuläret är du välkommen att besöka Kontaktcenter på Västra Torggatan 26, eller ringa dem på 054-540 00 00, så hjälper de dig att besvara formuläret.

Kompletterande samråd genomförd

Inför planerad ansökan om tillstånd för översvämningsskyddet bjöds fastighetsägare/folkbokförda/verksamhetsutövare i närheten av det planerade
översvämningsskyddet till skriftligt samråd. Syftet var att informera om planerad verksamhet och inhämta synpunkter. Detta samråd kompletterade det som genomfördes våren 2022.

Tidplan

  • Samråd 2022.
  • Geotekniska undersökningar och utredningar om vattenflöden hösten 2023.
  • Tillståndsansökan till Länsstyrelsen, projektering och etappindelning 2024.
  • Kompletterande samråd hösten 2024.
  • Upphandling och preliminär byggstart 2026.
  • Klart tidigast 2027.

  • Utredning av markägarfrågor.
  • Projektering av samtliga etapper, bl.a. fokus på pumpstation vid Skårenoret, vägar inkl. gång- och cykelvägar, avvattning och sommarvatten.
  • Kompletterande samråd med berörda november 2024.
  • Framtagande av miljökonsekvensbeskrivning och tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen.

Fakta om projektet

Typ av projekt:

Byggnation av översvämningsskydd

Vem äger marken:

Karlstads kommun, Moelven component AB, Karlstads energi AB och privatpersoner

Vem bygger:

Karlstads kommun

Kommunens kontaktperson:

Mikael Lundh, projektledare teknik- och fastighetsförvaltningen

Sidan uppdaterad: 2025-01-13

Hittade du det du sökte på sidan?