Skåre - översvämningsskydd
Längs älven i höjd med Skåre och Stodene planeras ett 2,6 km långt översvämningsskydd. Skyddet ska klara en 200-årsnivå i Klarälven och säkra stadsdelarna Skåre, Stodene, Ilanda och Hertzöga från översvämning.
-
Kontaktcenter
Västra Torggatan 26, Bibliotekshuset
651 84 Karlstad
Öppettider: Måndag till fredag 08.00-16.30
Bakgrund till projektet
Skåre med omnejd riskerar att översvämmas vid höga nivåer i Klarälven eller vid stor nederbörd och efterföljande höga flöden i de två noren som rinner genom samhället.
I Skåre finns, förutom väldigt många bostäder, flera samhällsviktiga verksamheter och funktioner som behöver skyddas, bland annat reningsverk, vårdcentral, äldreboende, skolor, pumpstationer och spill- och dagvattennät. Dessutom behöver framkomligheten för räddningsfordon säkras, så de tar sig fram även vid höga vattenflöden.
Den förhöjda översvämningsrisken i Skåre medför att kommunen inte kan planlägga för ny bebyggelse eller service i området förrän man kan redovisa att tillkommande bebyggelse kan skyddas mot ett så kallat 200-års flöde.
Därför planeras nu för ett översvämningsskydd som kan stå emot ett 200-årsflöde i Klarälven. Stora delar av Skåre, Stodene och Grava har problem redan vid ett 25-års flöde och har tidigare drabbats av översvämning. Även riksväg 61 och 62 vid Ilandakorset riskerar att översvämmas vid höga flöden. Med det nya översvämningsskyddet på plats minskar riskerna avsevärt.
Flera åtgärder behövs
Översvämningsskyddet i Skåre kommer gå mellan Skårebron i söder och Gåsörtsvägen i norr och bestå av flera sammanhängande åtgärder:
- höjning av en del av Skårevägen
- en ny gång- och cykelväg, cirka 700 meter
- en skyddsvall mot Klarälven, cirka 2,6 kilometer lång
- förstärkningar av Torpnorets befintliga översvämningsskydd
- byggnation av översvämningsskydd med pumpar och lucka vid utloppet till Skårenoret
- mindre översvämningsåtgärder vid riksväg 706 och Norra Grava.
Del av översvämningsprogrammet
Åtgärderna i Skåre är en del i ett större översvämningsprogram med syfte att skydda Karlstad från höga vattenflöden. Flera översvämningsskydd finns redan på plats, bland annat längs Sjömansgatan, Älvgatan, i Inre hamn och vid Torpnorets inlopp.
Läs mer om kommunens arbete med översvämningar
Kartor över vattnets utbredning och översvämningsskyddets sträckning
Kompletterande samråd - tyck till
Inför planerad ansökan om tillstånd för översvämningsskyddet bjuder vi in fastighetsägare/folkbokförda/verksamhetsutövare i närheten av det planerade
översvämningsskyddet till skriftligt samråd. Syftet är att informera om planerad verksamhet och inhämta synpunkter. Detta samråd kompletterar det som genomfördes våren 2022.
Skicka dina eventuella frågor och synpunkter senast den 15 november 2024 via e-post till Mikael.lundh@karlstad.se eller via brev till Karlstads kommun, Mikael Lundh, Teknik- och fastighetsförvaltningen, 651 84 Karlstad.
Tidplan
- Samråd 2022.
- Geotekniska undersökningar och utredningar om vattenflöden hösten 2023.
- Tillståndsansökan till Länsstyrelsen, projektering och etappindelning 2024.
- Kompletterande samråd hösten 2024.
- Upphandling och preliminär byggstart 2026.
- Klart tidigast 2027.
- Utredning av markägarfrågor.
- Projektering av samtliga etapper, bl.a. fokus på pumpstation vid Skårenoret, vägar inkl. gång- och cykelvägar, avvattning och sommarvatten.
- Kompletterande samråd med berörda november 2024.
- Framtagande av miljökonsekvensbeskrivning och tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen.
Fakta om projektet
Typ av projekt:
Byggnation av översvämningsskydd
Vem äger marken:
Karlstads kommun, Moelven component AB, Karlstads energi AB och privatpersoner
Vem bygger:
Karlstads kommun
Kommunens kontaktperson:
Mikael Lundh, projektledare teknik- och fastighetsförvaltningen