En blandad stadsdel
Kommunen föreslår att Välsviken ska bli en stadsdel med flera olika användningssätt som blandas inom planområdet. Handel och verksamheter utgör den huvudsakliga användningen i de centrala delarna av Välsviken. Bostäder föreslås främst i områdets västra och östra delar. Inom områden för bostäder planeras för ytor för skola och barnomsorg liksom ytor för parker och lekplatser.
Längs E 18 finns attraktiv mark som föreslås användas för verksamheter och handel. Delen norr om E18 bör i första hand reserveras för verksamheter som kan ha nytta av ett skyltläge och närhet till Universitetet. Längs järnvägen planeras för mötesspår och mark finns avsedd för en ny godsbangård och verksamheter kopplat till spårläget som till exempel depåer för kollektivtrafik och omlastning mellan tåg och bil.
Natur och friluftsliv är viktigt
Stora delar av området består idag av skogsmark. Det är en värdefull utgångspunkt vid utformningen av stadsdelen. De naturliga förutsättningarna ska tas till vara vid planeringen av bebyggelsen.
Fyra stråk av natur sparas i området. Läget på dessa sammanfaller med värdefulla naturmarker som undantas från bebyggelse. Frödingleden är ett av de områden som pekas ut som särskilt viktigt att bevara. För att man även fortsättningsvis ska kunna vandra på leden och uppleva att man går i skogen ska kommunen spara en ordentlig zon av skog kring Frödingleden. Bebyggelse bör ej placeras närmare leden än 50 meter. Detta säkerställer samtidigt ett sammanhängande grönt stråk mellan Välsvikstjärnet och Alsterdalen.
Trafik
Välsviken ligger i anslutning till E 18 och Välsviksleden. De utgör huvudstrukturen för trafiken i området. Tanken är att länka ihop trafikplatserna Kroppkärrsmotet, Universitetsmotet och vägen bort mot Alsters herrgård med nya vägar.
Med bland annat nya rondeller och en ny parallellväg längs E 18 mellan Kroppkärrsmotet och Välsvikens handelsområde (förlängning av Rävbergsvägen) samt en ny väg mot Alster ska trafiksituationen bli bättre till Välsvikens handelscentrum.
Vad är en fördjupning av översiktsplan?
Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan (ÖP) som omfattar hela kommunen, enligt plan - och bygglagen (PBL). ÖP är inte juridiskt bindande men är vägledande i den framtida planeringen. En fördjupning av översiktsplanen (FÖP) görs ofta vid nya områden, större områden eller områden av stor betydelse där kommunen mera noggrant kan studera olika förhållanden. Innan något kan byggas måste området utredas ytterligare och det gör kommunen i detaljplanen.
Efter att förslaget var på samråd under sommaren 2016 har synpunkter behandlats. Kommentarer och stadsbyggnadsförvaltningens ställningstagande till dessa redovisas i samrådsredogörelsen.
Efter att förslaget var utställt vintern 2017-2018 har alla synpunkter behandlats. Kommentarer och stadsbyggnadsförvaltningens ställningstagande till dessa redovisas i utlåtandet.
Tidplan
- Förslaget till FÖP Välsviken var ute på samråd 28 maj till 16 september 2016.
- Förslaget till FÖP Välsviken var utställt för granskning från den 25 oktober 2017 och fram till den 15 januari 2018.
- Förslaget till FÖP Välsviken har godkänts av stadsbyggnadsnämnden den 3 juli 2019. Därefter går ärendet vidare till kommunfullmäktige för beslut om antagande, under hösten 2019.
- Fördjupade översiktsplanen för Välsviken har antagits av kommunfullmäktige den 26 september 2019.
- Fördjupade översiktsplanen för Välsviken har vunnit laga kraft den 23 oktober 2019.
Efter att en fördjupning av översiktsplanen är antagen ska området planläggas mer i detalj och det sker i detaljplanearbete.
Handlingarna finns att läsa längst ner på denna sida.
Frågor
Vid frågor, kontakta stadsbyggnadsförvaltningen 054-540 00 00, eller via e-post till stadsbyggnadsforvaltningen@karlstad.se